Louis van Gaal-index: strafschoppentest bleek niet te werken

9 december 2022, 23:04

Het avontuur van Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands elftal zit erop. Negentien wedstrijden achtereen bleef de keuzeheer ongeslagen, maar in de kwartfinale van het WK in Qatar bleek Argentinië te sterk na strafschoppen. FCUpdate.nl maakt na een verhit duel voor de allerlaatste keer dit toernooi de balans op.

Op voorhand had Van Gaal naar eigen zeggen al de slag gewonnen: Argentinië paste zich namelijk voor het eerst dit wereldkampioenschap aan een tegenstander aan. De opponent verscheen net als Oranje in een 3-5-2-formatie en de bondscoach geloofde dat zijn team dat systeem dus beter kon uitvoeren, omdat Nederland al sinds zijn aanstelling deze opstelling hanteert.

Halverwege kon de oefenmeester echter niet anders dan concluderen dat het toch niet helemaal het geval was. Nederland creëerde weinig tegen de vijfmans achterhoede van Argentinië, met daarin Lisandro Martinez. Van Gaal wisselde net als tegen Amerika halverwege tweemaal om het tij te keren, maar toen ook dat na een uur zijn uitwerking nog niet had gevonden, bracht de oefenmeester Luuk de Jong in en schakelde over naar 4-3-3 – zoals tijdens het duel al was uitgelekt.

Maar uitgelekt of niet: Argentinië had zich er niet goed op voorbereid. Hoewel Nederland lang tandeloos bleef ongeacht welke wissels het ook doorvoerde en Messi de grote winnaar leek worden in de strijd met Van Gaal, die ook met al zijn plannen de kleine Argentijn maar niet kon afstoppen. Hij maakte lang het verschil en ook Van Gaal, die tot zijn Weghorst-wissel alleen in de persconferenties zijn topvorm toonde, leek het te moeten afleggen. Een zwart einde van zijn loopbaan als coach leek aan te breken. 

Lees ook: Fotograaf legt Plan B Van Gaal vast: Memphis

Plan B en strafschoppen

Maar toen liet Van Gaal zien waarom hij altijd vooruit denkt. Natuurlijk zat er enig geluk bij, maar het al uitgelekte Plan B (of zelfs C?) met én Weghorst én De Jong bracht Argentinië aan het wankelen, zeker na het onverwachte aansluitingsdoelpunt. Wie er achter het plan zat om de vrije trap in de tiende minuut van de extra tijd op deze manier te nemen, is nog niet bekend. Als het Van Gaal was, dan verdient de bondscoach een extra grote pluim voor die trainingsvorm. 

Maar het andere punt waar Van Gaal heel lang over sprak, waren de strafschoppen. De bondscoach hoopte met de wetenschappelijke voorbereiding iets te kunnen doen aan de nederlaag in 2014 in de halve finale van het WK, maar het mocht niet baten. Maandenlang ging het over de strafschoppen, maar Emiliano Martinez maakte het verschil tegen Oranje boven Noppert. Het werd nog ongelofelijk spannend, maar uiteindelijk stopte Noppert geen enkele pingel en bleef Lautaro Martínez heel rustig...

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen