Groep A: waarom Oranje geen walk-overs hoeft te verwachten

20 november 2022, 10:02   Bijgewerkt: 20 november 2022, 10:24

Het Nederlands elftal werd tijdens de loting ingedeeld in Groep A van gastland Qatar. Louis van Gaal had het al aangekondigd, dat hij het geluk aan zijn kont had hangen. Maar is de poule van Oranje wel zo makkelijk als die wellicht op voorhand kijkt? FCUpdate.nl brengt de tegenstanders van het Nederlands elftal in kaart in deze eerste poulepreview. 

Senegal

Het meest aansprekende voetballand uit 'onze' poule is ook meteen de eerste opponent van Oranje. Bayern München-ster Sadio Mané was uiteraard dé blikvanger van de Afrikaanse afvaardigiging, maar is door een blessure helaas niet aanwezig in Qatar. Maar met Édouard Mendy en Kalidou Koulibaly (beiden Chelsea), Abdou Diallo (RB Leipzig), Idrissa Gueye (Everton) én Nicolas Jackson (Villarreal) loopt er genoeg kwaliteit rond in de selectie van Senegal. Moussa Niakhaté van Nottingham Forest ontbreekt eveneens en dat is een sneu verhaal: hij besloot na een belletje van Mané niet voor Frankrijk – voor wie hij zijn jeugdinterlands speelde, maar voor Senegal uit te komen, maar loopt nu toch het WK net als Mané mis.

Lees ookDeze Senegalezen moet Oranje (naast Mané) in de gaten houden 

Coach: Aliou Cissé

Blikvanger: Édouard Mendy 

Hoogste WK-klassering: kwartfinale (2002)

Oefenduels: Senegal – Iran (1-1) & Bolivia – Senegal (0-2)

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Henri Camara (99)

Qatar

Als Qatar het WK niet had georganiseerd, dan was de kans uiterst klein geweest dat het zich ook had gekwalificeerd voor het WK. Nooit eerder plaatste het zich zelfstandig voor het eindtoernooi, ondanks dat het in de afgelopen tien jaar opgeklommen is naar de vijftigste plaats op de FIFA-ranking (vanaf de 113e plek). Dat deed het mede aan de hand van diverse geneutraliseerde voetballers, die binnenkwamen via de zogenoemde Aspire Academy: ongeveer de helft van de selectie komt van origine uit andere landen, zoals Algerije, Ghana, de Kaapverdische Eilanden. Al die internationals trainen momenteel onder de Spaanse bondscoach Félix Sánchez Bas (hij heeft een verleden bij in de jeugd van FC Barcelona) overigens hard met elkaar, want ze zijn al sinds de start van de competitie bij de nationale ploeg gehaald. Regerend kampioen Al Sadd bungelt mede daardoor bijna onderaan.

Lees ook: Qatar: een land onder een vergrootglas 

De opmars de laatste jaren is ook terug te zien in de prestaties, al betreft het kleinere toernooien dan een WK. Maar op de Gold Cup werd de halve finale bereikt waarin nipt verloren werd van Verenigde Staten en in 2019 werd de Golf Cup gewonnen. Nog geen prestaties die Oranje meteen angst zullen inboezemen, omdat Qatar in de Copa América van 2019 als gastland (ditmaal letterlijk te gast) met één punt eindigde in de poule met Colombia, Argentinië en Paraguay. Anderzijds verloren ze bijvoorbeeld slechts 0-2 van de Argentijnen en zullen ze in eigen land meer dan gemotiveerd zijn op historisch succes.

Coach: Félix Sánchez Bas

Blikvanger: Akram Afif

Hoogste WK-klassering: -

Oefenduels: Qatar – Honduras 1-0, Qatar – Panama 2-1 & Qatar - Albanië 1-0

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Hassan Al-Haydos (160)

Ecuador

Lees ook: Het Nederlands elftal mag Ecuador geen moment onderschatten

Met een plek in de kwartfinale op de laatste Copa América en vier WK-deelnames (van de zes) sinds de eeuwwisseling is Ecuador maakt een kleine opmars, mede dankzij een gouden generatie die gemiddeld amper 25 jaar is en daarmee normaliter by far de jongste WK-ganger qua selectieleeftijd. Dat de talentvolle Piero Hincapié (20), Pervin Estupiñán (24) en Moisés Caicedo (20) een transfer maakte naar de grote competities, zegt wat dat betreft genoeg. De verwachting is dat er de komende jaren nog een aantal zal volgen. Bovendien scoren ze volop uit standaardsituaties, waar Louis van Gaal zijn manschappen voor zal waarschuwen. Tevens werd er van de laatste veertien interlands alleen verloren van Paraguay en bijvoorbeeld Argentinië en Brazilië op een gelijkspel gehouden.

Coach: Gustavo Alfaro

Blikvanger: Moisés Caicedo

Hoogste WK-klassering: achtste finale (2006)

Oefenduels: Irak - Ecuador 0-0 

Eredivisie-speler: geen

Record-international: Iván Hurtado (168)

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen