Oranje stuit na gelijkspel nu op Portugal

21 juni 2006, 22:45

Het was een wedstrijd om naar uit te kijken, een duel tussen twee landen die al decennia lang aan de top van het mondiale voetbal staan. Menig voetbalfan verheugde zich op de confrontatie tussen Nederland en Argentinië, maar het duel liep uit op een deceptie. Mede door de vele personele wijzigingen in beide teams eindigde de wedstrijd tussen de twee beste ploegen uit de poule C in een bloedeloze 0-0. Hierdoor is Oranje als tweede geëindigd in de zo gevreesde 'Poule des Doods' en moet de ploeg het zondag in Nürnberg opnemen tegen Portugal. 

Hoewel zowel Nederland als Argentinië al zeker was van een plaats in de tweede ronde, stond er in Stuttgart toch een hoop op het spel. Behalve prestige, dat altijd op het spel staat bij duels tussen beide grootmachten, lag ook een goed uitgangspunt voor de tweede ronde voor het grijpen. De winnaar van de groep stuit immers in de volgende ronde op Mexico. Op papier is dat een aanzienlijk makkelijkere tegenstander dan Portugal, dat zal spelen tegen de nummer twee uit de groep van Oranje en Argentinië.

Voor Argentinië, dat speelde met Lionel Messi in de basis, zal de tocht naar Stuttgart veel wraakgevoelens naar boven gebracht hebben. Niet alleen doet de uitschakeling op het WK van 1998 tegen Nederland (kwartfinale, 2-1) nog altijd pijn bij de Gaucho's, maar ook het Waldstadion brengt een zure herinnering naar boven. Vorig jaar werd de ploeg op dit veld in de finale van de Confederations Cup immers op blamerende wijze dronken getikt door een elftal weergaloze Brazilianen (4-1).

De vele fans die reikhalzend uitkeken aan het duel tussen Oranje en Argentinië kwamen in Stuttgart echter bedrogen uit. Mede door de vele personele wijzigen was Oranje geen schim van het elftal dat eerder dit toernooi nog te sterk geweest was voor Servië-Montenegro en Ivoorkust, terwijl ook bij Ivoorkust de broodnodige automatismen leken te ontbreken. Normaal gesproken weten aanvallers Riquelme, Saviola en Crespo elkaar blindelings te vinden; nu leken voor Tevez en Messi te vaak iets te ver door te draven in hun acties. De klasse droop er bij tijd en wijlen weliswaar vanaf, maar het was te weinig om de neutrale toeschouwers op hun puntje van zijn of haar stoel te houden.

Oranje kon daar in de eerste 45 minuten bar weinig tegenover stellen. Dirk Kuyt speelde een ongelukkige wedstrijd, terwijl Ruud van Nistelrooy amper in het stuk voor kwam. Omdat verder ook Robin van Persie en Rafael van der Vaart er niet in slaagden om hun stempel op de wedstrijd te drukken, was het elftal van Van Basten niet bij machte om het de Argentijnse defensie moeilijk te maken. Omdat dit beeld ook in de openingsfase van de tweede helft niet veranderde, besloot Van Basten dat het tijd was om in te grijpen. De oefenmeester haalde Ruud van Nistelrooy naar de kant en bracht met Ryan Babel een speler die het in zich heeft om met een verrassende actie iets te forceren. Door deze wissel schoof Dirk Kuyt door naar de punt van de aanval.

Prins Willem Alexander en Maxima

Prins Willem Alexander en Maxima

Toen de Spaanse arbiter Medina Cantelejo voor het laatst de fluit uit zijn mond nam, waren de feiten simpel: Oranje is met zeven punten als tweede geëindigd in de groep en moet het hierdoor zondag om 21.00 uur in de achtste finale opnemen tegen Portugal, het land dat twee jaar geleden in de halve finale van het EK nog met 2-1 te sterk was. In een eventuele kwartfinale zal Engeland of Ecuador de tegenstander zijn. De Argentijnen zullen op hun beurt zaterdag moeten aantreden tegen Mexico, waarna in de volgende ronde een kraker tegen Duitsland op het programma kan staan.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen