Interview: Onana's ambities en het imago van Afrikaanse keepers

20 oktober 2018, 11:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het einddoel van André Onana in Nederland staat vast: zijn eerste landstitel in dienst van Ajax. De achtervolging op PSV gaat vanavond (zaterdag) verder op bezoek bij sc Heerenveen. Maar wat zijn de plannen in de verdere toekomst? Wil de 22-jarige Kameroense keeper naar Engeland, Frankrijk of is een terugkeer naar FC Barcelona ook een optie? Onana bespreekt zijn ambities met FCUpdate.nl, en gaat ook in op het imago van Afrikaanse doelmannen in Europa.

Zou Frankrijk en de Ligue 1 iets voor je zijn, een land met een competitie die veel aan je gelinkt is in het verleden? De taal spreek je natuurlijk al.

"Voor mij maakt dat niet uit. Mensen praten natuurlijk over mijn toekomst, maar ik zit nog altijd hier. Frankrijk is leuk, maar ik zie Engeland meer zitten. Het snelle spel in de Premier League houd ik van."

Zou een terugkeer Barcelona een optie voor je kunnen zijn? Ze waren niet zo blij toen je in 2015 vertrok en naar Ajax ging.

"Zeker is dat een mogelijkheid. Je weet nooit wat er gebeurt binnen nu en een paar jaar. Niemand weet dat. Voor mij was het ook niet makkelijk toen ik vertrok uit Spanje, dat deed ik niet zomaar. Ik liet mijn vrienden achter - mijn vertrouwde omgeving. Ik moest dingen opnieuw opbouwen."

{image[329657][right-half][]}Kunnen we van jou binnenkort een transfer verwachten?

"Ik ben nog altijd Ajax speler tot juli 2021, dus het kan zijn dat ik misschien vertrek in januari of in de zomer. Dat weet je nooit. Maar ik ben hier blij bij de club en ik wil kampioen worden." 

Je hebt duidelijk ambitie, maar wie was jouw lievelingsspeler en je voorbeeld toen je jong was?

"Dat is een goede vraag. Ik had niet echt voorbeelden, maar ik moet dan Zinedine Zidane zeggen..."

Maar je werd een doelman...

"Dat klopt, dat vond ik toch echt mooier!(lachend)."

 

Imago

In het huidige voetbal geldt Onana als een uitzondering. Want bij Europese (top)clubs spelen niet zoveel Afrikaanse doelmannen. "Dat klopt", erkent de doelman, die nu precies honderd wedstrijden speelde voor Ajax. "Ik wel godzijdank."

{image[329658][left-half][]}Heb je daar een verklaring voor?

"Hoe dat precies komt? Dat weet ik niet zeker. Het is niet makkelijk voor Afrikaanse keepers, maar dat komt denk ik omdat de clubs het risico niet altijd aandurven. Er bestaat een imago dat de concentratie van Afrikaanse keepers niet goed is. Ik probeer met mijn prestaties dat beeld te veranderen, zo draag ik mijn steentje bij. Meer kan ik er niet aan doen."

Welke aspecten train je specifiek op dit moment?

"Als jonge keeper moet je veel trainen om beter te worden. Om te proberen ook voetballend beter te worden, niet alleen als doelman. Dat past ook bij de filosofie van deze club."

Je speelt bijna drie jaar voor Ajax. Welke onderdelen van je spel heb je de laatste jaren het meest verbeterd?

"Ik ben completer geworden. Het opbouwen gaat bijvoorbeeld beter, mijn crosspasses zijn beter geworden. Dat is belangrijk voor me. Soms kun je niet opbouwen en peer je de bal naar voren. Op de keeperstraining leer ik nu van Carlo l'Ami dat ik meer lef moet tonen bij het uitkomen. Dat ik groot en sterk ben en daar gebruik van moet maken. Dat ik niet bang moet zijn. Bij corners moet je gaan als het mogelijk is, staan blijven wanneer het moet. Het staat trouwens soms verkeerd aangegeven op websites dat ik 1.85 zou zijn, ik ben namelijk 1.92 (lachend)."

Hoe anders is het om met Matthijs de Ligt voor je te spelen of Frenkie de Jong?

"Met De Ligt is het beter, omdat hij een verdediger is en Frenkie is een middenvelder. Elke keeper wil het liefst een grote sterke verdediger naast zich hebben. Maar als er blessures zijn kan dat niet altijd. In het voetbal is alles veranderlijk, de samenstelling kan zomaar anders zijn."

Door: Pieter Stroink van Eizenga

Lees meer: Onana heeft nieuwe start bij Kameroen onder Seedorf en Kluivert

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen