Van Ronaldo-soap tot blamages: eerste United-maanden Ten Hag

30 december 2022, 17:30

De verwachtingen waren hoog toen Erik ten Hag de overstap maakte van Ajax naar Manchester United. De oefenmeester verliet als een grote man de club door de voordeur en mocht gelijk flink gaan investeren in de selectie van United. Zoals elk begin was ook het begin van Ten Hag op Old Trafford moeilijk, inmiddels heeft hij de Red Devils goed op de rit. FCUpdate.nl maakt de balans op over het eerste halve jaar van Erik ten Hag in Manchester.

Debuut en oefencampagne

Als debuut bij Manchester United speelde Erik ten Hag met zijn mannen in Bangkok een oefenwedstrijd tegen aartsrivaal Liverpool, die wedstrijd werd overtuigend met 4-0 gewonnen. Naast Ten Hag maakte ook Tyrell Malacia zijn debuut voor de Red Devils, Donny van de Beek kreeg ook speelminuten in de oefentopper. Na oefenoverwinningen tegen Melbourne Victory en Crystal Palace leek er geen vuiltje aan de lucht voor United, maar de club sloot de oefenperiode af met gelijke spelen tegen Rayo Vallacano en Aston Villa, van Atlético Madrid werd verloren.

Slechtste start denkbaar

Erik ten Hag zal nog nachten wakker hebben gelegen denkend aan Pascal Gross. De Duitser was met twee treffers hoofdverantwoordelijke voor het vreselijke competitiedebuut van Ten Hag bij Manchester United. Met een flink versterkte selectie, een vol Old Trafford en prachtig weer leek het een mooie start van het seizoen te worden, maar het eindigde werd nachtmerrie. Bij rust stond United met 0-2 achter. Door een eigen doelpunt van WK-finalist Alexis Mac Allister kreeg de ploeg nog uitzicht op een gelijkmaker, maar die bleef uit. 

Ommekeer tegen Liverpool

Ook de tweede competitiewedstrijd, op bezoek bij Brentford, ging verloren. De derde speelronde kwam Liverpool op bezoek, The Reds speelden hun eerste twee wedstrijden gelijk. Een duel tussen twee kwakkelende clubs, waar United uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam. Na een kwartier was het Jadon Sancho die de ploeg op voorsprong zetten, vlak na rust verdubbelde Marcus Rashford die. Tien minuten voor tijd scoorde Mohamed Salah nog voor de club uit Liverpool, maar dat mocht niet baten. De eerste competitiezege voor Erik ten Hag was een feit. Southampton, Leicester en Arsenal werden daarna ook aan de zegekar geregen. 

Europese blamage en krankzinnige derby

In een Europa League-groep met Omonia Nicosia, Real Sociedad en Sheriff Tiraspol was United - natuurlijk - de favoriet. Maar de eerste wedstrijd, op Old Trafford nota bene, werd verloren. De Spanjaarden waren met 0-1 te sterk nadat een handsbal van miljoenenaankoop Lisandro Martínez werd bestraft met een strafschop. Op bezoek bij Sheriff werd wel gewonnen, maar van een groot feest was geen sprake.

De focus moest namelijk op de derby tegen Manchester City. United heeft onder andere Erik ten Hag, Tyrell Malacia en Christian Eriksen aan de selectie toegevoegd, maar de Citizens kochten de robot Erling Haaland van Borussia Dortmund. In zijn eerste drie duels in de Premier League scoorde de Noor twee hattricks, tegen United was het ook raak. Het spektakelstuk eindigde in 6-3, met als enige lichtpuntje voor Ten Hag een scorende Antony die voor het eerst een hele wedstrijd speelde. 

Roemloze exit Cristiano Ronaldo

Toen in augustus 2021 de terugkeer van Cristiano Ronaldo naar Manchester United wereldkundig werd gemaakt ontplofte het internet. De Tweet waarin Manchester United vertelde dat CR7 terugkeerde op het oude nest heeft inmiddels bijna twee miljoen likes, maar het afscheid van Ronaldo maakte minstens net zo veel tongen los.

 

De topspits van weleer maakte furore in zijn eerste seizoen terug bij United, maar onder Ten Hag gaat het niet goed. De sterspeler kan er maar niet aan wennen dat hij zo'n strenge trainer heeft, dus de samenwerking tussen de Nederlandse trainer en de Portugese spits loopt uit op een drama. Ronaldo verliet zonder toestemming voortijdig het stadion tegen Tottenham Hotspur in de Premier League en zat om die reden niet bij de selectie voor het duel met Chelsea. 'Ronaldo zal geen deel uitmaken voor de selectie van dit weekend', was te lezen in een statement.

Niet lang daarna barstte de bom. Ronaldo liet zich in een interview met Pierse Morgan volledig gaan. Niemand werd gespaard, ook zijn trainer niet. Het was duidelijk dat United geen toekomst meer zag in de samenwerking met Cristiano Ronaldo, deze is dan ook met wederzijds goedvinden beëindigd. Een sneu einde voor een clublegende.

Geoliede machine

Sinds die krankzinnige derby gaat het eigenlijk super goed bij United. Van de dertien duels in alle competities is er slechts één verloren gegaan. Helaas voor Ten Hag was Real Sociedad nagenoeg foutloos in de Europa League-groep, waardoor de Red Devils niet als groepswinnaar doorgaan. Ze moeten dus nog een tussenronde spelen, maar daar staat wel een prachtig affiche gepland. United neemt het namelijk op tegen FC Barcelona, dat uitgeschakeld werd in de Champions League. 

Dikke voldoende

Al met al kan Erik ten Hag tevreden zijn over het begin bij Manchester United. De Engelse pers en de fans zijn niet gemaakt om trainers veel tijd te geven. Ten Hag heeft zich goed door de aanvankelijk grote berg kritiek heen gevochten en zijn elftal goed op de rit gekregen. Door de exit van Cristiano Ronaldo zullen de spelers inmiddels wel weten wie er voor de groep staat en dat ze hem niet moeten uitdagen. Het doel van dit seizoen is een Champions League-ticket, als dat gehaald wordt kan Ten Hag rekenen op een mooie tijd in Engeland. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen