Kitolano kroont zich tot held van Sparta in nipt gewonnen derby

14 januari 2023, 22:55   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Sparta is zaterdagavond door het oog van de naald gekropen in de stadsderby tegen Excelsior. De matige, maar wel spannende burenruzie stevende op een 0-0 gelijkspel af, tot Sparta in de eerste minuut van de extra tijd toch nog toesloeg. Joshua Kitolano was als matchwinner de grote man aan de kant van de Spangenaren. 

De balans van Sparta tegen de stadsgenoot was vooraf niet bijzonder hoopgevend. De Spartanen wisten de laatste twaalf onderlinge ontmoetingen niet meer te winnen. Deze eeuw wonnen de Spangenaren slechts vier van de twintig duels tegen de Kralingers. De laatste zege dateerde van 21 januari 2007, toen er met 2-1 werd gewonnen. Die negatieve reeks moest het zaterdag zien te beëindigen.

Het begin van de stadsderby was nog alleraardigst, maar gaandeweg zakte het niveau steeds verder weg. Kansen vielen er ook nauwelijks te noteren. Sparta-spits Tobias Lauritsen kopte recht in de handen van Excelsior-doelman Stijn van Gassel. Zijn collega Nick Olij kwam pas in de extra tijd voor het eerst echt in actie op een schot van Kenzo Goudmijn. 0-0 was derhalve de logische ruststand. 

Na de onderbreking waren er meteen twee doelpogingen. Eerst schoot Spartaan Joshua Kitolano recht op Van Gassel en aan de overkant deed Adrian Fein dat bij Olij. Zo begon ook deel twee aardig. Toch kwam de eerste echte opwinding pas na ruim een uur spelen toen Sparta in een kort tijdsbestek twee keer echt gevaarlijk werd. Eerst mikte Vito van Crooij maar net naast en een paar tellen later zocht Kitolano het Excelsior-doel te hoog. Beide keren was Lauritsen de aangever zoals de aanvaller dat ook was bij de poging van Mijnans die op Van Gassel stuitte. Daarna was het Olij die zijn kwaliteiten mocht etaleren op schoten van oud-Spartaan Reda Kharchouch en Redouan el Yaakoubi.

Het waren spaarzame hoogtepunten in de matige derby die geen winnaar verdiende. Toch kwam deze er wel. Bij het ingaan van de extra tijd was het Kitolano die er toch in slaagde Van Gassel te kloppen. Misschien had Excelsior meer verdiend, maar de punten bleven voor het eerst in zestien jaar tijd in Spangen. 

Man of the match: Joshua Kitolano

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen