Roep om Xavi Simons neemt toe: "Die heeft dat kwikzilverachtige"

3 december 2022, 09:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Louis van Gaal was in aanloop naar het laatste groepsduel met Qatar lovend over Xavi Simons. De aanvallende middenvelder maakte veel indruk op de training en stevende af op zijn debuut in het Nederlands elftal. Maar Van Gaal koos tot verbazing van velen voor Kenneth Taylor in plaats van Simons. Het talent van PSV lijkt zijn kans echter nog wel te krijgen. Misschien wel vandaag, als Oranje het opneemt tegen de Verenigde Staten. Voormalig international Arnold Mühren zou het wel weten.

Hoewel Simons in de eerste seizoenshelft veel indruk heeft gemaakt bij PSV, was zijn uitverkiezing voor Oranje toch wel verrassend. Simons heeft immers nog geen minuut gespeeld voor het Nederlands elftal. Hij maakte in september wel zijn debuut in Jong Oranje, maar in het 'grote' Oranje moet hij zijn eerste minuten nog krijgen. Die leken er tegen Qatar te komen, ware het niet dat Van Gaal Taylor een invalbeurt gunde. Simons bleef op de bank en dat leidde tot veel kritiek op sociale media.

De roep om Simons nam na de teleurstellende wedstrijd tegen Ecuador al flink toe en die is er niet minder op geworden. Ook Mühren, die in 1988 met Oranje Europees Kampioen werd, pleit voor de entree van Simons. "Het spel van Nederland is al decennia gebaseerd op het zo snel mogelijk bedienen van de zijkanten. Van Piet Keizer tot Robbie de Wit en John van 't Schip, maar ook met Cody Gakpo en Memphis Depay heb je jongens die een man kunnen uitspelen op de flanken. Zet daar een echte spits neer – Luuk de Jong heeft bij PSV een aardige klik met Gakpo – en je kan iemand bedienen. Ik zou ook Xavi Simons durven brengen, die heeft dat kwikzilverachtige, vliegt er langs en krijgt bij PSV vaak vrije trappen", zegt Mühren in gesprek met De Telegraaf.

Lees ook: Dit is de vermoedelijke opstelling van Oranje tegen de VS

Leeftijd

Volgens de oud-speler van onder meer Ajax en Manchester United mag de leeftijd van Simons – negentien – geen excuus zijn om hem niet op te stellen. "Te jong? De bondscoach van Spanje kijkt ook niet naar leeftijden. Pedri kan voetballen, dus stelt hij hem op." Het huidige Oranje lijkt een type Simons in ieder geval goed te kunnen gebruiken. De ploeg oogde wat tam in de eerste drie wedstrijden en bracht aanvallend veel te weinig. Mühren hoopt dat Oranje tegen de Verenigde Staten op 'het eigen initiatief en spelers die vooruit gaan denken'. "Laat Frenkie vooruit voetballen, zet Xavi Simons erin, laat die lekker gaan en speel met een echte spits."

Mühren denkt dat het geen kwaad kan om voor een extra aanvaller te kiezen. "Weet je, soms kun je met één spits aanvallender spelen dan met vier. We missen snelheid, terwijl we met Depay, Gakpo en Xavi wel jongens hebben die met snelheid kunnen spelen. Speel je met vier achterop, dan heb je een extra controleur op het middenveld voor de mannen die aanvallen", besluit Mühren.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen