"Als we verliezen is de carrière van Van Gaal meteen gedeukt"

3 december 2022, 13:20

Mocht het Nederlands elftal zaterdagmiddag verliezen van de Verenigde Staten, dan is het WK in Qatar mislukt. Dat stelt voetbaljournalist Sjoerd Mossou in de podcast Oranje Update in het Algemeen Dagblad in aanloop naar de eerste achtste finale. Bovendien staat ook de reputatie van bondscoach Louis van Gaal zaterdagmiddag op het spel, zo legt Mossou uit.  

"Vlaggetjes worden weggehaald van kroegen, de kijkcijfers van oranje vallen tegen bij de NOS, dus in alles is dit niet een WK dat nog heel erg leeft. We hebben dus een resultaat nodig", beschrijft Etienne Verhoeff het toernooi tot dusver. Mossou sluit zich bij de woorden van zijn collega aan. "We hebben een aardige wedstrijd nodig tegen Amerika en dan kan het ook heel snel gaan. We hebben ook gezien in de groepsfase hoe ontzettend moeilijk het is op dit WK. Ook voor de grote landen, om gewoon drie keer te winnen bijvoorbeeld." Onder meer Duitsland en België, die vooraf werden gezien als kanshebbers voor de eindzege in Qatar, overleefden de groepsfase niet. "Eigenlijk hebben bijna alle landen wel in twee of drie wedstrijden moeizaam gepresteerd, zelfs de grote favorieten. Dus het is niet zo makkelijk, maar we moeten het nu gewoon laten zien", aldus Mossou.

Hoewel de journalist de moeilijkheidsgraad op het WK benadrukt, staat er volgens hem wel veel op het spel voor Oranje. "Het is een heel dun lijntje tussen totale mislukking aan de ene kant, want als we van Amerika verliezen is het een volledig mislukt WK en dan is de carrière van de bondscoach (Van Gaal, red.) ook meteen een beetje gedeukt, zo opportunistisch werkt dat. Maar als je wint, kom je in een fase van het toernooi waarin je vooral wat te winnen hebt, waarin je tegen grote landen speelt en minimaal in de kwartfinale staat. Dan wordt het perspectief alweer anders."

Van Gaal anders voor de camera

Binnen de Nederlandse media is er veel te doen over de rol van Van Gaal, van wie door Verhoeff verwacht wordt dat hij een klein theaterstukje op gaat zetten om de Nederlandse spelers te motiveren. Volgens Mossou wordt het gedrag van de bondscoach echter een beetje overdreven. "Ik denk dat dat wel meevalt. Natuurlijk gaat hij nog wel even de troepen toespreken, maar je moet daar geen hele poppenkast bij verwachten. Van Gaal vindt het belangrijk dat de jongens gewoon lekker in hun vel zitten en op een normale manier naar de wedstrijd toewerken", legt Mossou uit. Ondanks de hoge spanning voor Oranje, verwacht hij toch gewoon een goed resultaat. "Ik denk 2-0", aldus Mossou.

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

TonJansen25
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Vanmiddag 4-0 winnen en dan ben je weer can een hoop gezeur af !!!!

vleermuis
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

een beetje vertrouwen in een goede afloop wat daarna gebeurt weet ik niet

Zeeuwke
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Fijne wedstrijd allemaal 💪💪

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen