De routekaart van Oranje naar de WK-titel: krakers aanstaande

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

14 november 2022 – De KNVB stelde Louis van Gaal ruim een jaar geleden aan als bondscoach. Van Gaal moest Oranje niet enkel naar het WK in Qatar loodsen. Hij moet er óók voor zorgen dat Nederland na drie verloren finales eindelijk de winst van de wereldtitel kan vieren. Over een week staat de eerste groepswedstrijd tegen Senegal op het programma. Maar FCUpdate.nl kijkt al wat verder. Welke landen moet Oranje mogelijk allemaal verslaan om geschiedenis te kunnen schrijven?  

De routekaart van Oranje naar de WK-titel: krakers aanstaande

Stort 20 euro bij Jacks.nl en ontvang 5 gratis WK weddenschappen t.w.v. €10!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Oranje werd voor de loting voor de groepsfase van het WK ingedeeld in pot B. Daarmee wisten Louis van Gaal en co dat er in ieder geval één topland uit de koker zou rollen. Dat was de verwachting althans. Qatar werd echter de tegenstander uit pot A. Het Nederlands elftal werd vervolgens ook nog gekoppeld aan Senegal en Ecuador. Als we kijken naar de FIFA-ranking, zit Oranje in de zwakste groep van het WK. Het moet dan ook heel gek lopen wil het zich niet plaatsen voor de achtste finales. Daar zal het WK eigenlijk pas écht beginnen voor Oranje. Maar ook in de eerste knock-outronde wacht mogelijk nog geen topland voor het Nederlands elftal.

We gaan er in eerste instantie vanuit dat Oranje eerste wordt in zijn groep. Dat zou betekenen dat in de achtste finale een ontmoeting wacht met de nummer twee van groep B. Engeland is de grote favoriet om die groep te winnen, terwijl de Verenigde Staten normaal gesproken te sterk zullen zijn voor Iran en Wales. Het Nederlands elftal neemt het in dat geval op tegen de Verenigde Staten. Wordt die slag gewonnen, wacht in de kwartfinale normaal gesproken de eerste échte test. Argentinië rekent in de achtste finale normaliter af met Denemarken, waardoor het land van Lionel Messi in de kwartfinale de tegenstander wordt van Oranje.

Nederland en Argentinië delen een rijke historie. In 2014 namen de Argentijnen de strafschoppen beter in Brazilië, waardoor zij zich plaatsten voor de eindstrijd. Oranje zal erop gebrand zijn revanche te nemen op Messi en co en zich te kwalificeren voor de halve finale. Mocht dat lukken, wacht in de strijd om een plek in de finale mogelijk een confrontatie met Brazilië. De Brazilianen winnen groep G, verslaan rivaal Uruguay in de achtste finale en zijn in de kwartfinale te sterk voor Spanje. Maar een ronde later stranden de Goddelijke Kanaries tegen Oranje. Toch?

Mocht dat droomscenario werkelijkheid worden en Oranje zich voor de vierde keer in de historie plaatsen voor de WK-finale, krijgt de ploeg van bondscoach Van Gaal tegen zeer waarschijnlijk Frankrijk de kans om Nederland de eerste wereldtitel te bezorgen. De Fransen beschikken over zoveel individuele kwaliteit dat Mexico, Engeland én Duitsland er allemaal aan moeten geloven. Maar in de finale stuit de regerend wereldkampioen op een ijzersterk collectief. Maakt dat uiteindelijk het verschil voor Oranje?

Mogelijke routekaart Oranje naar de WK-titel (als groepswinnaar)
Achtste finale: Nederland-Verenigde Staten
Kwartfinale: Nederland-Argentinië
Halve finale: Nederland-Brazilië
Finale: Nederland-Frankrijk

Alternatieve route
Er bestaat nóg een route voor Oranje om wereldkampioen te worden in Qatar. Die treedt in werking als het Nederlands elftal niet eerste, maar tweede wordt in zijn groep. In dat geval wacht in de achtste finale mogelijk de kraker tegen Engeland. De Britten zullen er dit keer wat minder overtuigd van zijn dat de wereldbeker naar 'huis' komt en gaan er dan ook af tegen Oranje. In de kwartfinale wacht vervolgens een ontmoeting met de winnaar van het treffen tussen mogelijk Frankrijk en Mexico (al kan Polen ook zomaar tweede worden in groep C).

Frankrijk is een van de gedoodverfde favorieten voor de eindzege in Qatar en is normaal gesproken een paar maatjes te groot voor Mexico of Polen. Nederland heeft in 2018 nog bewezen te kunnen winnen van de Fransen en zal dat in de kwartfinale opnieuw moeten zien te bewerkstelligen om de WK-droom levend te houden. Mocht dat lukken, treft Oranje in de halve finale de winnaar van de kwartfinale tussen mogelijk Portugal en Duitsland. België is ook nog een optie, maar dan zullen de Belgen in de achtste finale moeten afrekenen met Duitsland (of Spanje).

Overleeft Oranje ook de halve finale, wacht in de eindstrijd naar alle waarschijnlijkheid een Zuid-Amerikaanse opponent: Argentinië of Brazilië. De toplanden moeten in de halve finale uitmaken wie op 18 december de strijd aangaat met Oranje.

Mogelijke routekaart Oranje naar de WK-titel (als nummer twee)
Achtste finale: Engeland-Nederland
Kwartfinale: Frankrijk-Nederland
Halve finale: Portugal/Duitsland-Nederland
Finale: Argentinië/Brazilië-Nederland

  • USA - Nederland, actie Adv

    Op naar de kwartfinale: zet één euro op Nederland en win zaterdag €50,00!

    Van een euro maak je €50, als Nederland wint van de USA.

  • Reacties

    WK 2022

    gerelateerd