Ajax zondag geen officieel kampioen na krappe zege PSV

24 april 2021, 20:49   Bijgewerkt: 24 april 2021, 22:52

PSV heeft zaterdagavond een belangrijke stap gezet richting Champions League-voetbal. De ploeg van Roger Schmidt boekte een benauwde 1-0 zege op FC Groningen door een penalty van Eran Zahavi. Het zag ook nog twee doelpunten afgekeurd worden na inmenging van de VAR en één door de assistent. Zo kan Ajax zondag tegen AZ nog niet officieel kampioen worden, maar hooguit officieus.

Vooraf was PSV al in de wetenschap dat het dit seizoen waarschijnlijk met lege handen ging staan. Voor een topclub is dat uiteraard vervelend, maar dat is niet de meest pijnlijke leegte. Deze week werd het Nederlandse voetbal overrompeld door het tragische nieuws dat all-time topscorer van de Eredivisie Willy van der Kuijlen was heengegaan. Het duel startte dan ook met een gepast eerbetoon in de vorm van een minuut stilte. Op dat moment was het naderende kampioenschap van Ajax even bijzaak geworden.

Bij tegenstander FC Groningen ging het al het hele seizoen over een clubicoon. De terugkeer van Arjen Robben bij zijn oude liefde moest een muzikale ode aan zijn imposante voetballoopbaan worden. Het eerste couplet begon symbolisch genoeg tegen zijn andere oude club PSV, maar zijn gouden keeltje liet hem in de steek. Na lang blessureleed keerde hij vorige wedstrijd weer terug op de Nederlandse velden, maar zaterdagavond kon hij de cirkel niet rond maken. Robben was wederom niet fit genoeg en de vraag is maar of hij ooit nog aan het refrein toe zal komen.

De eerste sleutel tot de Groningse kluis was in handen van Cody Gakpo, maar die bleek niet te passen. Hij nam de bal prachtig vanuit de lucht, maar de bal spatte uiteen op de lat. Later probeerde ook Donyell Malen onopvallend een van zijn sleutels uit zijn sleutelbos in het gat te wurmen. Na het mistasten van Ko Itakura dook hij op voor Sergio Padt, die knap redding bracht met de voeten.

De tweede helft startte op die manier een stuk enerverender dan de eerste en ook een doelpunt liet niet lang op zich wachten. Na een teruggetrokken bal van Denzel Dumfries leek Zahavi de 1-0 te maken, maar de bal bleek over de achterlijn te zijn geweest. VAR Kevin Blom annuleerde het doelpunt, toch duurde de woede van de PSV-supporters niet lang, want een moment later attendeerde diezelfde Blom de scheidsrechter op een handsbal. Wessel Dammers kreeg de bal van dichtbij hard op de uitgestoken arm geschoten en Zahavi zette zijn ploeg alsnog op voorsprong.

De dode mussen waren voor de Eindhovenaren echter nog niet op. Later dacht Gakpo het volgende PSV-doelpunt te maken, maar het lijnenspel van Blom gooide wederom roet in het eten. Ook Malen had later de handen al in de lucht, maar na het late vlagsignaal ging zijn achttiende treffer van het seizoen ook niet door. Ondanks de krappe zege waren de drie punten meer dan verdiend.

Opstellingen en beoordelingen*

PSV: Yvon Mvogo 5; Philipp Max 5, Nick Viergever 5,5 (45. Pablo Rosario 6), Jordan Teze 6, Denzel Dumfries 7,5; Ibrahim Sangaré 6,5, Olivier Boscagli 5,5; Cody Gakpo 7 (92. Marco van Ginkel -), Mario Götze 5,5 (83 Mo Ihattaren -); Eran Zahavi 6,5, Donyell Malen 7 (97. Yorbe Vertessen -).

FC Groningen: Sergio Padt 7; Gabriël Gudmundsson 5,5 (27. Alessio Da Cruz 6), Ko Itakura 5, Wessel Dammers 5, Mike te Wierik 5; Daniël van Kaam 4,5, Azor Matusiwa 5,5, Ahmed El Messaoudi 6 (81. Patrick Joosten -); Tomas Suslov 5,5 (81. Ramon-Pascal Lundqvist -), Jörgen Strand Larsen 4,5, Mohamed El Hankouri 5,5 (89. Paulos Abraham -).

Man of the match: Denzel Dumfries

*Spelers moeten tenminste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen