Ajax koning van de speeltijd voor spelers uit eigen jeugdopleiding

26 april 2022, 17:48   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax is dit seizoen de club die het meeste speeltijd geeft aan spelers uit de eigen jeugdopleiding. De Amsterdammers hebben bijna veertig (!) procent aan speeltijd ingeruimd aan spelers uit de eigen jeugdopleiding en dat is minimaal tien procent meer dan elke andere club in Nederland. Heracles Almelo, Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles sluiten de rijen met vrijwel geen enkele speeltijd voor eigen jeugd.

Dat blijkt uit cijfers van CIES Football Observatory. Ajax gebruikte twaalf spelers uit de eigen jeugdopleiding, die in totaal 39,7% van het totaal aan speeltijd opslokten. FC Utrecht is de enige club die qua aantal spelers hetzelfde scoort als Ajax (12), maar zij kregen opgeteld met 28,2% beduidend minder speeltijd. In percentage qua speeltijd deden NEC (29,8), Feyenoord (29,4) en FC Twente (28,6) het iets beter dan de Domstedelingen.

Heracles Almelo en Fortuna Sittard gebruikten allebei geen enkele (!) speler uit de eigen jeugdopleiding, terwijl Kowet in de Eredivisie slechts één speler binnen de lijnen bracht die uit de eigen jeugdopleiding voorkwam. Om aangemerkt te worden als eigen kweek moet een speler minimaal drie seizoenen in de opleiding van de desbetreffende club hebben gespeeld tussen hun 15e een 21e levensjaar.

Lees ookAjax dreigt met Haller derde speler kwijt te raken aan Bayern

Europees gezien scoort Athletic Bilbao (55,8) het hoogste percentage in de grootste competities, samen met Real Sociedad (43,9%) dat eveneens uit Baskenland komt. Dat is niet geheel verrassend, aangezien eerstgenoemde club ervoor kiest om enkel met Basken te spelen. MSK Zilina scoort met 85,5% absoluut het hoogste van de competities ook buiten Europa. Op die ranglijst eindigen de Amsterdammers op de 34ste plaats.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen