Omstreden beslissingen en teleurstellingen maken PSV alleen maar hongeriger

27 december 2022, 07:40   Bijgewerkt: 27 december 2022, 11:40
Omstreden beslissingen en teleurstellingen maken PSV alleen maar hongeriger

Het was een bewogen jaar voor PSV. Er werden weliswaar twee prijzen gewonnen, maar de belangrijkste doelen werden niet behaald. Dat moet in 2023 anders, vinden ze in Eindhoven. Ruud van Nistelrooij verving Roger Schmidt, Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré bleven aan boord en met Xavi Simons werd een nieuwe ster geboren. Een terugblik op het jaar van PSV.

Het zijlijnmoment

PSV begon aan het nieuwe jaar met de ambitie om voor het eerst sinds 2018 landskampioen te worden. Dankzij een sterke reeks voor de winterstop, stond de Eindhovense club aan kop toen de Eredivisie werd hervat. Het tweede deel van het seizoen werd gestart met een uitduel met FC Groningen, maar het was de wedstrijd die een week later werd gespeeld die met rood omcirkeld was in de agenda: de kraker tegen Ajax, de belangrijkste concurrent in de strijd om de landstitel.

Op 23 januari was het zover. In het Philips Stadion hoopte men Ajax op een grote achterstand te zetten, maar de wedstrijd verliep anders dan gehoopt. De Amsterdammers wonnen met 1-2 dankzij doelpunten van Brian Brobbey en Noussair Mazraoui. Om het laatste doelpunt was veel te doen. In aanloop naar de treffer leek de bal na een verkeerde aanname van Daley Blind over de zijlijn te gaan, maar de grensrechter stak zijn vlag niet in de lucht en de VAR greep naderhand niet in. PSV voelde zich bestolen, al werd er nooit sluitend bewijs gevonden dat de bal daadwerkelijk volledig over de zijlijn was gegaan. Dat PSV een week later ook verloor van AZ (1-2) gaf de titelambities een flinke knauw.

{image[353670][right-half][]}Schmidt neemt beslissing

Vlak na de verloren topwedstrijden maakte Roger Schmidt bekend dat hij na het seizoen zijn heil elders zou zoeken. Daarmee werd het startsein gegeven voor het speculeren over zijn opvolger. Diverse namen passeerden de revue. Phillip Cocu leek wel oren te hebben naar een terugkeer op het oude nest, naar Ronald Koeman werd naar verluidt een lijntje uitgegooid en ook Peter Bosz werd in verband gebracht met de functie.

De keuze van PSV viel echter op Ruud van Nistelrooij, die op dat moment voor de groep stond bij Jong PSV. De oud-spits gaf aanvankelijk aan het 'te vroeg' te vinden om de stap naar het eerste elftal te maken, maar werd overtuigd om de baan toch aan te nemen. Er zat een kleine twee maanden tussen de aankondiging van Schmidt en de bevestiging van PSV dat Van Nistelrooij de nieuwe hoofdtrainer zou worden.

Sterke reeks, maar…

Ondertussen voerde PSV op het veld de druk op Ajax op. Na de nederlaag tegen AZ werden in de tien daaropvolgende wedstrijden liefst 28 punten veroverd, waardoor de rivaal uit Amsterdam er niet in slaagde verder uit te lopen. In Eindhoven bleef men geloven in het winnen van de landstitel, totdat er in de twee-na-laatste wedstrijd van het seizoen punten werden verspeeld bij Feyenoord.

En dat terwijl PSV dankzij doelpunten binnen het half uur met 0-2 leidde in De Kuip. Het leek er lange tijd op dat de ploeg van Schmidt optimaal zou profiteren van het puntenverlies dat Ajax eerder op de dag had geleden tegen AZ (2-2), maar late Rotterdamse doelpunten staken daar een stokje voor. In minuut 86 maakte Cyriel Dessers de aansluitingstreffer, waarna de spits diep in blessuretijd vanaf de penaltystip zijn tweede van de wedstrijd maakte. Het besluit van scheidsrechter Serdar Gözübüyük om Feyenoord een strafschop toe te kennen na een handsbal van Mauro Júnior, zorgde voor furieuze reacties in Eindhoven. Dat de KNVB na afloop toegaf dat de VAR had moeten ingrijpen, maakte de woede er niet minder om. PSV won de laatste wedstrijden van het seizoen nog, maar Ajax werd daarmee niet van de titel afgehouden.

{image[356984][left-half][]}Drukke transferzomer

Na het mislopen van de landstitel, ging de focus bij PSV op het samenstellen van een zo sterk mogelijke selectie voor nieuwe trainer Van Nistelrooij. Daarbij was enige haast wel geboden, want begin augustus stonden alweer de de belangrijke kwalificatierondes voor de Champions League op het programma. Veel spelers vertrokken. Mario Götze trok de deur achter zich dicht, terwijl ook onder anderen Eran Zahavi, Ritsu Doan, Bruma en Yvon Mvogo hun PSV-avontuur beëindigden.

Hun vertrek werd opgevangen met de komst van onder meer Walter Benítez, Luuk de Jong, Guus Til en Anwar El Ghazi. Bovendien werden veelbelovende spelers als Xavi Simons, Ki-Jana Hoever, Jarrad Branthwaite en Sávio aan de selectie van Van Nistelrooij toegevoegd. Nog belangrijker was dat twee steunpilaren aan boord bleven: Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo, voor wie veel interesse was. Laatstgenoemde leek tot het allerlaatste moment te vertrekeken, maar bleef en vertrok na een half jaar later alsnog.

Ontwikkeling Simons

Naar Simons waren ze in Eindhoven het meest benieuwd. De jonge aanvallende middenvelder werd weggeplukt bij Paris Saint-Germain, waar hij niet per weg hoefde. Lang duurde het niet voordat Simons zich in de basis had gespeeld. Tijdens invalbeurten maakte de voormalig jeugdspeler van FC Barcelona dermate veel indruk dat Van Nistelrooij niet om hem heen kon. Een aantal maanden later gold hetzelfde voor Louis van Gaal, die hem opnam in de WK-selectie van het Nederlands elftal.

Terwijl Simons zich in het elftal speelde, won PSV in een spectaculaire strijd om de Johan Cruijff Schaal van Ajax (3-5) en werd - zonder te overtuigen - ten koste van AS Monaco de play-offs van de Champions League bereikt. Met Rangers als tegenstander leek kwalificatie voor de groepsfase van het belangrijkste clubtoernooi een realistisch streven, maar na een 2-2 gelijkspel in Schotland werd de return voor eigen publiek met 0-1 verloren. Weg Champions League-droom.

Beide voeten op de grond

In de Eredivisie maakte de ploeg van Van Nistelrooij meteen veel indruk. In de eerste vier wedstrijden werd liefst 22 keer gescoord, wat iedereen in Eindhoven het vertrouwen dat dit weleens het seizoen zou kunnen worden waarin de platte kar weer naar buiten kon worden gehaald. Een vrij kansloze nederlaag bij FC Twente (2-1) zette PSV weer met beide voeten op de grond. Ook na de spectaculaire 4-3 zege op Feyenoord verdween de hosanna-stemming al snel toen er bij het slecht presterende SC Cambuur met 3-0 werd verloren. In de bestuurskamer rommelde het op dat moment ook: technisch directeur [a,https://www.fcupdate.nl/voetbalnieuws/407434/psv-neemt-afscheid-van-john-de-jong-en-geeft-tekst-en-uitleg/,_blank,John de Jong werd ontslagen], naar eigen zeggen omdat hij Gakpo niet had verkocht.

In de periode tot de winterstop bleef PSV wisselvallig presteren. Hoogtepunten waren het bereiken van de tussenronde van de Europa League na een 2-0 overwinning op Premier League-koploper Arsenal en de 1-2 zege bij Ajax in de een-na-laatste speelronde voor de winterbreak.  Dieptepunten waren de doelpuntrijke nederlaag bij FC Groningen (0-1) en de verliespartij in de allerlaatste wedstrijd van 2022 tegen AZ (0-1), waardoor PSV slechts als nummer drie van de Eredivisie zal beginnen aan het tweede deel van het seizoen. Het goede nieuws voor de Eindhovenaren is dat de strijd om de landstitel en Ajax, dat de Eredivisie de afgelopen jaren domineerde, geen onstopbare machine is. Misschien wordt Feyenoord, dat nu aan kop gaat, wel de belangrijkste concurrent in het twee deel van het seizoen. PSV zet de titelrace wel voort zonder Gakpo, die op tweede kerstdag zijn transfer naar Liverpool voltooide.

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen