Van Gaal verrast: "Nee, want dan ben ik geen bondscoach meer''

13 juni 2022, 17:00

Oranje staat er na drie groepswedstrijden goed voor in de Nations League. Afgelopen zaterdag kwam het in de thuiswedstrijd tegen Polen weliswaar niet verder dan een 2-2 gelijkspel, maar de twee voorgaande wedstrijden eindigden in een overwinning. Daardoor gaat het Nederlands elftal momenteel aan kop in zijn groep. Maar daar gaat het Louis van Gaal eigenlijk niet zozeer om. 

Het is niet voor het eerst dat Oranje bovenaan staat in haar Nations League-groep. In 2018 eindigde de ploeg van toenmalig bondscoach Ronald Koeman op de eerste plek in een groep met Duitsland en Frankrijk. Vier jaar later lonkt dus wederom een fraaie eindklassering én deelname aan de Final Four van de Nations League. In 2019 werd de finale van dat mini-toernooi verloren van Portugal. Mocht Oranje zich wederom plaatsen voor de Final Four en de finale daarvan, zal het zich uiteraard willen revancheren voor die nederlaag. 

Maar dan is Van Gaal geen bondscoach meer. De oud-trainer van onder meer Ajax, AZ en Bayern München begint in november aan zijn laatste klus: Oranje naar de wereldtitel loodsen. Of het Nederlands elftal dan eerste is geworden in zijn Nations League-groep en zich heeft geplaatst voor de Final Four, hecht Van Gaal niet de meeste waarde aan. ''Nee, want ik ben dan geen bondscoach meer'', werd hij maandagmiddag tijdens zijn persconferentie geciteerd door De Telegraaf. ''Ik doe het voor de spelers en voor mijn opvolger Koeman. Het proces is belangrijker dan de kwalificatie voor de volgende ronde.''

En met het proces doelt de bondscoach natuurlijk op de weg naar het WK in Qatar. Hoewel hij veel meer waarde hecht aan een succesvol eindtoernooi dan een eerste plaats in de Nations League, wil hij dinsdagavond dolgraag winnen van Wales. ''Wij zitten in een proces naar het WK toe. Dan is het belangrijk dat we winnen. Het zou erg zijn als we verliezen. Dan geven we onze voorsprong uit handen. Als we winnen, zijn we er al bijna, omdat we ook een beter doelsaldo hebben.'' De strijd om de koppositie kan nog wel spannend worden, bijvoorbeeld als België zich in Nederland revancheert van de nederlaag in Brussel. ''Met 1-4 winnen zie ik België nog niet doen bij ons, al kan het wel'', aldus de bondscoach. 

Lees ook: 'Arrogante' Van Gaal is zeer tevreden over voortgang Oranje

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen