Feyenoord schrijft historie met zevenklapper tegen Shakhtar

16 maart 2023, 20:37   Bijgewerkt: 16 maart 2023, 20:54
Feyenoord schrijft historie met zevenklapper tegen Shakhtar

Feyenoord heeft op zeer overtuigende wijze de kwartfinale van de Europa League bereikt. In De Kuip werd Shakhtar Donetsk op een 7-1 nederlaag getrakteerd, waardoor de ploeg van Arne Slot zich gemakkelijk bij de laatste acht van het toernooi wist te spelen. 

Na het 1-1 gelijkspel in het uitduel, dat vorige week in Polen werd gespeeld vanwege de Russische inval in Oekraïne, voerde Feyenoord-trainer Arne Slot drie wijzigingen door in zijn basiself. Gernot Trauner mocht voor het eerst sinds zijn blessure weer vanaf het begin meedoen in het centrum van de defensie, terwijl Marcos López als linksback de zieke Quilindschy Hartman verving. In de spits kon Santiago Giménez, die in Polen wegens een lichte kwetsuur ontbrak, deze keer wel starten.

Shakhtar kon ten opzichte van het duel in Polen weer beschikken over rechtsback Yukhim Konoplia, linksback Bogdan Mykhailichenko en centrale verdediger Valeriy Bondar, die terugkeerden van een schorsing. Het drietal werd direct opgenomen in het basiselftal van trainer Igor Jovicevic. Ook voormalig Ajacied Lassina Traoré mocht in De Kuip opnieuw starten.

Feyenoord ging in de openingsfase door met waar het in Polen was begonnen: hoog druk zetten op de verdediging van Shakhtar. Het leidde al snel tot een eerste kansje voor Giménez, maar zijn poging ging naast. Binnen tien minuten had de Mexicaan toch zijn doelpunt te pakken. Op aangeven van Alireza Jahankbakhsh draaide hij knap tussen twee tegenstanders door, waarna zijn uithaal met links te machtig was voor Shakhtar-doelman Trubin.

Shakhtar herpakte zich enigszins na de vroege openingstreffer en had daarna lange tijd meer balbezit dan Feyenoord. Dat leidde evenwel niet tot grote kansen voor de bezoekers. Feyenoord probeerde er af en toe snel uit te komen, maar verder dan een gekraakt schot van López kwam het niet. Totdat Geertruida nog binnen een half uur de bal veroverde aan de rechterkant. Via Sebastian Szymanski werd aanvoerder Orkun Kökcü gevonden, en hij verschalkte Trubin van een meter of twintig met een diagonaal schot.

Opnieuw volgde op het doelpunt van Feyenoord een periode met veel balbezit van de bezoekers. Via middenvelder Georgiy Sudakov waren de Oekraïeners dicht bij een aansluitingstreffer. Zijn schot van afstand, de eerste doelpoging van Shakhtar, spatte echter op de onderkant van de lat uit elkaar. Kort voor het ruststignaal sloeg Feyenoord opnieuw toe. Een voorzet van López werd door Konoplia met de hand gekeerd, en dus mocht Kökcü vanaf elf meter aanleggen voor zijn tweede van de avond. De aanvoerder faalde niet, waardoor Feyenoord met een 3-0 voorsprong de kleedkamers op kon zoeken.

Wie na rust had gehoopt op enige spanning in het duel kwam bedrogen uit. Eerst was het de beurt aan Idrissi, die binnen een paar minuten na de start van het tweede bedrijf de 4-0 liet aantekenen met een schot in de verre hoek. Tien minuten later maakte hij bovendien de mooiste van de avond, door opnieuw vanaf links naar binnen te komen en via de onderkant van de lat ook de 5-0 op zijn naam te zetten.

De ruime voorsprong was voor Slot aanleiding om te gaan wisselen, ook met oog op de Klassieker van komende zondag. López moest geblesseerd naar de kant, terwijl Giménez, Szymanski en Kökcü rust gegund werd. Voor hen in de plaats kwamen onder meer Danilo, en Igor Paixão in de ploeg. Kort na hun entree was het Jahanbakhsh die ook op het scorebord wist te komen. Maar nog was het na zijn 6-0 niet voorbij, want twee minuten later pikte ook Danilo een doelpunt mee op aangeven van Paixao.

Na de 7-0 nam Feyenoord gas terug. Bij Shakhtar was het geloof in een resultaat uiteraard ook ver te zoeken, dus de Oekraïeners drongen nauwelijks meer aan. Het voorkomen van een achtste treffer leek de hoogste prioriteit te hebben voor de bezoekers, en dat lukte. Sterker nog, via invaller Kevin Kelsy maakte de ploeg zelfs nog een eretreffer. Het kwam Shakhtar op een applaus van het héle stadion te staan. Daar bleef het echter ook bij, waardoor Feyenoord vrijdag de pot in gaat als de loting voor de kwart- en halve finale verricht wordt

Wie wint de Europa League Finale? Zet één euro in en win €100,00 als je de winnaar goed voorspelt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

PokeBowl
Link gekopieerd!
avatar

Bijzonder effectieve pot die ik niet gewend ben, fantastisch. Echt lekker, nu blik op Amsterdam, in het hol van de leeuw, de moeilijkste wedstrijd van het jaar. Wat een weken. Lets go boys !! :-)

gtsb
Link gekopieerd!
avatar

Geweldige avond gehad in de kuip . Hopelijk een mooie loting . En zondag zien we het wel

Gerrit05
Link gekopieerd!
avatar

Zegt niks over a.s zondag... Liverpool won met 7-0 van United en wat gebeurde er daarna tegen Bourmouth..? Precies! Mááááaaaarrrrr.....!!! Als Feyenoord DIT spel meeneemt naar Amsterdam... en ze blijven fully-focused... dan kan het zondagmiddag een zéér uitstekende dag worden voor Feyenoord! 😁

martijn1
Link gekopieerd!
avatar

Dat zegt ook niemand. Geniet er lekker van. Eindelijk eens zonder achterstand en billenknijpen een wedstrijd beleven

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen