Briljante vrije trap van Oranje was helemaal niet voor Weghorst bedoeld

15 december 2022, 10:13   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Niet Wout Weghorst, maar Memphis Depay had de ingestudeerde vrije trap tegen Argentinië normaliter moeten binnenschieten. Het Nederlands elftal had de variant in de kwartfinale wel degelijk ingestudeerd, maar eigenlijk was de spits van FC Barcelona de beoogde ontvanger. Omdat Memphis al was gewisseld, kreeg Weghorst de bal en hij schoot raak.

Dat heeft Van Gaal bevestigd tegenover El Mundo Deportivo, dat schrijft dat de voetbalgeschiedenis is veranderd na de vrije trap van het Nederlands elftal. Die was dus ingestudeerd, erkende Van Gaal. "De vrije trap was eigenlijk voorbereid op Memphis. Hij presteert perfect met zijn rug naar het doel van de tegenstander. Hij moest een schijnbeweging naar rechts maken en dan links afmaken", aldus de vertrokken bondscoach.

Memphis werd echter naar de kant gehaald, waardoor Weghorst de bal voor zijn voeten kreeg. Dat de spits eerder al op een soortgelijke manier scoorde namens VfL Wolfsburg (zie onder) hielp mee en tegen Argentinië had hij bovendien ook al gescoord. Ondanks de gelijkmaker werd Oranje uitgeschakeld na strafschoppen. "We hebben elke training de strafschoppen geoefend. Van Dijk schoot ze allemaal binnen", zei Van Gaal. Op het moment suprême zag de captain van Oranje zijn inzet echter gekeerd worden.

Lees ook: Weghorst running gag in Argentinië na Messi-ruzie

Van Gaal over Messi

Verder ging de bondscoach ook nog in op de kritiek die hij kreeg van Lionel Messi. "Ik heb Messi helemaal niet bekritiseerd, maar ik merkte gewoon op dat we hem in 2014 hebben platgelegd doordat we de bal niet naar hem lieten gaan. Maar de Argentijnse pers heeft het verkeerd geïnterpreteerd", gaf de ervaren coach zijn versie van het verhaal. 

Ook over arbiter Mateu Lahoz liet Van Gaal zijn kritische licht nog schijnen. "Hij heeft de hele wedstrijd gesproken met verschillende Argentijnen, terwijl hij met eigenlijk niemand van ons sprak", baalde Van Gaal, die zag dat Lahoz dertig vrije trappen aan Argentinië en slechts de helft aan Oranje. Van Gaal: "Dat komt helemaal niet overeen met de hardheid waarmee werd gespeeld door beide ploegen."

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen