Overschaduwen supportersproblemen het sportief geweldige jaar van FC Twente?

29 december 2022, 07:39   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Bewogen, maar op sportief gebied uitstekend. Dat is hoe je het jaar 2022 voor FC Twente zou kunnen omschrijven. De club uit Enschede heeft de poppetjes op de juiste plek staan, weet van de Grolsch Veste een onneembare vesting te maken maar heeft ook te maken gehad met supportersgeweld en het overlijden van een oud-speler. FCUpdate.nl blikt terug op het jaar van de Tukkers.

Onneembare vesting

De Grolsch Veste is voor veel clubs niet het meest favoriete stadion om te komen. De heksenketel in Enschede-West heeft niet voor niets de bijnaam 'De Hel van Enschede'. De supporters scanderen de term veelvuldig tijdens de thuiswedstrijden van de FC. Misschien wel de beste wedstrijd van dit jaar was in september de Grolsch Veste tegen PSV, toen er met 2-1 gewonnen werd door de Tukkers. Eerder dit jaar, in april, wist PSV in de slotminuten nog een puntje over te houden aan het treffen met Twente.

Slechts twee keer (!) heeft FC Twente verloren in eigen huis dit jaar. In januari was AZ met 1-2 te sterk in de KNVB Beker, in mei wist Fortuna met diezelfde uitslag te winnen in Enschede. Als we toch de geschiedenisboeken in duiken, de eindklassering van FC Twente in 2021/2022 was de hoogste sinds 2014, toen eindigde de club op een derde plek.

Dieptepunt in Volendam, grootste nederlaag in Amsterdam

Het was niet alleen maar rozengeur en maneschijn voor FC Twente. Aan het begin van dit seizoen, in speelronde vier, was FC Volendam met 0-1 te sterk voor de Tukkers. Het is op dit moment, met veertien gespeelde wedstrijden, nog steeds de enige overwinning van Volendam dit seizoen.

Veel nederlagen kende FC Twente niet dit jaar, slechts zeven in alle competities. Maar de grootste nederlaag noteren we op 13 februari, toen gingen de Twentenaren ongenadig hard onderuit in de Johan Cruijff Arena: 5-0.

Minst gepasseerde defensie van de Eredivisie

Dit seizoen staat het elftal van trainer Ron Jans als een huis. Met name doelman Lars Unnerstall is een grote sta-in-de-weg voor veel eredivisie-tegenstanders. Twente heeft slechts negen treffers moeten incasseren dit seizoen, Heerenveen en Feyenoord staan gedeeld op een tweede plek in het minste-tegentreffers-klassement met dertien.

De defensie Smal-Pröpper-Hilgers-Brenet heeft Twente een perfecte mix van een leider, een ervaren back, een jonge linker centrale verdediger en een alleskunner op de linkervleugel.

Geloof in Twente titel

Eddy Achterberg denkt dat FC Twente dit seizoen een kanshebber voor de landstitel is. De 75-jarige Achterberg, voormalig speler en ambassadeur van Twente, proeft in Enschede dezelfde sfeer als in het seizoen 1968/69, toen er in de eerste zes thuiswedstrijden van het seizoen ook enkel werd gewonnen. "Je ziet dat de spelers ook nu buiten de wedstrijden om veel met elkaar optrekken. Dat deden wij ook. Die eenheid was onze grootste kracht. Aan alle kanten voel je dat het met deze spelersgroep goed zit", stelt hij in een interview in De Telegraaf.

De huidige selectie van Twente kent wel wat minder persoonlijkheden dan 44 jaar geleden, stelt Achterberg. "Maar er staat wel een heel sterke as", wijst hij naar onder meer Lars Unnerstall, Robin Pröpper en Ricky van Wolfswinkel. "Die houden de boel bij elkaar. Als je dan ook nog eens zo makkelijk scoort, dan kan het zomaar gebeuren", doelt hij op het kampioenschap. In 1974 bracht Achterberg het lied 'Eenmaal zullen wij de kampioen zijn' uit en vele jaren later, in 2010, kreeg hij gelijk. "Ik heb ook ooit bij Roda JC gezegd dat we kampioen zouden worden. Niemand geloofde in de club. We eindigden als tweede, maar drie punten achter Ajax, dat toen net de Champions League had gewonnen. Ik roep nooit zomaar wat."

Europees hoogtepunt

Voor FC Twente is het lang geleden dat de club in Europa heeft gespeeld. Maar door de vierde plek van vorig seizoen mocht Twente deelnemen aan de kwalificatie voor de Conference League. De eerste horde werd makkelijk gepakt door twee overwinningen op het Servische Cukaricki. De tweede horde was er een te veel, maar voor veel supporters was het tweeluik met Fiorentina een hoogtepunt van het seizoen.

2200 Twentenaren zagen in Florance de heenwedstrijd met 2-1 verloren gaan, maar nog niet alle hoop was weg. In een sfeervol, maar door vuurwerk ontsierd, duel in de Grolsch Veste kwam Twente niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Voor het treffen waren er al ruim dertig Italianen opgepakt, na het duel zijn er nog eens elf aanhoudingen verricht. Drie agenten raakten lichtgewond en de Europese droom van Twente viel in duigen.

Problemen met publiek

De aanhang van FC Twente staat bekend om het fanatisme en het feit dat de supporters hondstrouw zijn aan de club, maar het is niet altijd hosanna. Dit jaar zijn er de nodige incidenten geweest met de fans van de Twentenaren. De ongeregeldheden rondom de wedstrijd tegen Fiorentina waren niet de enige van dit jaar.

Tijdens de uitwedstrijd bij Sparta werd er vuurwerk afgestoken, werden er stoeltjes vernield en is het hek op de parkeerplaats omver getrokken. In totaal is er voor bijna anderhalve ton aan boetes uitgekeerd tegen FC Twente, door wangedrag van supporters. "Zo zijn er door 'supporters' van FC Twente afgelopen seizoen vernielingen aangericht bij Feyenoord - FC Twente (€30.000,-) en hebben wij van de KNVB en de UEFA boetes ontvangen wegens wanordelijkheden bij de wedstrijden FC Twente - PEC Zwolle (€ 3.750,-), FC Twente - FC Groningen (€5.000,- voorwaardelijk), FC Twente - FK ?ukari?ki (€ 3.750,-), FC Twente - Fiorentina (€ 54.875,-) en FC Twente - PSV (€ 7.500,-)", aldus de club in een persbericht na Sparta – Twente.

Supportersproblemen in Almelo

Ook in Almelo vonden er incidenten plaats met supporters. Niet met die van FC Twente welliswaar, maar met die van buurman Heracles Almelo. De burenruzie is altijd een duel op het scherps van de snede, waar spelers en supporters soms over de schreef gaan.

Vleugelaanvaller Vaclav Cerny kreeg een klap in het gezicht van een Heracles-'supporter' tijdens een opstootje bij de achterlijn. De Tsjech deed aangifte, een spelersvrouw kreeg ook te maken met agressie. Een van de vrouwen van de Twente-spelers kreeg op de tribunes een schop, het is niet bekend om wie het gaat en of ze daar verwondingen aan heeft overgehouden.

Er werd ook gelachen in Almelo

Voorafgaand aan het duel werd aanvoerder Robin Pröpper nog het slachtoffer van wat kleedkamerhumor. De captain liep voor de warming-up voorop in de strijd toen de selectie de kleedkamer verliet en het veld op kwam, maar zijn teamgenoten lieten hem voor even in de steek.

Pröpper ging vorig jaar van Heracles de pikante overstap naar aardrivaal FC Twente aan, daar vonden zijn ploeggenoten het een goed idee om hun aanvoerder even in de maling te nemen voor het duel met de buurman.

Overlijden Jody Lukoki

Het dieptepunt van het seizoen is ongetwijfeld het overlijden van oud-speler Jody Lukoki. De vleugelflitser werd in februari de laan uit gestuurd door de FC, omdat hij werd veroordeeld voor het mishandelen van zijn vriendin. Maar een paar maanden later sloeg het noodlot toe, toen Lukoki zelf het slachtoffer werd van mishandeling, een week later overleed hij. Volgens het Parool is de oud-speler van Twente overleden aan een hartstilstand, die volgens het Algemeen Dagblad een resultaat was van een aantal medische problemen

FC Twente reageerde, logischerwijs, geschokt. "Het is ongelofelijk. Op deze jonge leeftijd. Zo triest. Dit is echt verschrikkelijk. We leven mee met zijn familie en vrienden", aldus technisch directeur Jan Streuer tegenover De Telegraaf.

Hartverscheurende beelden uit de Grolsch Veste. Voor het duel tussen Twente en Groningen, kort na het overlijden van Lukoki, werd een eerbetoon gehouden voor de voetballer. Het zoontje van de voormalig aanvaller was daarbij aanwezig. Hij is zichtbaar geëmotioneerd en wordt getroost door Virgil Misidjan en Joshua Brenet. De beelden gaan door merg en been.

Geëmotioneerde aanvoerder

Andere beelden van FC Twente, specifiek die van aanvoerder Pröpper na het duel tegen SC Cambuur, waren dan weer aandoenlijk. De aanvoerder was trefzeker en hij vierde het doelpunt door de speciale Oekraine-aanvoerdersband in de lucht te houden. Na de wedstrijd stond de verdediger ESPN te woord, waartegen hij zijn motivatie duidelijk maakte.

"Dat kwam gewoon in me op", aldus Pröpper bij ESPN. "Er is zolang vrede en dan heb je dit. Je ziet die beelden en dan is voetballen eigenlijk niks waard. Vrede, dat is zoals het zou moeten zijn. Dan heb je een paar gekken op de wereld die het verkloten en verzieken."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen