Bijval voor Berghuis: "We hebben een probleem in Nederland"

23 januari 2023, 12:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Steven Berghuis is onderwerp van gesprek. Dat was in de aanloop naar De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax al het geval en dat is er in de nasleep niet minder op geworden. Berghuis maakte in de zomer van 2021 de pikante overstap van Feyenoord naar Ajax en keerde zondagmiddag voor het eerst sinds zijn transfer terug in De Kuip mét supporters van zijn oude club. De middenvelder gaf na afloop een bijzonder interview, waarin hij onder meer uithaalde naar diverse media. NOS-verslaggever Arno Vermeulen kan zich wel vinden in de woorden van Berghuis.

De Ajacied zei tegenover ESPN onder meer dat de media zijn terugkeer in De Kuip veel te groot hadden gemaakt en dat zij daarmee het vuurtje nóg verder opstookten richting de kraker in Rotterdam. "Wij vinden heel veel van die spelers en ik vind het goed dat hij ook wat van de media vindt. Hij komt ook met praktische voorbeelden en ik vind het heel goed dat hij dat doet. Hij doet het rustig. Wij als media mogen ook wel eens in de spiegel kijken", zei Vermeulen zondagavond bij Studio Voetbal. Berghuis gaf tijdens zijn interview aan dat niet alleen hij, maar ook zijn familie ernstig werd bedreigd. "Ik vind het echt heel goed dat hij het doet. Heel dapper, want je moet het ook echt durven en zo kunnen onderbouwen als hij op dat moment voor de camera doet", aldus Vermeulen.

Berghuis liet zich tijdens zijn interview ook kritisch uit over een cover van het Algemeen Dagblad. Vermeulen begrijpt waarom. "Wij als media moeten soms ook wel wat beter nadenken over dit soort dingen. Als ik er nu over nadenk, is die cover van het Algemeen Dagblad gewoon niet handig. Er staan een aantal begrippen met vinkjes bij. Als je naar die begrippen kijkt, kun je ook weer de associatie leggen met Berghuis. Het is allemaal negatief, agressief en ze pakken een agressieve foto van hem." Achter de begrippen 'schuimbekken' en 'beetje opgefokt' stond een groen vinkje. Vermeulen vindt dat onbegrijpelijk. "Ik denk dan: laat het nou helemaal niet schuimbekken. Je mag wel opgefokt zijn, maar niet té opgefokt. Ik wil helemaal niet dat het publiek opgefokt is."

Volgens Vermeulen is er in Nederland al sprake van een 'groot probleem tussen de fans en de rest van de voetballerij'. Bij de Derby van het Noorden tussen sc Heerenveen en FC Groningen bleef het bezoekersvak leeg en ook tijdens de ontmoeting tussen FC Twente en FC Utrecht waren er geen uitsupporters aanwezig. "En in De Kuip hingen allemaal netten omdat mensen anders dingen op het veld gooien. We hebben een probleem. Ik vind het goed dat Berghuis dat benoemt en ik vind het ook goed dat de media – wij dus ook – af en toe goed kijken wat je rol daarin is. Hier had het veel handiger en beter gekund", aldus Vermeulen.

Reden

Niet iedereen schaart zich overigens achter de woorden van Berghuis. AD-verslaggever Sjoerd Mossou reageerde zondag op Twitter met het volgende op het interview van de Ajacied: 'Oprecht, prima interview. Rol van media mag best benoemd worden, ook een fotokeuze op onze cover. Die foto was op zich niet heel schokkend volgens mij, maar had wellicht wat neutraler gemogen. Die discussie is ook op redactie gevoerd. Verder doen wij verslag van de situatie zoals- ie is/was. De grondige maatregelen vooraf (kalmte-oproep Feyenoorders, netten, arrestaties, incognito-spelersbus etc) waren nu eenmaal met reden.'

Lees ook: Van Hanegem: 'Het zou gek zijn als er werd gezwegen over Berghuis'

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Ronnie
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Mossou: "De grondige maatregelen vooraf (kalmte-oproep Feyenoorders, netten, arrestaties, incognito-spelersbus etc) waren nu eenmaal met reden." En wat zou nou de oorzaak van die reden zijn???? Precies de polarisatie en ophitsing door de media zoals het AD!

WimHoebergen06
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

er is al 30 jaar een probleem met supporters,maar als je niet durft door tepakken krijg je het nooit onder controle,en de media fokt alles op

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Eens, maar ik denk dat het toch niet zo eenvoudig is. Die zogenaamde supporters (oftewel tuig van de richel) komen gerust bij je aan de deur als je ze een stadionverbod oplegt. Mensen worden letterlijk met de dood bedreigd.

ikkejaja
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Dat gebeurt niet alleen bij een stadionverbod hoor !!! Als je tegen die tokkies ingaat willen ze je adres al hebben de sukkeltjes 😂😂😂ze mogen iedereen voor van alles uitmaken… maar oh jee als je tegen ze ingaat … dan komen ze je wel ff opzoeken 😂echt kneuzen zijn het gewoon 👌😂

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen