Bosz enorm kritisch op Van Gaal: "On-Nederlands voetbal, doodzonde"

14 december 2022, 08:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Peter Bosz is het niet eens met de speelwijze die bondscoach Louis van Gaal hanteerde met het Nederlands elftal op het WK in Qatar. Hoewel de acht-voudig international van Oranje, die aangeeft momenteel op zoek te zijn naar een volgend avontuur, de opstelling van Oranje begrijpt, vindt hij dat Nederland op het WK te verdedigend voor de dag kwam. In gesprek met Voetbal International gaat Bosz dieper in op zijn volgende stap en op het spel van Oranje.

Hoewel Bosz aangeeft zelf in het verleden ook in een vergelijkbaar systeem te hebben gespeeld, vond hij Oranje wel erg verdedigend voor de dag komen. "De eerste helft tegen Argentinië zag ik wat ik eigenlijk het hele toernooi van Oranje heb gezien", begint Bosz. "Pas na de 2-0 achterstand veranderde Louis wat en kwamen we geweldig terug. Ik dacht net als denk ik iedereen: Ga in de verlenging zo door. Dat was het meest logische, maar dat gebeurde niet. Wellicht had het met fysiek te maken, zelf denk ik dat het een mentaal iets was om het te redden tot de strafschoppenserie. Ik was het eens met Rafael van der Vaart die zei: "Als je dan toch zoveel aanvallers op het veld hebt staan, doe dan wat ze het beste kunnen, namelijk aanvallen". Voor het toernooi was er veel te doen over de penalty's, maar daar zag ik in de strafschoppenserie helaas niets van terug. Het is een afscheid met on-Nederlands voetbal geworden. Doodzonde."

De doelstelling van Van Gaal om in de gekozen formatie wereldkampioen te worden, vond Bosz niet onrealistisch. "Ja, dat had wellicht gekund. Maar voor mij is the legacy van het Nederlands voetbal ook belangrijk. Daarom zou ik zelf zo niet kunnen spelen. Maar iedere trainer bepaalt het voor zich. Louis heeft hiervoor gekozen en niet onbelangrijk: hij heeft zijn spelers van deze speelwijze weten te overtuigen. Dat heeft hij als coach uitstekend gedaan. Maar laten we eerlijk zijn, het Nederlands elftal heeft niet goed gevoetbald. En dan zullen er mensen zeggen: "Met jouw manier worden we ook geen wereldkampioen". Dat kan, maar nu is Oranje het ook niet. Ik heb een ander uitgangspunt als ik ergens aan begin."

De kritische uitspraken van onder meer Marco van Basten, die het spel van Oranje "om te huilen" noemde, kan Bosz dan ook wel begrijpen. "Het mooie van Van Basten vind ik dat hij dit durft te zeggen. Ieder ander zou bij een 2-0 voorsprong zijn mond houden. Daar heeft Marco schijt aan, hij vindt dat en dat mag toch?" Ook de kritiek dat hij als trainer een te aanvallende speelwijze zou hanteren, doet Bosz van de hand. "Ze mogen het vreemd vinden, maar ik kan en ik wil niet anders voetballen. Aanvallend aantrekkelijk voetbal blijft het uitgangspunt", aldus Bosz.

Nieuwe club in aankomst

Sinds zijn ontslag bij Olympique Lyon afgelopen oktober heeft Bosz zijn opties rustig overwogen. Toch geeft de oud-trainer van onder meer Ajax en Vitesse aan inmiddels weer klaar te zijn voor een volgend avontuur en heeft hij daarbij ook een voorkeur voor een specifieke competitie. "Ik denk dat het weer een buitenlandse club wordt, ik ben in gesprek. Ik denk dat de voetballers in Spanje vanwege de technische vaardigheden het beste bij mijn spelopvatting passen. Maar zelf zou ik ook nog graag een keer in de Premier League werken. Het voordeel daar is dat er geld te besteden is en dat de manager nauw wordt betrokken bij het aantrekken van spelers. En ik weet heel goed welke type voetballers ik binnen mijn filosofie nodig heb. Ik heb inmiddels met twee Engelse clubs gesproken, maar dat zijn niet de clubs die bovenin spelen. Dan zal ik me dus eerst flink moeten aanpassen. Zorgen dat je er met een wat compactere speelwijze in blijft om vervolgens stapsgewijs de spelers in te passen die nodig zijn om aantrekkelijk aanvallend voetbal te spelen waarmee je succesvol kunt zijn. Want dat blijft altijd het doel", besluit Bosz.

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

vleermuis
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

waarschijnlijk wordt argentinie nu kampioen en heb je t op strafschoppen afgelegt tegen de uiteindelijke winnaar

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen