Van Gaal zocht contact met UEFA en FIFA na zorgen over arbitrage

3 augustus 2022 – Louis van Gaal heeft afgelopen maand contact gezocht met de UEFA en de FIFA. Reden daarvoor was zijn onvrede over de arbitrage tijdens de Nations League-wedstrijden tegen België, Polen en Wales (twee keer). De bondscoach vond dat er zo makkelijk tegen Oranje gefloten werd, dat de speelstijl van zijn ploeg daarmee in gevaar komt.

Van Gaal zocht contact met UEFA en FIFA na zorgen over arbitrage

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Onlangs lichtte Van Gaal zijn bezwaar al toe in gesprek met vakblad De Voetbaltrainer. "Binnen ons spelsysteem streven we ernaar om bij balbezit van de tegenstander de man met de bal zoveel mogelijk onder druk te zetten. Met positieve agressie. Wat was in de vier Nations League-wedstrijden de oplossing van tegenstanders als door onze felle pressie balverlies dreigde? Spelers lieten zich meteen theatraal vallen, alsof er een grove overtreding was gemaakt. Keer op keer."

Tot grote ergernis van de bondscoach gingen de scheidsrechters hier vaak in mee. Zo vaak zelfs, dat Oranje van alle 54 landen die toen in de Nations League actief waren, zevende staat als het gaat om meeste overtredingen. In de top van dat klassement wordt het vergezeld door kleine voetballanden, die over het algemeen veel moeten verdedigen en tegenhouden. "Daar ben ik op de bank een paar keer hels over geworden", vervolgde Van Gaal. "Zulke foute inschattingen staan de gewenste uitvoering van ons systeem ten onrechte in de weg."

Arsène Wenger
Een gesprek met scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina zat er niet in voor Van Gaal, maar Arsène Wenger zou wel open staan voor een gesprek. "Ik ben benieuwd", zei Van Gaal deze week in gesprek met het Algemeen Dagblad. "We hebben ook korte videobeelden meegestuurd van spelsituaties, zeker een stuk of vijftien. De centrale vraag is: mag Oranje nog spelen zoals wij denken te moeten spelen? Met pressie vooruit op de bal, binnen de spelregels. Of moeten we ook steeds achteruit gaan lopen, zoals de meeste landen? Voetbal is een sport met fysieke weerstand." De afspraak met Wenger moet nog worden ingepland. 

Reacties

Eredivisie

gerelateerd