Waarom Ajax zich wél gaat plaatsen voor de CL-knock-outfase

8 december 2020, 16:37   Bijgewerkt: 9 december 2020, 14:44

Ajax heeft woensdagavond een overwinning nodig om de volgende ronde te halen van de Champions League. De Amsterdammers zijn bij een zege op Atalanta Bergamo verzekerd van minimaal nog zeker twee wedstrijden in het miljardenbal, terwijl bij een remise of gelijkspel de Italiaanse ploeg door is. De uitgangspositie is niet ideaal, toch is er nog genoeg reden om aan te nemen dat Ajax het wél haalt.

1. Moeten winnen is een voordeel, aldus Van Gaal

Vorig seizoen kon Ajax in eigen huis tegen Valencia op de slotdag hinken op twee gedachten. Een gelijkspel en overwinning voldeden voor de Amsterdammers om de volgende ronde te halen, maar dat lukte door een vroege treffer van Rodrigo (0-1) niet. Ditmaal kan Ajax niet op twee gedachtes hinken, want er moet gewonnen worden en dat is een voordeel. Louis van Gaal moest in 2009 als manager van Bayern München winnen om zeker door te gaan in de Champions League. "En dat is een voordeel, want dan kunnen mijn spelers niet op twee gedachtes hinken", zei de oefenmeester, die met 1-4 won in Turijn. En oh ja, dat seizoen haalde Der Rekordmeister de finale. Zet in op een zege voor Ajax en win bij TOTO ruim tweemaal je inzet terug!

{image[343266][right-half][Papu Gómez]}2. De vorm van Atalanta Bergamo is niet zo goed

Ajax ging dit weekend weliswaar onderuit in eigen huis tegen FC Twente, toch is de vorm van de Amsterdammers dit seizoen véél beter dan de Serie A-opponent. Uit de eerste negen duels werden slechts veertien punten gepakt met een 'slechts' achttien doelpunten voor. Vorig seizoen – toen ze meer dan honderd treffers maakten in Italië - waren ze op een gegeven moment ongenaakbaar, maar in de huidige laatste zeven wedstrijden werd slechts één wedstrijd gewonnen in de Serie A. Ajax heeft (gemiddeld) meer punten, meer doelpunten en minder tegengoals dan Atalanta dit seizoen. Zet Atalanta de matige vorm door? Zet in bij TOTO en pak mooie quoteringen!

3. Atalanta Bergamo houdt vrijwel nooit de nul

De speelwijze van Gian Piero Gasperini is duidelijk: all offensive. En dat betekent dat er achterin altijd wat wordt weggeven en dat is ook duidelijk te zien in het aantal tegentreffers. Dit seizoen staat de teller al op zestien tegengoals en dat is bijvoorbeeld twee keer zo veel als Juventus. Sowieso hield de club niet zo vaak de nul onder Gasperini en ook dit jaar wil dat in Italië (één clean sheet) nog niet vlotten. Vorig seizoen was de huidige eerste doelman Marco Sportiello overigens niet de onbetwiste nummer één, toen speelden Pierluigi Gollini én Etrit Berisha veel meer Serie A-duels dan Sportiello. Aanval is de beste verdediging, zeker tegen Atalanta Bergamo. Komt Ajax vroeg op voorsprong? Zet in bij TOTO en wint tot 6

{image[344436][left-half][]}4. Ajax heeft een geweldige thuisbalans tegen Italiaanse ploegen

In het rijke verleden van de Amsterdammers speelde Ajax al ontzettend veel Europese wedstrijden tegen Italiaanse clubs in eigen stadion. De balans daarin is meer dan alleraardigst. In de 25 ontmoetingen (waarvan het vaakst tegen Juventus en AC Milan, zeven keer) ging Ajax slechts vijfmaal onderuit in Amsterdam. De Oude Dame was de laatste Italiaanse ploeg die wist te winnen in de Johan Cruijff ArenA: in 2009/10 werd het 1-2 in de knock-outfase van de Europa League. Winnen in Amsterdam deed Atalanta overigens nog nooit… Scoort alleen Ajax woensdagavond in de Johan Cruijff ArenA? Zet in bij TOTO en win ruim vijfmaal je inzet!

5. Ultieme revanche

Met zeven punten doet Ajax het in deze Champions League-campagne echt zo slecht nog niet, maar er had veel meer ingezeten. Zowel in de uit- en thuiswedstrijd tegen Liverpool verdiende de ploeg van Erik ten Hag meer dan de uiteindelijke nederlaag die het kreeg en op bezoek bij Atalanta Bergamo werd een 0-2 voorsprong in het tweede bedrijf nog compleet en onnodig uit handen gegeven. Opgeteld met de wedstrijd van vorig seizoen tegen Valencia waarin het op de slotdag misging, zou een zege de ultieme revanche zijn op de verloren potjes. Aan de motivatie bij de Ajacieden zal het in elk geval niet liggen.

Lees ookOnrust Atalanta: Gasperini bood ontslag aan na ruzie met Gomez

[script](function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start':

new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0],

j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src=

'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f);

})(window,document,'script','dataLayer','GTM-5PKHNGG');[/script]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen