Begrip voor keuzes Van Gaal: "Anders gaan we snel naar huis"

8 december 2022, 18:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal kan zich vrijdagavond verzekeren van een plek bij de beste vier van de wereld. Wint de ploeg van Louis van Gaal van Argentinië, dan is zij nog slechts één wedstrijd verwijderd van de vierde eindstrijd in de historie. Tóch klinkt er in Nederland nog steeds veel kritiek op het optreden van Oranje in Qatar. Het zou te verdedigend zijn en bovendien niet goed genoeg aan de bal. Maar er is ook steeds meer begrip voor de keuzes van Van Gaal.

Toen Van Gaal bijna anderhalf jaar geleden het stokje overnam van Frank de Boer, liet hij er geen misverstand over bestaan. Van Gaal zou het Nederlands elftal in eerste instantie laten aantreden in een 4-3-3 formatie. De spelers voelden zich daarin immers het prettigst. Maar op het moment dat plaatsing voor het WK in Qatar een feit was, zou Van Gaal de boel omgooien en een ander systeem gaan spelen: 1-3-4-1-2. Dat Oranje in dat systeem mooi voetbal kan spelen, bleek tijdens het Nations League-duel met België in juni. Maar in Qatar gebruikt Van Gaal het systeem vooral om defensieve zekerheid in te bouwen.

En dat vinden veel Nederlanders maar niks. Jeroen Stekelenburg begrijpt Van Gaal daarentegen wél. "Van Gaal heeft zijn spelers bekeken en een conclusie getrokken: als we blind aanvallen, gaan we snel thuis zijn", vertelt de NOS-verslaggever in gesprek met het Belgische Sporza. "Hij doet het op zijn manier en qua resultaten is dat goed, maar de manier waarop vinden veel mensen niet leuk. Hoewel, het lijkt wat meer op de ploeg in 1988, die ene keer toen we wel een prijs gewonnen hebben." Stekelenburg is van mening dat de tactiek die Van Gaal toepast in Qatar, de beste is voor zijn spelersgroep. "Van Gaal vindt Daley Blind heel belangrijk, maar je kan hem niet te veel verdedigende taken geven. Dan verzuipt hij. We hebben ook geen vleugelaanvallers."

Lees ook: Van Gaal weigert vraag van Valentijn Driessen te beantwoorden

Voetbal is veranderd

Ook Willem Vissers van de Volkskrant begrijpt waarom het Nederlands elftal in Qatar wat 'saaier' voor de dag komt. "Spanje speelt bijvoorbeeld wel 4-3-3, maar die kwamen tegen Marokko nergens. Dat was statisch. Van Gaal kiest voor het systeem dat volgens hem veel dynamischer is, het is een ander type voetbal." Volgens Vissers past de speelstijl van Oranje tijdens dit WK goed in het huidige voetbal. "Voetbal bestaat meer uit de omschakeling tegenwoordig. En dat is voor sommigen moeilijk om te aanvaarden."

"Van Gaal is nu als David tegen Goliath", stelt Vissers. "Hij verzint een list om een sterkere tegenstander te kunnen verslaan." Morgenavond speelt Oranje tegen het Argentinië van Lionel Messi. Bij een overwinning wacht in de halve finale mogelijk Brazilië. "Brazilië heeft allemaal betere aanvallers: Neymar, Richarlison… Frankrijk heeft Mbappé en Giroud en noem maar op. Wij hebben die spelers niet, dus moet het op een andere manier. We laten de bal aan de tegenstander, verzamelen rond de middenlijn en wachten dan op een fout van de tegenstander om te counteren eigenlijk. Dat is nu de tactiek. Of dat nu mooi is of niet. Als we fris en fruitig aanvallen, worden we weggecounterd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Stel dat ze morgen Argentinië uitschakelen (en waarom zou dat niet kunnen?) dan wordt de zeurders toch weer een klein beetje de mond gesnoerd. Van Gaal is af en toe een rare meneer maar ik heb toch wel een zwak voor hem. Alleen al omdat hij door de "heren" van VI met grote regelmaat belachelijk wordt gemaakt. Ik gun hem het beste.

Koempel
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het zijn schlemielen bij VI, durven niet eens zwarte piet te laten opdraven.

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Misschien snappen ze zelfs daar dat zwarte Piet echt niet meer kan, zelfs niet in Staphorst.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij begrijpt gewoon niet veel en noemt mensen snel iets . Iedereen in nederland hoopt dat oranje wint . Maar wat nederland 'gepresteerd' heeft is niks bijzonders tot nu toe. Deze tegenstanders pak je met 433 en waarschijnlijk mooiere wedstrijden ook. Die strijdwijze heeft v gaal gewoon niet gekozen omdat hij weet dat je met de kwaliteit die we nu hebben gewoon te kort komt . Dus dat ophemelen van spelers meent hij ook niet Hij kiest dus nu voor zekerheid met 532/352 Prima maar doe dat tegen de grote en niet de qatars en amerikas van deze wereld . Verras je misschien eens iemand. Want argentinië is natuurlijk niet dom . Die weten het nu wel

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen