KNVB: met dit aantal spelers kan duel 'gewoon' doorgaan

6 januari 2022, 08:41

In de eerste seizoenshelft werd geen enkele wedstrijd afgelast door teveel coronabesmettingen binnen een team. De vraag is of dat zo gaat blijven na de winterstop. Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal, heeft de club gewaarschuwd voor de omicron-variant. De afgelopen weken ging het al helemaal fout in Engeland, waar veel wedstrijden werden afgelast door teveel besmettingen binnen de selecties.

"We hebben de clubs voor de kerst een mail gestuurd om hen erop te attenderen hoe belangrijk het bij de besmettelijkere omicron-variant is om de anderhalve meter te handhaven", vertelt Bluyssen in gesprek met De Telegraaf. Onder andere bij Ajax, PSV, SC Heerenveen en PEC Zwolle waren meerdere besmettingen direct na de vakantie. De bestuurder hoopt dat het geen problemen gaat veroorzaken met afgelastingen. "De regels zijn helder. Als er twaalf veldspelers en één keeper beschikbaar zijn, kan er gespeeld worden. Al zullen we maatwerk toepassen en de situatie iedere keer apart bekijken."

Het doel van de KNVB is duidelijk: zo veel mogelijk doorvoetballen, al zal het voor sommige trainers puzzelen worden als een deel van de selectie besmet is. "De komende twee maanden wordt naast het benadrukken van het belang van vaccineren en boosteren het handhaven van de anderhalve meter gewoon enorm belangrijk voor clubs. Niet met z'n allen in een krappe ruimte voor de wedstrijdanalyse, niet met z'n allen tegelijk eten, spelers niet samen in één auto naar de club laten rijden. Daardoor kun je als club voorkomen dat er grote uitbraken plaatsvinden."

Het kan volgens Bluyssen zelfs beslissend worden in dit seizoen. Een kampioen die minder spelers heeft moeten missen of een ploeg die degradeert omdat de helft van de selectie thuis zit na een positieve test? Het is niet ondenkbaar. "Clubs die heel zorgvuldig met de regels omgaan en zoveel mogelijk de anderhalve meter afstand weten te bewaren, kunnen daar uiteindelijk sportief voordeel van hebben, omdat ze minder met besmettingen te maken hebben en hun selecties zoveel mogelijk op sterkte houden."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen