Eredivisie kiest bijzondere Speler van de Maand: eerste Spartaan ooit

3 februari 2023, 19:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Eredivisie Speler van de Maand-verkiezing leverde in januari een bijzondere winnaar op. De prijs ging namelijk naar Sparta-doelman Nick Olij. Niet alleen gaat de prijs zelden naar een keeper (alleen Thorsten Kirschbaum van VVV-Venlo ging Olij in 2020 voor), ook is Olij de eerste Sparta-speler ooit die deze titel op zijn naam mag schrijven.

Dat Sparta de gehele maand januari ongeslagen bleef (twee overwinningen, drie gelijke spelen) was voor een groot deel te danken aan Olij. Pedro Marques van NEC was de enige speler die de 27-jarige goalie wist te passeren, terwijl hij tegen PSV, Excelsior, SC Cambuur en RKC Waalwijk de nul wist te houden. Die prestatie van vier clean sheets in één maand is ook een bijzondere: Andries van Dijk was in april 1962 de laatste Sparta-keeper die dat voor elkaar kreeg.

Ook de andere statistieken van Olij zagen er goed uit. De doelman was goed voor 18 reddingen en voorkwam op basis van Expected Goals 2,61 doelpunten. Alleen Etienne Vaessen (3,53) en Justin Bijlow (2,95) deden het in dat opzicht nog beter. De statistieken van Olij, in combinatie met de uitverkiezingen tot Man of the Match door kijkers van ESPN, maakten dat hij zich Speler van de maand januari mag noemen. Hij liet daarmee AZ-spits Vangelis Pavlidis achter zich in de verkiezing. 

Talent van de Maand en Elftal van de Maand

De prijs voor Johan Cruijff Talent van de Maand ging in januari naar Xavi Simons. De smaakmaker van PSV werd in augustus al Speler van de Maand en kon dus ook deze keer op een uitverkiezing rekenen. Daarnaast maakte hij deel uit van het Elftal van de Maand, waarin ook ploeggenoot Jordan Teze werd opgenomen. PSV, Ajax (Davy Klaassen en Edson Álvarez) en FC Twente (Gijs Smal en Ramiz Zerrouki) waren samen hofleverancier van het elftal. Van koploper Feyenoord werden geen spelers geselecteerd.

Elftal van de Maand:

Nick Olij (Sparta); Gijs Smal (FC Twente), Edson Álvarez (Ajax), Carlens Arcus (Vitesse), Jordan Teze (PSV); Xavi Simons (PSV), Davy Klaassen (Ajax), Ramiz Zerrouki (FC Twente); Anastasios Douvikas (FC Utrecht), Bobby Adekanye (Go Ahead Eagles), Vangelis Pavlidis (AZ) 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen