Acht potentiële WK-verrassingen in de voorselectie van Van Gaal

20 oktober 2022, 16:30

Het WK in Qatar komt eraan en morgen (vrijdag) wordt de voorselectie alweer bekendgemaakt. Maar zullen er verrassende namen tussen de definitieve selectie zitten van bondscoach Louis van Gaal? Acht potentiële kanshebbers, die tot dusver niet écht in beeld waren onder Van Gaal, op een WK-plekje staan hieronder op een rijtje.

1. Xavi Simons

De oud-speler van Paris Saint-Germain kwam deze zomer over naar PSV. Er waren eerst veel twijfels over de kwaliteiten van de geboren Amsterdammer, want hij werd bij FC Barcelona en PSG echt bestempeld als een groot talent, maar was nog niet écht doorgebroken. De stap naar PSV is achteraf een gouden zet geweest voor Simons, want hij krijgt veel speeltijd en laat zich gelden als creatieve speler. In de Eredivisie is hij heel belangrijk voor PSV met tot nu toe acht goals en drie assists in tien duels. Simons kan vrijwel overal in de aanval en aanvallend op het middenveld uit de voeten en zou een rol kunnen vervullen zoals Memphis Depay in 2014. Verdient hij een kans? 

{image[356651][right-half][]}2. Jeremie Frimpong

Jeremie Frimpong kwam als grote onbekende in 2021 over van Celtic, waar hij nationaal alles had gewonnen wat hij kon winnen, en bleek een positieve verrassing. In zijn eerste jaar was hij grotendeeels invaller, maar in zijn tweede seizoen groeide hij met zes assists al uit tot een smaakmaker. Dit seizoen is hij echt dé vaste rechtsback bij die Werkself. In de Bundesliga miste hij amper minuten en scoorde bovendien viermaal. In Duitsland vindt men dat hij met zijn goede vorm mee moet naar Qatar, ook omdat hij nog de speler is die qua spel het meeste lijkt op Denzel Dumfries. 

3. Pascal Struijk

De geboren Belg kwam toen hij vier was naar Nederland en speelde in de jeugd van ADO Den Haag en Ajax. Daar brak hij niet door, maar dat is in Engeland wel gelukt. Vorig seizoen was hij als linkspoot al een van de sensaties bij Leeds United en ook zijn nieuwe coach Jesse March is onder de indruk van de verdediger. Struijk heeft een Indonesische moeder en een Nederlandse vader dus hij kan voor België en Nederland kiezen, maar gaf al aan dat zijn definitieve voorkeur bij Oranje blijft liggen. Hij kan in de hele verdediging uit de voeten en eventueel ook als verdedigende middenvelder. Met het wegvallen van Bruno Martins Indi kan hij weleens de verrassende nieuwe linkspoot worden achterin. 

4. Sven Botman

Was bij de destijds verrassende landskampioen Lille OSC dé verrassing van Frankrijk. Diverse topclubs zaten achter hem aan, maar hij maakte de stap naar het vermogende Newcastle United. Leuke statistiek: Newcastle verloor met Botman in het veld nog geen wedstrijd en mede daardoor is zijn coach Eddie Howe onder de indruk. De coach was verrast hoe goed Botman United-smaakmakers Antony en Cristiano Ronaldo uit de wedstrijd speelde. Botman heeft volgens Howe naast zijn goed verdedigend werk ook een goede pass in de benen en kan goed met de bal overweg. Enige nadeel: hij meldde zich recent af voor Jong Oranje en dergelijke acties vallen bij Van Gaal vaak niet heel goed. 

{image[356166][right-half][]}5. Lutsharel Geertruida

De geboren Rotterdammer komt uit de eigen jeugd van Feyenoord en is al jaren basisklant in de ploeg van Arne Slot. De teller staat inmiddels al op meer dan honderd duels en mede door het Conference League-avontuur heeft hij inmiddels een hoop ervaring. Groot voordeel is dat de pas 22-jarige Feyenoorder op veel posities uit de voeten kan: rechtsback, centrale verdediging en op het middenveld. De ideale derde man voor meerdere plekken in een WK-selectie, al liet Van Gaal hem tot dusver wel opvallend vaak links liggen. 

6. Joey Veerman

Aan het begin van dit seizoen was de roep om Veerman in Oranje groot. De creatieve middenvelder was in de Eredivisie en Europa erg belangrijk voor de ploeg van Ruud van Nistelrooij. Destijds nam Van Gaal hem echter niet op in de definitieve selectie en sindsdien is de vorm van Veerman eer iets minder geworden. Desondanks heeft Veerman een aantal voordelen: hij kan bijna overal op het middenveld uit de voeten (al speelt hij het liefst zelf als nummer acht) en hij heeft een geweldige pass in de benen waarmee hij een gesloten defensie uit elkaar kan trekken. Dat kan zeker in de groepsfase handig zijn, al is het de vraag of Van Gaal de openhartige Veerman geschikt vindt om als bankzitter mee te nemen. 

7. Rick Karsdorp

De eerste jaren voor Veerman waren heel moeilijk bij AS Roma. Maar in de afgelopen twee seizoenen heeft hij in de Serie A liefst zeventig wedstrijden gespeeld, waarin hij ook nog eens acht assists gaf. Karsdorp begon dit seizoen goed, want hij speelde ook onder José Mourinho alles, maar in september liep hij tegen HJK Helsinki in de Europa League een knieblessure op. Karsdorp is met zijn snelheid en goede trap een prima optie aan de rechterkant van de achterhoede, mits hij helemaal fit is. Bondscoach Van Gaal sprak al meermaals uit dat Oranje geen revalidatiecentrum is...

8. Branco van den Boomen

De meest verrassende naam in dit lijstje is ongetwijfeld die van Van den Boomen. De middenvelder van voorheen FC Den Bosch, sc Heerenveen en Willem II is in Frankrijk echter een absolute smaakmaker geworden en zeker een speler die ergens op een lijstje bij Van Gaal staat. Met twaalf goals en 21 (!) assists had hij een heel groot aandeel van de promotie van Toulouse naar de Ligue 1. In die competitie staat de club momenteel negende, mede dankzij vier assists en een goal van Van den Boomen, die soms ook al de aanvoerdersband draagt. Die krijgt hij bij het Nederlands elftal uiteraard niet, maar op een plekje in de voorselecie van het WK, zal hij stiekem hopen. 

Door: Tijmen Kaya

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen