KNVB schorst non-binaire keeper Jays na klacht van tegenstander uit Alkmaar

7 april 2024, 21:39
Foto: © AT5

De vrouwen van amateurclub WV-HEDW uit Watergraafsmeer hebben een verweerschrift naar de KNVB gestuurd, nadat de voetbalbond heeft besloten dat een non-binaire speler niet in de ploeg mag voetballen. De speelsters scharen zich massaal achter de non-binaire keeper Jays.

Jays is door de KNVB voor drie wedstrijden geschorst, vanwege de M in diens paspoort. Jays werd geboren als meisje, ging in transitie van vrouw naar man, maar identificeert zichzelf inmiddels als non-binair. Teamgenoot Tessa Stolk vertelt aan AT5 dat er eigenlijk dispensatie nodig was voor Jays om bij de vrouwenploeg te voetballen. Die heeft de KNVB niet verleend, maar het vrouwenteam besloot toch om Jays te laten spelen.

Artikel gaat verder onder video

De afgelopen twee seizoenen stond Jays onder de lat bij WV-HEDW. Voorafgaand aan iedere wedstrijd wordt de tegenstander ingelicht over de situatie. Een tegenstander uit Alkmaar, Alcmaria Victrix, heeft achteraf een klacht ingediend bij de KNVB, waarna Jays voor drie wedstrijden is geschorst door de bond.

WV-HEDW heeft een verweerschrift naar de KNVB gestuurd. Zolang de bond daar niet op heeft gereageerd, kan Jays nog spelen. En dus verdedigt de keeper mogelijk volgende week het doel, als opnieuw wordt gespeeld tegen Alcmaria Victrix, de klagende tegenstander uit Alkmaar.

“Het plan is dat we een spelersbus gaan regelen", zegt teamgenoot Isa Verhulst. “Die willen we gaan versieren met lhbtiq+vlaggen, we gaan aanvoerdersbanden dragen met de vlag, en we hebben natuurlijk allemaal mensen mee die spandoeken bij zich hebben. We hopen dat we daarmee een statement kunnen maken. Dat we echt verandering willen zien.” Als het aan WV-HEDW ligt, kunnen non-binaire spelers net als in Duitsland zelf kiezen of ze met de mannen of vrouwen willen meespelen.

Een woordvoerder van de KNVB reageert op de zaak. "We willen graag dat iedereen kan meevoetballen, maar in dit geval is het alleen niet mogelijk in de competitie voor vrouwen. Jays’ geregistreerd geslacht in het paspoort is namelijk man en zo hebben we het dispensatieverzoek dus ook behandeld”, luidt de uitleg. “In de competitie voor vrouwen mogen geen mannen uitkomen, dus het dispensatieverzoek is afgewezen en daarmee was Jays niet gerechtigd om in deze wedstrijd mee te spelen. Overigens mogen vrouwen als zij dat willen wel meedoen in de competitie voor mannen."

Jays gaf vorig jaar een interview aan Vice over diens ervaringen als non-binaire voetballer.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Ajeto!
Link gekopieerd!
    7
    + 1
avatar

Gewoon lekker een non binaire competitie oprichten. Dan mag alles wat naast de boot valt daar mee doen en zijn wij ervan af.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen