Brands ziet verschil tussen PSV en Ajax: "We kunnen niet mee"

1 februari 2023, 10:10   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Marcel Brands erkent dat PSV zich op financieel gebied momenteel niet kan meten met de hegemonie van Ajax. De algemeen directeur van de Eindhovenaren constateert dat zijn club al enkele jaren geen kampioen meer is geworden en probeert te concurreren met de Amsterdammers, maar dat dit ook risico's met zich meebrengt. De financiële situatie van de club is namelijk verre van optimaal, zo geeft hij aan in gesprek met De Telegraaf.

Zonder de verkoop van Cody Gakpo, die voor een bedrag van ongeveer vijftig miljoen euro naar Liverpool vertrok, had PSV rode cijfers geschreven over het afgelopen seizoen. "Als we op -30 miljoen euro waren uitgekomen, wat zomaar had gekund, dan gaat je eigen vermogen naar -13. Dan moet je voor elke uitgave van boven de 25.000 euro toestemming vragen aan de KNVB", legt Brands de risico's van het huidige beleid uit.

In het verleden werd nog wel eens een transferbedrag van boven de tien miljoen euro op de mat gelegd in Eindhoven. Onder meer de Mexicaan Hirving Lozano werd in de zomer van 2017 voor 12,5 miljoen euro aangetrokken en twee jaar later alweer voor ruim veertig miljoen euro verkocht. Toch vindt Brands het niet verantwoord om zulke bedragen op een regelmatige basis uit te geven. "Ik sluit niet uit dat we ooit nog een speler voor de prijs van Lozano kopen, maar dan moeten we er echt met zijn allen van overtuigd zijn dat het een goede is."

Dit seizoen was er een bedrag van 47 miljoen euro nodig om het financiële gat bij PSV te dichten. Brands zag dit gegeven als een teken om een ander beleid in te zetten. "Vorig jaar was te zien dat je voor ruim 60 miljoen euro bruto hebt verkocht en dat je nog steeds maar eindigt met een klein plusje van 1 miljoen euro. Als we op deze manier zouden doorgaan, zouden we te afhankelijk zijn van Champions League of die ene grote verkoop. En zelfs die grote verkoop zou al niet eens meer groot genoeg zijn. Ook na de recordverkoop van Gakpo hadden we voor dit seizoen nog geen plusje. Dan moet je wel kijken of het zo verder kan", stelt hij.

Aparte status Ajax

Een nadeel van het voorzichtigere beleid is dat Ajax op sportief gebied afstand kan nemen van de Eindhovenaren. Hoewel Brands erkent dat de Amsterdammers op financieel gebied in een andere vijver vissen, heeft hij toch hoge verwachtingen. "Dat is een aparte status, daar moet je je niet aan spiegelen. Daarin kunnen we niet mee en daarin hoeven we niet mee. We zijn jaren kampioen geworden, terwijl we ook toen een ander budget hadden dan Ajax."

Lees ook: 'PSV ziet Bakayoko wél blijven en komt met mooie beloning'

Reacties

Koningtoto
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Weten jullie nog het mooie moment vorige zomer waarin ze zeiden 'dat ze Ajax wel even van hun kampioenstitel konden afhouden'. Nu staat zelfs Feyenoord boven ze en is het Calimero-gehalte weer in volle glorie aanwezig whaha.

Paulito
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Feyenoord heeft een goede trainer. Die van PSV is te vroeg begonnen maar wel met Rutten ernaast die goed is. Ajax heeft een zwakke AD en nieuw onervaren "Technisch hart" heeft goed verkocht maar slecht heeft ingekocht. Mede dankzij Overmars gemaakt door niet tijdig Mazraoui te verlengen. Zelfde fout heeft Overmars gemaakt met Timber en Brobbey. Het vertrek van Anthony en Martinez kon je niet tegen houden. Nico was al geen basis speler meer en was beloofd voor een goede prijs te mogen vertrekken. Het valt wel mee hoeveel spelers Ajax kwijt is, die pillenslikker was de helft al van het seizoen verkocht.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Houden zo!

BartVanderVeen24
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Misschien is Ajax financieel verder. Op het veld is dat niet te zien. Maar ik moet meteen denken aan het tijdperk Reker want toen kwam PSV ook in een financiële crisis terecht

Paulito
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ajax heeft niet voor niets afscheid genomen van Blind met 4.2 miljoen salaris. Als je geen CL haalt moet je aanpassingen doen in je salarishuis. PSV daardoor ook teveel uitgegeven en Feyenoord onder Peter Bosz bijna failliet gegaan door dat dure salarishuis.

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar wel een dure Belg huren das je eigen graf graven .

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

nou zo gek is het niet om die jongen belg te kopen,. als ik het voor het zeggen had bij ajax kocht ik alleen maar jongen top spelers weg bij anderen top clubs in nederland en belgie maar alleen top van de top spelers. die nog geen contracht hebben bij hun club,

Bigideas
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar als Ajax die status gebruikt voor aankopen zoals afgelopen zomer maak je natuurlijk ineens wat meer kans.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen