Kudus over zijn favoriete positie: "Schreuder weet er al langer van"

9 november 2022, 08:04   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Mohammed Kudus is dit seizoen een van de opvallendste spelers bij Ajax. De Ghanees kende een uitstekende voorbereiding, maar die werd in eerste instantie niet beloond met een basisplaats. Nu verschijnt Kudus regelmatig aan de aftrap. Tijdens de topper tegen PSV van afgelopen zondag deed hij dat eindelijk op zijn favoriete positie achter de spits. Alfred Schreuder weet dat de Ghanees het liefst vanuit die rol speelt. 

Kudus maakte in de zomer van 2020 de overstap naar Ajax. De linkspoot maakte tijdens zijn eerste maanden in Amsterdam veel indruk, maar kon daar door blessureleed lang geen passend vervolg aan geven. Dit seizoen heeft Kudus al regelmatig bewezen dat hij het voetballen zeker nog niet is verleerd. De Ghanees lijkt zich echter vooral te moeten richten op een positie waarvoor hij twee jaar geleden niet naar Amsterdam is gehaald. Schreuder zette Kudus in de Champions League-wedstrijd tegen Rangers FC in de spits en was daarover dusdanig tevreden, dat Kudus in de afgelopen weken vaker wel dan niet in de punt van de aanval stond.

Maar de Ghanees speelt dus het liefst op de positie achter de spitsen. Tegen PSV mocht hij het eindelijk op die positie laten zien. Of hij zich heeft geërgerd dat het zo lang heeft moeten duren? "Niet ergeren, want aan het begin speelde ik helemaal niet. Dan begin liever als spits dan op de bank", vertelt hij in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Het heeft vooral met mijn persoonlijke ontwikkeling te maken. Het is meer dat ik denk dat ik het op mijn eigen positie nog beter kan doen dan als spits. Ergeren is het dus niet, want het team gaat boven iedereen. Ik wil dat we winnen." Schreuder is in ieder geval al een tijdje op de hoogte van de wens van Kudus. "Sinds zijn aanstelling al. Toen hebben we het erover gehad."

Transfer

Een kleine drie maanden geleden stond Kudus nog op het punt Ajax te verlaten. De Ghanees draaide een uitstekende voorbereiding en maakte een schitterende goal in de strijd om de Johan Cruijff Schaal, maar hij moest het in de competitie in eerste instantie doen met (korte) invalbeurten. In de laatste weken van de transferwindow kwam de interesse van Everton naar buiten. Kudus zag een overstap naar Engeland wel zitten. Ajax dacht daar echter anders over. Of Kudus blij is dat Ajax een stokje heeft gestoken voor een transfer? "Natuurlijk zijn dingen daarna veranderd. Vooral dat ik meer ben gaan spelen. Ik geloof pas dat als ik – en dat weten we nooit zeker – die kans had gekregen, dingen goed of beter konden gaan."

Kudus erkent dat hij 'iets nieuws wilde proberen'. "Dat is normaal in het voetbal. We willen allemaal spelen. En als je niet speelt, moet je verder kijken om dat wel te kunnen doen." Dat Kudus inmiddels regelmatig basisspeler is bij Ajax, betekent niet dat hij een transfer volledig uit zijn hoofd heeft gezet. "(…) Want ik ben een speler die zichzelf graag uitdaagt. Dit is mijn derde seizoen hier. We gaan zien wat de toekomst brengt. Het belangrijkste is dat ik gewoon blijf presteren voor het team en de rest zal later op natuurlijke wijze volgen." Kudus lijkt het seizoen in ieder geval bij Ajax te gaan afmaken. "Nee, dat denk ik niet. Dat denk ik niet…", reageert hij op de vraag of een vertrek in de winterstop alsnog kan plaatsvinden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen