Oranje zakt ver weg en mag blij zijn met punt tegen Ecuador

25 november 2022, 19:00   Bijgewerkt: 25 november 2022, 19:17

Het Nederlands elftal heeft een punt overgehouden aan het tweede groepsduel op het WK. Tegen Ecuador kwam het vroeg op voorsprong, maar daarna zakte het niveau ver weg en mocht Oranje van geluk spreken dat het slechts één tegentreffer hoefde te slikken. 

Oranje begon ten opzichte van het eerste groepsduel met Senegal met drie wijzigingen in de basisopstelling. Dat Jurriën Timber en Davy Klaassen de plaats van Matthijs de Ligt en Vincent Janssen zouden overnemen was op voorhand wel verwacht, maar met Teun Koopmeiners op het middenveld in plaats van Steven Berghuis verraste Van Gaal toch met zijn opstelling.

De toeschouwers hoefden niet lang te wachten op de openingstreffer. Al na vijf minuten schoot Cody Gakpo zijn tweede van het toernooi tegen de touwen na goed voorbereidend werk van Klaassen. Wie had gedacht dat Oranje los zou komen na de vroege voorsprong kwam echter bedrogen uit. Er ontspon zich een traag duel dat veelvuldig werd onderbroken door kleine overtredinkjes en inworpen. Ecuador begon na een half uur spelen wel wat aan te dringen, maar Timber had zijn zaakjes goed op orde tegen Enner Valencia en voorkwam daarmee lang dat er gevaar voor het doel van Andries Noppert zou ontstaan. Toen Valencia toch even verlost was van zijn bewaker vond hij Noppert op zijn pad, die ten koste van een hoekschop zijn harde schot uit de korte hoek tikte.

Toch kwam Oranje in de blessuretijd van de eerste helft goed weg. Na een afgeslagen hoekschop leek Ecuador uit een van richting veranderde rebound gelijk te maken. Dat was echter buiten de arbitrage gerekend, die vaststelde dat verdediger Porozo hinderlijk buitenspel stond op het moment dat de bal geraakt werd en daarmee Noppert het zicht op de bal ontnam. Omdat de gelijkmaker geannuleerd werd ging Oranje met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in.

Met Memphis Depay voor Steven Bergwijn begon Nederland aan de tweede helft. Daarin was het al snel opnieuw raak, maar nu aan de verkeerde kant. Noppert had in eerste instantie nog een antwoord op een hard schot van Estupiñan, maar de rebound werd door Valencia binnengetikt en nu was het géén buitenspel.

Oranje was aangeslagen na de gelijkmaker en mocht van geluk spreken dat het na een uur niet zelfs op achterstand kwam toen Plata kon uithalen van een meter of zestien. Noppert was al geklopt maar tot zijn opluchting spatte het schot op de lat uiteen. Nederland stelde daar lang weinig tegenover, alleen Koopmeiners kwam tot een schot maar die vloog ruim over het doel.

Met nog twintig minuten te spelen besloot Van Gaal Klaassen naar de kant te halen. Steven Berghuis nam zijn plaats over. Toch leidde zijn rentree op het veld niet tot een verandering in het spelbeeld, al ging de storm van Ecuador wel weer wat liggen waardoor het duel weer wat van de gezapigheid van het eerste bedrijf kreeg. Met Wout Weghorst en Marten de Roon voor Gakpo en Koopmeiners probeerde Van Gaal de balans wel weer in Nederlands voordeel te doen uitslaan, maar die opzet slaagde niet. Hoewel steeds meer spelers van Ecuador tekenen van vermoeidheid toonden werd Oranje maar niet gevaarlijk voor het doel, wat zeker ook werd veroorzaakt door de matige invalbeurt van Memphis. 

Aan de andere kant sloeg de schrik nog even om de Nederlandse harten toen Noppert onder druk van invaller Kevin Rodriguez tegen de aanvaller aanschoot, maar de bal naast het doel zag verdwijnen. Gescoord werd er niet meer, waardoor Nederland slechts een punt overhield aan het duel maar daar zelfs niet ontevreden mee mocht zijn gezien de kansen die Ecuador nog kreeg. Door het gelijkspel blijft Oranje wel koploper in de groep en kan het in het laatste groepsduel met Qatar alsnog een plaats bij de laatste zestien veiligstellen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen