Schreuder: "Ik denk dat Kudus goed op 10 kan spelen, maar..."

3 december 2022, 10:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Er is al maanden veel te doen om de positie van Mohammed Kudus. De Ghanees wordt door Alfred Schreuder vooral gebruikt als centrumspits, terwijl hij bij zijn nationale ploeg op het middenveld of hangend op rechts speelt. Kudus zelf heeft meermaals uitgesproken dat hij het liefst als tien fungeert. Volgens Schreuder kan de linkspoot goed op die positie spelen, maar alleen met twee controlerende middenvelders in zijn rug.

Kudus was in de afgelopen maanden één van de lichtpuntjes bij Ajax. Zo ver leek het in eerste instantie niet te komen. Hoewel Kudus een uitstekende indruk maakte tijdens de voorbereiding, moest hij het in de eerste competitiewedstrijden doen met (korte) invalbeurten. De Ghanees hoopte om die reden in de slotfase van de transferwindow nog de overstap te maken naar de Premier League, maar Ajax liet hem niet gaan. Kudus kreeg vervolgens alsnog het vertrouwen van Schreuder en betaalde dat als centrumspits terug met doelpunten.

Ook bij Ghana heeft Kudus een goede indruk achtergelaten. "Het is mooi om te zien dat Mohammed ook voor Ghana zijn doelpunten maakt. Dat heeft hij natuurlijk in de afgelopen maanden ook bij ons gedaan", vertelt Schreuder in gesprek met Voetbal International. "Qua scorend vermogen denk ik dat Kudus terug kan kijken op een goede eerste seizoenshelft. Tien doelpunten in 21 officiële wedstrijden, en dan nog lang niet alle minuten in actie gekomen. Dat zijn goede cijfers."

De 10-positie

Toch ging het in de afgelopen maanden vooral over de beste positie voor Kudus. Schreuder is gecharmeerd van hem als spits, maar Kudus zelf speelt dus het liefst áchter de diepste aanvaller. "Of Kudus het symbool is voor de rommelige eerste maanden van dit seizoen met pieken en dalen, en zonder veel vastigheden? Misschien is dat wel zo, maar ik denk dat Mo een goede ontwikkeling heeft doorgemaakt. Bij Ajax wordt altijd gesproken over veertien à vijftien spelers die allemaal kunnen spelen. Dat is ook zo, en daar is Mo er eentje van. Ik heb vanaf het begin gezegd dat hij voor mij meer oogt als een vrije aanvaller, die heel moeilijk te verdedigen is. Dat was onder meer ingegeven omdat we natuurlijk ook veel goede middenvelders hebben."

In de verloren topper tegen PSV kreeg Kudus eindelijk de kans op zijn favoriete positie. De Ghanees kwam er in de verhitte strijd met de Eindhovenaren echter niet aan te pas. "Ik denk dat hij ook op 10 goed kan spelen, maar dan wel meer op een middenveld met twee 6-en in zijn rug", stelt Schreuder. "Dat is ook een optie, want tegen PSV hebben we ook met Kudus op 10 gespeeld, en in de eerste helft speelde hij zeker niet verkeerd. Maar wat hij ons heeft gegeven als hij in de spits speelt, is gewoon heel erg goed."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen