Kritiek op idee van Van Gaal: 'Tegen onze natuur in'

14 oktober 2021 – Louis van Gaal wil met het Nederlands elftal in 2022 het liefst terugkeren naar een 1-5-3-2-formatie, in elk geval tijdelijk om twee systemen te beheersen. Toch is dat niet de beste oplossing voor Oranje, zo stelt analist Rafael van der Vaart. Volgens hem past het huidige 1-4-3-3 veel beter bij de mannen van Van Gaal en wordt dat met uitzondering van één toernooi al een eeuw gespeeld in Nederland.

Kritiek op idee van Van Gaal: 'Tegen onze natuur in'

Dat schrijft de voormalig international in zijn column in De Telegraaf. 'In Brazilië heeft Van Gaal het in alle wedstrijden moeten omzetten en pas op die momenten waren we goed', schrijft Van der Vaart over het 1-5-3-2-systeem, waarmee op het WK in 2014 veel successen werden geboekt. Oranje werd na een zege op Brazilië derde op het eindtoernooi, maar dat was mede vanwege de wisselingen naar 1-4-3-3. 

'Ik begrijp dus niet waar die drang vandaan komt. De spelers hebben aangegeven dat ze zich beter voelen bij het 4-3-3 systeem en het grootste nadeel van een 5-3-2 formatie is dat de backs de belangrijkste spelers in het team worden. Dat is de omgekeerde wereld. Ik kan me dat nog voorstellen als je Marcelo en Dani Alves als vleugelverdedigers hebt. Maar wij hebben, met alle respect, Blind en Dumfries', legt hij zijn duidelijke mening uit.

Lees ook: Van Gaal: in 2022 terug naar 5-3-2 met Nederlands elftal

'Bij Oranje moeten juist de creatieve spelers, Frenkie, Memphis Depay, straks misschien Arnaut Danjuma, Cody Gakpo, Noa Lang of Steven Berghuis in hun kracht worden gezet. Dat zijn de spelers die straks het verschil kunnen maken. En daar moet je het elftal op afstemmen. Zorgen dat die jongens in hun kracht komen. Dan is de kans op succes vele malen groter dan wanneer wij gaan gokken op onze vleugelverdedigers', aldus de oud-Ajacied, die een systeem met vijf verdedigers 'tegen de natuur' van het Nederlandse voetbal in vindt gaan. 'Met vijf man verdedigen heeft Nederland in de 50 jaar vóór het WK in Brazilië ook nooit willen doen.'

Oranje

gerelateerd