Hoe het gebrek aan de Van Gaal-factor de Leeuwinnen kan opbreken

8 juli 2022, 13:03   Bijgewerkt: 9 juli 2022, 19:10

Het is bijna vijf jaar geleden dat voor de Oranje Leeuwinnen het EK in eigen land begon. Niemand hield er op dat moment rekening mee dat de ploeg van Sarina Wiegman drie weken later de Europese titel zou winnen. Vijf jaar na dit succes zijn de verwachtingen heel anders, maar ook een beetje hetzelfde. FCUpdate.nl zet op een rijtje waarom een nieuwe eindzege ook dit keer een kunststukje is. Over het voetbal onder een nieuwe bondscoach, die niet zoals Louis van Gaal het geluk aan zijn kont heeft hangen.

Sinds Mark Parsons na de Olympische Spelen van 2021 het stokje overnam van succescoach Sarina Wiegman heersen er twijfels rondom Oranje. Kon deze Amerikaan, die niet de eerste keus van de KNVB leek te zijn, ook zijn stempel drukken op de vice-wereldkampioen? Hij ging dat absoluut proberen, maar stond al 1-0 achter doordat hij zijn beoogde debuut als bondscoach niet kon bijwonen. De resultaten vielen vervolgens ook tegen, met twee keer een gelijkspel tegen Tsjechië in de WK-kwalificatie en als dieptepunt de recente 5-1 oefennederlaag tegen uitgerekend het Engeland van Wiegman.

Die zeperd, vijftien dagen voor aanvang van het EK, deed alle twijfels weer toenemen. Want hoewel Lieke Martens nog de 0-1 binnenkopte, zakte Oranje na de gemiste penalty van Sherida Spitse door het ijs. Mede door fouten van keepster Sari van Veenendaal werd Nederland door Engeland volledig overlopen. Iets dat onder Wiegman vrijwel nooit gebeurde. Toen straalden de speelsters onoverwinnelijkheid uit, binnen en buiten het veld. Waar Van Gaal de mannen heeft laten opleven, hangt er bij de Leeuwinnen sinds de trainerswissel onzekerheid boven de selectie. Het maakt Oranje op die manier geen uitgesproken favoriet voor de eindzege.

Elke ronde een grootmacht

Vanwege de twijfels over Parsons en het vertoonde spel onder zijn leiding is het nog maar de vraag of Oranje de andere favorieten kan verslaan. En dat is precies het probleem: in elke ronde, inclusief de groepsfase, komen de Leeuwinnen hoe dan ook een topland tegen. Te beginnen met de openingswedstrijd op 9 juli. Daarin treft Oranje de nummer twee van de wereld die zilver veroverde op de Olympische Spelen: Zweden. Of Parsons de onzekerheid in laatste dagen van de EK-voorbereiding heeft kunnen wegnemen, gaan we dus meteen zien.

Als er niet van Zweden gewonnen wordt en Oranje als tweede eindigt in de poule, wacht ook in de eerste knock-outwedstrijd hoogstwaarschijnlijk een loodzware opgave: Frankrijk, de nummer drie van de wereld. Deze grootmacht vol speelsters van grote Europese clubs was eerder dit jaar nog met 3-1 te sterk op het Tournoi de France. Wordt ook Frankrijk verslagen, dan volgt waarschijnlijk een halve finale tegen angstgegner Spanje, verliezend EK-finalist Denemarken of Duitsland. Runner-up zijn in de groepsfase lijkt daarom niet de beste uitgangspositie voor de weg naar de finale.

Snoeren Parsons en zijn Leeuwinnen iedereen de mond met een overwinning op Zweden en rekent Oranje ook af met Portugal (de nummer 30 van de wereldranglijst, vervanger Rusland) en Zwitserland (20), dan nog is de weg naar de finale vol hobbels. In de kwartfinale is Italië of België de tegenstander, terwijl het aannemelijk is dat Oranje daarna langs topfavoriet Engeland zal moeten om de finale te bereiken. Al met al heeft Parsons niet zoals Van Gaal veel geluk gehad bij de loting.

Miedema, Neerlands hoop in bange dagen

Is er dan wel iets dat echt in het voordeel van Oranje spreekt? Jazeker. In twee woorden: Vivianne Miedema. Parsons heeft de luxe dat hij als bondscoach beschikt over een spits die op 25-jarige leeftijd al 94 doelpunten in 111 interlands heeft gemaakt. De laatste twee maakte ze tegen Finland, Miedema lijkt haar topvorm op tijd te hebben gevonden. Loopt het niet bij Oranje, dan is de spits van Arsenal de aangewezen persoon om haar teamgenoten op sleeptouw te nemen en door het pittige schema te loodsen.

Kortom, de Oranje Leeuwinnen staan aan de vooravond van een enerverend toernooi waarbij het een grote uitdaging wordt om het tot een goed einde te brengen. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar op een andere manier dan vijf jaar geleden. Daarnaast wordt het de echte vuurdoop voor Parsons. Het is zijn ultieme kans om af te rekenen met critici. Als er iemand is die hem daarbij kan helpen, de twijfels kan verbloemen en ervoor kan zorgen dat de regerend Europees kampioen het ver kan gaan schoppen, is het Miedema. Hoewel ze zelf aangaf dat Oranje niet de favoriet is, moet Nederland aan de hand van haar klasse een gooi doen naar de tweede Europese titel.

Door: Alex Devilee

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen