Het jaar van… ADO Den Haag: serene Chinese rust

28 december 2017Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2017 zitten erop. Feyenoord werd landskampioen, Vitesse won de beker, Ajax behaalde de finale van de Europa League, PSV sloot het jaar af met de wintertitel. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te kijken. In deel 8: ADO Den Haag.

Het jaar van… ADO Den Haag: serene Chinese rust

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Speel bewust 18+, hands24x7.nl.

2017 was nog geen twee maanden oud toen de wegen van 'Jan Pipo de Clown' Zeljko Petrovic en ADO Den Haag scheidden. Alfons Groenendijk werd aangesteld als zijn opvolger en verloor de eerste twee duels weliswaar nog. Maar in de daaropvolgende elf wedstrijden volgden slechts twee verliespartijen. ADO Den Haag eindigde mede daardoor uiteindelijk keurig op de elfde plaats.

Alle reden tot optimisme dus voor Groenendijk, die zijn contract verlengde en aanbleef bij ADO. Ondanks een mindere seizoensstart pakken de Hagenezen in het nieuwe seizoen de punten tegen de directe concurrenten: VVV-Venlo, Sparta Rotterdam, NAC Breda. En zo is het eigenlijk al een hele tijd rustig op en buiten het veld in Den Haag. Dat is mede te danken aan het vertrek van Wang Hui.

De grootaandeelhouder vertrok in de zomer uit Den Haag en United Vansen stuurde een opvolger die zich meer op de achtergrond houdt. Bovendien worden de rekeningen een stuk eerder voldaan dan daarvoor. Het enige wat ADO Den Haag daarna nog openlijk met China had, was een tour door het Aziatische land en twee meetrainers bij het beloftenteam. Maar een meetrainende eigenaar, een niet Engels sprekende assistent, en een Chinese wanbetaler: het zijn issues waar ze de laatste maanden eindelijk even niets mee te maken hadden.

Als dat het toekomstperspectief is voor ADO en binnen de lijnen blijft Groenendijk veldheer van de Hagenezen, dan kan ook 2018 een rustig jaar worden in Den Haag. De laatste negen jaar ontsprongen zij telkens de dans van de nacompetitie in de Eredivisie. Maar lukt het ze ook om, anders dan laatste twee jaar, hoger dan de elfde plaats te eindigen?

Mooiste goal: 1-1 tegen Feyenoord van Meijers
"Het was een doelpunt zoals je die normaliter alleen op FIFA maakt", was de simpele beschrijving van ploeggenoot Lex Immers na het geweldige doelpunt van Meijers. Een pass, strakkere pass, kaats en een snoeiharde volley van Meijers. GOAL! En ook nog eens tegen Feyenoord! Wát een werelddoelpunt, die ze in de Hofstad niet snel zullen evenaren. 

De beste aankoop: Nasser El Khayati
Het was een risicootje, want de Marokkaan heeft bijzonder veel clubs versleten de laatste jaren en brak in Nederland nooit echt door. Met trainer Alfons Groenendijk heeft hij echter een goed klik. Het zorgt voor prachtige hoogstandjes van de geniale rechtervoet van El Khayati. Gratis opgepikt in Engeland, nadat hij het eerste deel van het jaar werd verhuurd: een uitstekende aankoop.

De tegenvaller: Bas Kuipers
Vanwege zijn goede relatie met Alfons Groenendijk besloot Kuipers deze zomer Excelsior te verruilen voor 'een stap omhoog' naar ADO Den Haag. Hoewel hij als linksback werd gepresenteerd, stond hij de eerste wedstrijd van het seizoen centraal achterin opgesteld. De 0-3 nederlaag tegen FC Utrecht werd hem fataal, want vervolgens kwam hij niet meer aan bod. Met Meijers hebben ze op de linksbackplek de captain staan en in het centrum kiest Groenendijk voor anderen. Ook bij (vele) blessures. Vooralsnog valt de overstap dus erg tegen van beide kanten.

De doorbraak van: Tyronne Ebuehi
Het is niet het eerste jaar dat de Nigeriaanse back een basisplaats heeft bij ADO Den Haag, maar deed dat de eerste jaren dusdanig onopvallend dat zelfs zijn trainer Groenendijk het niet opviel. "Hij heeft pas sinds dit jaar een basisplaats bij ADO", waren zijn woorden op de vraag waarom de club zijn contract niet eerder had verlengd. Dat bleek niet helemaal waar, maar het zegt wel genoeg over de ontwikkeling van de back, die bovendien debuteerde namens Nigeria. Tegen Argentinië met Lionel Messi, dat land is op het WK ook een tegenstander. Gezien de ontwikkeling van Ebuehi wil hij er dan graag bij zijn. Nu hebben ze in Den Haag helemaal spijt dat ze hem niet eerder een contract hebben aangeboden...

Eredivisiecijfers

Duels: 35
Zeges: 14
Gelijke spelen: 5
Nederlagen: 16
Doelcijfers: 44 voor, 57 tegen
Grootste zege: ADO Den Haag 4-0 PEC Zwolle
Grootste nederlaag: AZ 4-0 ADO Den Haag, Heracles Almelo 4-0 ADO Den Haag

Reacties

Eredivisie

gerelateerd