'Nationale Circus Der Ongezouten Meningen barst los na uitspraken Wijnaldum en Depay'

23 maart 2024, 07:26
Foto: © Imago

Sjoerd Mossou snapt niet dat voetballers voortdurend langs een moralistische meetlat worden gelegd. De columnist van het Algemeen Dagblad vindt het bijvoorbeeld vrij absurd dat Georginio Wijnaldum en Memphis Depay voortdurend worden gevraagd naar delicate (maatschappelijke) onderwerpen, in plaats van experts op dat gebied.

Wijnaldum moest zich deze week voor meerdere tv-camera’s verantwoorden voor zijn transfer naar Saudi-Arabië, terwijl Depay de nodige vragen kreeg over zijn vriendschap met de veroordeelde crimineel Quincy Promes. Daarna ‘barstte meteen het Nationale Circus Der Ongezouten Meningen’ los, schrijft Mossou in zijn column van zaterdag. “Ongelooflijk, wat waren die voetballers toch dom. Wat hadden ze belachelijke dingen gezegd. Wat krom zeg, de toeslagenaffaire vergelijken met de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië! Tsjongejongejonge!”

Artikel gaat verder onder video

Van een afstandje had het vragenvuur aan de twee spelers ‘iets absurdistisch’, vindt Mossou. “Hier stonden geen afgestudeerde arabisten, hoogleraren ethiek, cultureel antropologen, gedragswetenschappers of doorgewinterde debaters, maar gewoon twee voetballers.” Wijnaldum moest antwoord geven op ‘allerlei venijnige what- aboutisms’, terwijl Depay ‘feilloos een weg moest vinden in een tweegesprek over loyaliteit, criminaliteit, vriendschap en moraal’. Ze slaagden daar volgens Mossou niet volledig in.

“Toch zijn we dat van voetballers gaan verlangen, krankzinnig genoeg. Blijkbaar zijn we ze als moreel kompas gaan beschouwen - en anders duwen we ze onherroepelijk in die rol. We zien ze als bakens van fatsoen en rechtvaardigheid”, schrijft hij. “Van de CEO van Philips hoeven we niet per se te weten wat hij in Saoedi-Arabië te zoeken heeft, maar wel van 'Gini' Wijnaldum uit Rotterdam-West. Niet de Midden-Oosten-expert van de Universiteit van Leiden moet uitleggen of we naar een WK in Qatar moeten, maar Virgil van Dijk.”

Lees ook: Wijnaldum: 'Bij Vandaag Inside heb ik ze nooit horen zeggen dat je niet in Nederland moet voetballen'

Als een speler een keer ‘dapper zijn mening geeft’ over bijvoorbeeld racisme, dan wordt hij daar voortdurend op aangesproken. “Dan eisen we óók op elk ander terrein een volmaakt ethisch standpunt van de voetballer in kwestie, anders is hij zogezegd 'hypocriet'” Het is volgens Mossou de vraag wie het meest verstandig is. “Je kunt voetballers wel heel stoer 'dom' noemen, maar ze steeds opnieuw in de rol duwen van onberispelijk moreel kompas, is misschien nog wel dommer.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Goku
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Als hij zijn wilde mening wilde geven over een discussie over rechten, discriminatie of racisme in Nl, en daarvoor bepaalde mensen buiten sloot. Is het heel logisch dat als je in een land gaat voetballen, waar vrouwen, homo's en andere groepen geen rechten hebben, gemarteld worden en buiten gesloten, vragen over krijgt. En als je dan zulke antwoorden geeft, ben je gewoon een domme hypocriet die het geld gewoon volgt.

gtsb
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Precies . Je roept en dan komt de media verhaal halen Ik denk dat deze heren een probleem gaan worden voor oranje. Ik hoop het niet maar ik zie een naar eng sfeertje net als bij het wk. Een soort kabelachtige groep

Laurens1
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Voetballers zijn in het algemeen geen toonbeelden van verlichtende intelligentie, wel vaak uithangbord voor pauper hiërogliefen en okselbehang! Wijnaldum is hier een duidelijke exponent van.

Ajacied00
Link gekopieerd!
    5
    + 1
avatar

Nederland is zeer hypocriet, walgelijk gewoon. Als er iemand ff niets mag zeggen zijn het de Nederlanders wel momenteel. We helpen mee aan genocide en zijn bevriend met de grootste terroristenland op aard. Sterker nog, we nodigen doodleuk een terrorist uit in Amsterdam om een museum te openen. Iemand die bloed aan zijn handen heeft. En als je SA echt wilt boycotten moet je je auto laten staan. Walgelijk dit

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen