Doelmannen stelen de show bij spannend gelijkspel Excelsior en RKC

4 februari 2023, 22:58

RKC Waalwijk heeft de kans op aansluiting met de subtop laten liggen. In Kralingen hielden Excelsior en de Waalwijkers elkaar na een attractieve 0-0-wedstrijd in bedwang. In een gelijkwaardige tweestrijd legden beide teams de focus op de aanval. Daarbij raakten de Waalwijkers tweemaal - en Excelsior één keer - het houtwerk. Door dit gelijkspel behield RKC Waalwijk een ruime marge met de staartploegen. Dit was mede te danken aan de doelmannen van beide ploegen, want Etienne Vaessen en Stijn van Gassel hielden hun ploegen op de been.

RKC Waalwijk kon na zeges op Go Ahead Eagles (3-1) en FC Emmen (2-0) de droomweek tegen Excelsior een passend vervolg geven. In een poging op de derde overwinning op rij stelde Joseph Oosting de van een schorsing terugkerende Iliass Bel Hassani op en liet hij clubtopscorer Michiel Kramer starten op de bank. De Waalwijkse oefenmeester gunde Sven Nieuwpoort teveneens een basisplaats, wat betekende dat hij zijn broer Lars Nieuwpoort van Excelsior voor het eerst trof in een Eredivisieduel.

Het spel golfde in de eerste helft op en neer. Beide ploegen toonden hun aanvallende intenties én dat kwam de amusementswaarde ten goede. Na een grote kopkans van Bel Hassani, wurmde Mats Seuntjens zich langs de Excelsior-defensie én plaatste de bal vervolgens op de paal. RKC Waalwijk verdiende de openingstreffer, maar de thuisploeg zwijnde toen op slag van rust ook RKC'er Julen Lobete het houtwerk raakte.

In de periode na rust had Excelsior het betere van het spel, maar kansen - van het kaliber waarin de opponent ze kreeg in de eerste helft - waren niet besteed aan de Kralingers. Toch spatte een kwartier voor tijd spatte een kanonskogel van Kenzo Goudmijn uiteen op de Waalwijkse lat. In de eindfase bleef - op een enorme kopkans voor invaller Kramer en een schietkans van Shawn Adewoye na - een slotoffensief van één van de ploegen uit, waardoor de beginstand tevens de einduitslag bleek te zijn.

Man van de wedstrijd: Stijn van Gassel