Hekkensluiter Volendam gewenste prooi voor tien man van AZ

30 oktober 2022, 18:41   Bijgewerkt: 30 oktober 2022, 19:44

AZ heeft de maand oktober winnend afgesloten. FC Volendam bleek de juiste prooi voor de Alkmaarders, want zelfs met een snelle rode kaart wisten de Alkmaarders op een 2-0 voorsprong te komen en deze vast te houden. Een doelpunt van invaller Henk Veerman bracht de spanning nog wel terug, maar het was voor de hekkensluiter van de Eredivisie niet genoeg: 2-1.

Na twee opeenvolgende nederlagen in de Eredivisie was het voor AZ weer eens tijd om te winnen. Op papier is FC Volendam dan een lekkere tegenstander. De ploeg van Wim Jonk heeft al veel doelpunten moeten incasseren en is terug te vinden op de laatste plaats. Al met al een mogelijkheid om het nodige vertrouwen te tanken.

De openingstreffer lag dan ook al vrij vroeg op de schoenen van Jens Odgaard, die eigenlijk alles goed deed. Hij stiftte de bal over de keeper, maar op het allerlaatste moment wist Daryl van Mieghem de bal nog van de lijn te halen. Een startschot voor meer Alkmaars aanvalsgeweld? Dat zou je denken, maar zo simpel ging het niet.

Twee minuten later kon Hobie Verhulst namelijk opgelucht ademhalen, nadat hij de bal recht op zich af zag komen na een kopbal van Damon Mirani. FC Volendam begon brutaal en behaalde een kleine overwinning toen Dani de Wit na een kwartier spelen met rood van het veld werd gestuurd. Een fikse domper, maar AZ wist zich na een paar minuten toch te herstellen. Odgaard zocht na twintig minuten de verre hoek. Zijn schot werd onderweg nog aangeraakt, waardoor Filip Stankovic kansloos achterbleef en de bal achter hem in het net zag belanden.

Met de 1-0 op zak was het eigenlijk niet meer zichtbaar dat AZ met een man minder op het veld stond. De ploeg van Pascal Jansen was duidelijk de bovenliggende partij en het was wachten tot dat ook in de stand zichtbaar werd. Vlak voor rust verdubbelde Tijanni Reijnders dan ook de voorsprong door eerst de bal zelf te veroveren en vervolgens na een uitstekende pass van Jesper Karlsson binnen te schieten.

Een comfortabele 2-0 voorsprong bij rust dus. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met invaller Henk Veerman. Hij verscheen aan de aftrap voor de tweede helft en wist na twee minuten al het net te vinden na een uitstekende voorzet van Ibrahim El Kadiri. De aansluitingstreffer deed het frivole spel van het AZ voor rust de das om. Het doelpuntenfestijn wat werd verwacht bleef uit en zo bleef Volendam in leven.

Het was dus overleven voor AZ, maar het slotoffensief van Volendam bleef ondanks een extra tijd van zes minuten nagenoeg uit, waardoor het voor AZ betrekkelijk makkelijk was om die drie punten over de streep te trekken. De ploeg uit Alkmaar heeft dus gedaan wat het moest doen. Door de overwinning blijven ze bovenin de Eredivisie meedoen. Volendam daarentegen blijft onderaan bungelen.

Opstellingen en beoordelingen:

AZ: Hobie Verhulst 7, Pantelis Hatzidiakos 6, Sam Beukema 6, Maxim Dekker 6.5, Milos Kerkez 6.5 (80' Mees de Wit -), Tijanni Reijnders 7.5, Jens Odgaard 7.5 (60' Richiedly Bazoer 6), Jordy Clasie 6, Yukinari Sugawara 6 (71' Peer Koopmeiners -), Dani de Wit -, Jesper Karlsson 7.5 (60' Vangelis Pavlidis 6)

FC Volendam: Filip Stankovic 6.5, Brian Plat 5 (85' Banaissa Benamar -), Xavier Mbuyamba 5, Damon Mirani 5, Derry Murkin 5, Walid Ould-Chikh 4.5 (46' Henk Veerman 6) , Gaetano Oristanio 5.5, Carel Eiting 5, Daryl van Mieghem 5 (85' Liquincio Zeefuik -), Robert Mühren 5, Ibrahim El Kadiri 6 (69' Dean James 5.5)

Man of the Match: Jens Odgaard

Spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling