Dit waren de beste 3 Eredivisie-spelers in het kalenderjaar 2022

28 december 2022, 12:00
Dit waren de beste 3 Eredivisie-spelers in het kalenderjaar 2022

Cody Gakpo (23) maakte dit kalenderjaar de meeste doelpunten in de Eredivisie. Hij schoot PSV naar de bekerwinst op Ajax. Hielp de Eindhovenaren eigenhandig aan een 4-3 zege op Feyenoord en in de eerste seizoenshelft van het nieuwe seizoen schrijft hij over alle competities cijfers die vergelijkbaar zijn met Erling Haaland. Niet voor niets is de Eintovenaar die naar Liverpool vertrekt gekozen tot de beste speler van dit jaar door de redactie van FCUpdate.nl.

Heel ingewikkeld was die verkiezing niet, want Ajax zakte na de winterstop vorig jaar al in en die malaise zette zich in het nieuwe seizoen voort. Bij Feyenoord vond een enorme wisseling van de wacht plaats in de selectie. Met vijftien goals en zestien assists was Gakpo bovendien in beide seizoensdelen ontzettend productief in de Eredivisie. Geen speler was bij meer goals betrokken, al kwamen Brian Brobbey en Loïs Openda wel ook tot vijftien doelpunten in dit kalenderjaar in de Nederlandse competitie. Met cruciale rollen in de bekerfinale, Johan Cruijff Schaal en Europese competities deed Gakpo meer dan excelleren in de Eredivisie alleen.

Gakpo speelde zich in de zomer al in de kijker van Manchester United, dat zich weleens zal afvragen waarom het niet toegeslagen heeft. Het prijskaartje van de PSV'er was toen zeker niet hoger dan het bedrag dat Liverpool op tafel heeft gelegd om hem binnen te halen. Het rijtje belangstellenden was lang, want The Reds troefden in elk geval Manchester United af en ook AC Milan en Real Madrid zouden hem zijn op de voet hebben gevolgd. Gakpo kreeg met terugwerkende kracht volledig gelijk om in de zomer na de afzegging uit Manchester aanbiedingen van Leeds United en Southampton te laten lopen.

Lees ook: Gakpo dendert door bij PSV; gelijke tred met ontketende Haaland 

{image[358784][right-half][]}Kritiek

Ondanks dat hij zich in de Europese kijker speelde, was er ook terechte kritiek op Gakpo. Uitblinken in de Nederlandse competitie is leuk, maar waar was hij toen PSV de groepsfase van de Champions League wilde halen? In vier voorronde duels in het miljardenbal kwam hij tot één mager assistje. Op het WK in Qatar speelde hij drie geweldige wedstrijden, maar kon op het moment suprême ook het verschil niet maken. Ter verdediging kan worden opgevoerd dat hij in de Nederlandse toppers en Europese groepsfases wél leverde, maar om op topniveau het verschil te maken, moet hij op dat soort momenten ook opstaan. Die stap zal hij in het buitenland in dienst van Liverpool wel moeten gaan zetten om tot de Europese elite te gaan behoren. 

Eredivisie-duels in 2022: 28

Goals: 15

Assists: 16

Resultaten: 20x winst | 2x gelijk | 6x verlies

2. Andries Noppert

Had de doelman van sc Heerenveen ook op de tweede plaats gestaan als hij niet opgeroepen was door Louis van Gaal? Vermoedelijk niet, zo is het eerlijke antwoord. Noppert speelde zich bij toeval in de basis na een goede bekerwedstrijd bij Go Ahead Eagles en verdween niet meer onder de lat bij de club met wie hij zich lachend veilig speelde. Met een aflopend contract in de zomer hadden veel clubs wel sluimerende belangstelling, maar niemand pakte echt door.

Eredivisie-duels in 2022: 29

Clean sheets: 6

Resultaten: 10x winst | 8x gelijk | 11x verlies

3. Gernot Trauner

Naast aanvoerder Orkun Kökcü de stille kracht van Feyenoord. Hij was een van de eerste spelers die Arne Slot binnenhaalde bij de Rotterdammers, ondanks dat hij niet helemaal past in de visie dat er meer waarde gekweekt op het veld moest worden. Had een groot aandeel in het bereiken van de Conference League-finale, maar ook in de koppositie die Feyenoord momenteel in handen heeft in Nederland. De verdediger miste in de eerste seizoenshelft nog geen minuut en sowieso presteerde Feyenoord dit kalenderjaar zonder Trauner significant minder goed. Zo betrouwbaar als de ANWB en ook Trauner lost in het elftal van Slot eigenlijk alles op, zonder dat hij opvalt. Dat hij een zware blessure opliep in de winterstop, is dan meer dan een gigantische domper voor Feyenoord...

Eredivisie-duels in 2022: 29

Goals: 0

Assists: 0

Clean sheets: 7

Resultaten: 20x winst | 5x gelijk | 4x verlies

[photo,145900,left,]

Wie wint de Europa League Finale? Zet één euro in en win €100,00 als je de winnaar goed voorspelt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

soccerscout
Link gekopieerd!
avatar

Ongeacht mijn vorige reactie, hij kan wel voetballen maar daar zijn er zoveel van, het is niet mijn bedoeling om hem neer te halen,nee, het is zoals ik het zie.

Stijn040
Link gekopieerd!
avatar

blah blah blah

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen