Rechter legt weg naar Super League alsnog open: 'Grotere shock dan Bosman-arrest'

21 december 2023, 09:58   Bijgewerkt: 21 december 2023, 10:28
Foto: © ProShots

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft donderdag besloten dat de Super League in het leven geroepen kan worden, waardoor de UEFA de zaak met de topclubs zoals Real Madrid en FC Barcelona heeft verloren. Woensdag werd via het Spaanse El Mundo Deportivo al duidelijk dat het vonnis vermoedelijk de slechte kant op zou vallen voor de UEFA en dat lijkt het geval. 

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft uitgesproken dat de UEFA geen monopolie heeft op het organiseren van voetbalcompetities voor clubs uit verschillende landen, waardoor de weg open ligt voor het opstarten van een Super League, waar verschillende topclubs zich in het verleden hard voor hebben gemaakt. De UEFA en de FIFA hebben in strijd met het mededingingsrecht gehandeld, oordeelde de rechtbank.

Artikel gaat verder onder video

De rechtszaak tussen wordt gezien als een zeer bepalende, aangezien een wijziging het hele stelsel in het internationale topvoetbal op zijn kop kan zetten. Dit geeft de clubs namelijk de kans om alsnog een stap te maken buiten de reguliere competities van de UEFA en de FIFA. "Experts denken dat dit een grotere shock dan het Bosman-arrest kan veroorzaken”, duidde Bernd Reichart bij het Algemeen Dagblad de uitspraak van de rechter.

Hij is algemeen directeur van A22 Sports Management, het bedrijf achter de oprichting van de Super League. Dat kan een uitkomst bieden om het voetbal meer toekomst te geven, stelt hij. "Als de rechters beslissen dat de UEFA haar monopolie niet mag voortzetten, dan kunnen wij verder met een andere en betere competitie, zonder dat clubs daarvoor bestraft worden.”

De A22 wil het liefst een open competitie voor zo’n zestig tot tachtig clubs, waarbij ook kleine clubs op termijn zich in de competitie kunnen voetballen. "Juist clubs uit kleine en middelgrote competities groeien zo. Het geld wordt eerlijker verdeeld over meer clubs en je krijgt spannendere duels", aldus Reichart.

Ben jij voor de Super League?

Laden...
408 stemmen
It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik had deze uitspraak wel verwacht omdat deze rechtszaak hetzelfde was als de rechtszaak van Mark Tuitert en Niels Kerstholt tegen de ISU om een Icederby te organiseren.

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dank je, daar ben ik trots op

hunteklaas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Geld regeert in het voetbal en de Super League is daar het zoveelste voorbeeld van. Hopelijk keren fans massaal hun rug toe naar deze competitie en wordt het een grote flop

Ferrari412T2
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Triest dat het zo allemaal moet. Het voetbal gaat naar de klote en de rijkere clubs worden alleen maar rijker. Hoop dat het niet door zal gaan, maar ben er bang voor.

real8madrid
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het Europese Hof van Justitie heeft gesproken en de UEFA heeft verloren. Dit kan een grote impact hebben op het internationale topvoetbal en biedt mogelijkheden voor een betere competitie met eerlijkere verdeling van geld en meer spannende duels.

jurgen😎
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ineens gaat het Europese prijzengeld met 100% omhoog....En dragen clubs minder gelden af aan de Fifa.....

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen