Ajax incasseert in Deventer nieuwe dreun: Feyenoord kan verder uitlopen

2 april 2023, 14:11   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Ajax is er niet in geslaagd de zure nasmaak van de verloren Klassieker tegen Feyenoord van zich af te spelen. De Amsterdammers kwamen zondagmiddag op bezoek bij Go Ahead Eagles niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Daardoor kan Feyenoord de voorsprong op de rivaal vergroten tot acht punten.

In de aanloop naar De Klassieker tegen Feyenoord sprak Ajax vol bravoure, maar bleef het ondanks een 2-1 voorsprong bij rust uiteindelijk met lege handen achter. De Ajacieden zullen voor de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles wat meer op hun hoede zijn geweest. De Deventenaren groeiden in de voorbije jaren immers uit tot een serieuze angstgegner van de recordkampioen. Vorig seizoen eindigde het treffen in Deventer in een 2-1 zege voor de thuisploeg, terwijl Ajax eerder dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA nog genoegen moest nemen met een 1-1 gelijkspel.

Artikel gaat verder onder video

John Heitinga had zijn ploeg op meerdere posities gewijzigd. Calvin Bassey, Owen Wijndal en Steven Bergwijn hadden tegen Feyenoord allemaal nog een basisplaats, maar moesten in Deventer genoegen nemen met een reserverol. Bergwijn was niet fit genoeg om te starten, terwijl Bassey en Wijndal simpelweg werden geslachtofferd. Heitinga koos voor Youri Baas, Davy Klaassen én Brian Brobbey, die het dus eindelijk weer een keer vanaf het begin mocht laten zien. Dat lukte Brobbey in de eerste helft alleraardigst. De jonge en sterke spits voelde zich waarschijnlijk als een vis in het water, want Go Ahead Eagles gooide vol de beuk erin.

Kansen over en weer, Brobbey laat zich zien
Brobbey was aanspeelbaar, balvast en daarmee zorgde hij na vier minuten ook voor het eerste Amsterdamse gevaar. Hij legde de bal terug op Klaassen, maar zijn inzet ging via een tegenstander naast. Na een fijne steekpass van Kenneth Taylor leek Ajax via opnieuw Brobbey op weg naar de volgende kans, maar ditmaal was Jelle de Lange goed bij de les. De Lange - die een groot deel van zijn opleiding in Amsterdam genoot - was na twintig minuten weer een sta in de weg voor Brobbey. De aanvaller maakte goed gebruik van zijn lichaam en draaide zo weg bij zijn tegenstander, maar zijn inzet werd gepakt door De Lange.

Het zal Heitinga tot tevredenheid hebben gestemd dat zijn ploeg in de eerste helft meerdere serieuze mogelijkheden wist te creëren, maar de organisatie bij balverlies blijft een probleem. Zeker als een van de middenvelders de bal verliest. De bedenkelijke eer was na een kwartier spelen voor Steven Berghuis, die de bal zomaar in de voeten van een tegenstander schoof. Isac Lidberg werd vervolgens weggestuurd en hij vond de vrijstaande Willum Willumsson, maar hij kreeg de bal niet voorbij Geronimo Rulli.

Zo zagen we in de eerste helft mogelijkheden voor beide doelen, maar werden de aanwezigen in de Adelaarshorst niet getrakteerd op een doelpunt. Daar dacht Mohammed Kudus heel even anders over, toen hij op aangeven van Berghuis de bal tegen de touwen kopte. Maar de grensrechter toonde zich resoluut: buitenspel. Op de perstribune werd na het zien van de herhaling geroepen dat het tóch een doelpunt was, maar ook de VAR kon Ajax en de meegereisde supporters niet laten juichen.

Matige tweede helft
‘Ga staan als je voor Eagles bent’, klonk het na een uur spelen in de Adelaarshorst. Het eerste kwartier van de tweede helft had zich voornamelijk afgespeeld op de helft van Go Ahead Eagles en dat was voor de aanhang reden om de support wat op te schroeven. Maar het thuispubliek zag dat Ajax in de tweede helft een stuk minder gevaarlijk was. Brobbey leek op weg naar een kans, maar hij werd keurig afgestopt door Jamal Amofa. 

Het duurde tot diep in de tweede helft voordat doelman De Lange weer een keer aan het werk werd gezet. Hij redde uitstekend op een geplaatst schot van Klaassen van buiten de zestien. Kort daarvoor had Heitinga met Wijndal en Bergwijn twee verse krachten binnen de lijnen gebracht. Maar hun invalbeurt sorteerde niet in het gewenste effect. Het was bomvol in de Deventer zestien. Ook de pingelende Bergwijn en de boomlange Lorenzo Lucca konden geen gaatje vinden. Ajax bleef steken op 0-0 en lijkt de titel nu toch echt definitief te kunnen vergeten. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Yes Boys, lekker hoor !! 😂

BENHURY
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hellemaal mee eens wat een kneusen bij ajax

BollaReus
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het moge duidelijk en helder zijn: Feyenoord is kampioen en de gunfactor is groot en door de club verdiend. Ajax is (nu al) in verval en heeft zelfs geen recht op de 2e plek, die is voor PSV. Deze spelers van Ajax: Berghuis, Taylor, Bergwijn buiten andere buitenlanders moeten in het nieuwe seizoen plaats maken voor nieuwelingen. Berghuis en Taylor grossieren in foute passes en niet voor de eerste keer. Bergwijn is een hopeloos geval, de grootste miskoop van Ajax tot dusver. Als Ajax op deze voet blijft door sappelen dan wordt de club de komende seizoenen een subtopper, is triest maar het is niet anders. Go Ahead staat 11e en jammer dat de club uit Deventer Ajax geen nekslag gaf, zou goed afgeleerd zijn. Als toeschouwer vraag je je dan af wat de spelers op de trainingen leren en aan het doen zijn. Ajax is zwak en nog eens zwak en kan van elke ploeg verliezen, alleen hun reputatie blijft nog over, meer niet. Feyenoord: van harte gefeliciteerd.

BENHURY
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

GEFELICITEERD fynoord met jullie kampioenschap

BENHURY
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax verdient het niet om nu kampioen te worden met deze spelers er lopen veel bejaarde spelers keepers tadic rond en niet te vergeten de zomer mis kopen van vorig jaar

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is inderdaad triest hoe Ajax voetbalt. Ik kijk graag naar Ajax, maar dit is respectloos naar de supporters. Weg met de hele kliek: Berghuis, Bergwijn, Taylor, Tadic, Timber, de miskopen en opnieuw beginnen en over 3 seizoenen nog wat te kunnen betekenen..

BENHURY
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

KLOPT HELLEMAAL

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen