De Ligt weet niet te overtuigen: "Daar schrok ik van bij Matthijs"

22 november 2022, 09:00

Louis van Gaal verbaasde tijdens het eerste WK-duel van Oranje vriend en vijand door Matthijs de Ligt naast Virgil van Dijk en Nathan Aké te posteren. Waar iedereen Jurriën Timber in de basis had verwacht, gaf de bondscoach dus de voorkeur aan de verdediger van Bayern München. Maar De Ligt slaagde er slechts deels in het vertrouwen van de oefenmeester terug te betalen. Ook voormalig international Ben Wijnstekers was niet onder de indruk van het optreden van de oud-Ajacied.

In aanloop naar de eerste WK-wedstrijd van het Nederlands elftal werd er weliswaar volop gediscussieerd over de opstelling, maar eigenlijk niet tot nauwelijks over de invulling van de achterhoede. Van Gaal trad in de laatste twee interlands ter voorbereiding op het eindtoernooi in Qatar aan in dezelfde samenstelling: Timber, Van Dijk en Nathan Aké. Daarmee leek Van Gaal het ook te gaan doen tegen Senegal, ware het niet dat hij uiteindelijk dus voor De Ligt koos op de plek van Timber. Van Gaal was ervan overtuigd dat de fysieke kracht van De Ligt Oranje zou gaan helpen.

De Ligt had echter alle moeite met de snelle en sterke Senegalezen. "Laten we blij zijn dat hij in de tweede helft niet blijken dat hij last had van al zijn fouten in de eerste helft", laat Wijnsteker dan ook optekenen door De Telegraaf. "Dan zie je dat je een speler op een hele wedstrijd moet beoordelen. Waar ik bij Matthijs van schrok, is dat hij bij Bayern München zo'n goede speler is en normaal zo kan imponeren, maar dat juist hij zo slordig was en alle overtuiging in zijn spel miste. Zelfs in zijn tackles die doorgaans geweldig zijn, was hij slordig." De Ligt werd in de eerste helft meermaals terug gefloten door de scheidsrechter, waarna hij in het tweede bedrijf tegen een terechte gele kaart aanliep.

Lees ook: Oranje op Rapport: hoogste cijfer voor de langste man van het WK

Van Dijk

"Gelukkig hadden we achterin tegen Senegal een echte leider in Van Dijk", aldus Wijnstekers. De oud-prof van onder meer Feyenoord is een stuk meer te spreken over het optreden van de aanvoerder. "Die zet iedereen op zijn plek en zorgt dat er zo weinig mogelijk gekke dingen gebeuren. In zijn eigen spel zie je al helemaal geen rare dingen. Hij wordt niet op snelheid geklopt, hij komt niet in gevaar en kiest voor zichzelf voortdurend goed positie. Is het sober? Misschien wel soms, maar juist zonder bal heeft Virgil die extra waarde voor de ploeg. En waar Matthijs misschien minder in de opbouw is, opent hij wel makkelijk links en rechts."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen