Het jaar van… FC Emmen: wondertrainer Lukkien trekt lijn door

27 december 2019, 13:04

Alle wedstrijden uit de Eredivisie en KNVB Beker van 2019 zitten erop. Ajax pakte de dubbel en stond in de halve finale van de Champions League, FC Twente keerde terug in de Eredivisie en Willem II groeide uit tot dé verrassing. Er gebeurde genoeg in het afgelopen kalenderjaar, dus is het tijd om terug te blikken. In deel V van onze cluboverzichten: FC Emmen.

Weinig mensen gaven een stuiver voor de kansen van FC Emmen in het eerste Eredivisie-seizoen in de clubhistorie. Toch slaagde Dick Lukkien erin om met voor hem bekende spelers te stunten en als veertiende te eindigen op het hoogste niveau. De traditie is dat het tweede jaar altijd moeilijker is dan het eerste seizoen in de Eredivisie. Met drie punten uit zes duels was de start dit seizoen zeer moeilijk, maar daarna kwamen de punten.

Ook dat blijkt te werken, want na het matige begin werden de punten gepakt. Dat is logisch, want veel nieuwe spelers moeten natuurlijk even aan elkaar wennen. Inmiddels heeft de ploeg het aardig te pakken. Met name thuis presteert het team uit Drenthe goed en werd er al vijf keer gewonnen. Smetje is wel dat er op vreemde bodem nog niet gezegevierd werd. Dat zal een doel zijn in de tweede seizoenshelft. Emmen staat nu veertiende en zal tevreden zijn. Blijft de club thuis goed presteren en gaat het straks ook buitenhuis punten halen, dan kan de tweede handhaving op rij een feit zijn voor Emmen. Uniek.

Het hoogtepunt: handhaving in Eredivisie

De beste aankoop: Sergio Pena

Met Sergio Pena heeft Emmen dit seizoen de beschikking over een prachtige middenvelder. Het past in de verandering van filosofie op de transfermarkt in de zomer, waar de club koos voor wat grotere namen die zich ergens bewezen hebben. De Peruviaan kwam over van Granada en nam het elftal al snel bij de hand. Pena doet dingen aan de bal die op de Oude Meerdijk nog niet vaak gezien zijn. De zevenvoudig international staat op drie doelpunten en zal nog meer zijn stempel moeten drukken in de tweede seizoenshelft, gezien zijn kwaliteiten.

De tegenvaller van het jaar: Shani Tarashaj

Shani wie? Precies. Je kunt niet altijd zes gooien, zo weet Emmen inmiddels ook. De club dacht in juli een goede slag te slaan met de komst van Shani Tarashaj, die voor twee jaar gehuurd werd van Everton. Die club betaalde vier miljoen euro aan zijn oude club Grasshoppers voor zijn komst. De 24-jarige aanvaller heeft vijf interlands voor Zwitserland achter zijn naam staan, maar wacht nog op zijn eerste Eredivisie-minuten. Dat komt mede door fysieke malheur.

De doorbraak van: Michael Chacon

Eredivisie-cijfers

Duels: 35

Zeges: 11

Gelijke spelen: 6

Nederlagen: 18

Doelcijfers 42 voor, 70 tegen

Grootste zege: FC Emmen - ADO Den Haag 3-0 (27 september)

Grootste nederlaag: AZ 5-0 (2 februari)

Topscorer: Michael de Leeuw (9 doelpunten)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen