Waarom Quilindschy Hartman niet alsnog kan worden geschorst

10 februari 2023, 13:57   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Quilindschy Hartman ontsnapte woensdagavond in de bekerwedstrijd tussen Feyenoord en NEC aan een rode kaart. Vrezen voor een schorsing via de aanklager betaald voetbal hoeft de linkervleugelverdediger niet. Dat zit zo.

Hartman maakte in de zevende minuut een spijkerharde overtreding op Bart de Rooij die hem zomaar een directe rode kaart had kunnen opleveren. NEC kreeg wel een vrije trap, maar de naam van de Feyenoord-back verdween niet in het boekje van Rob Dieperink. De fout kon niet worden gecorrigeerd omdat de VAR pas later in het toernooi zijn intrede doet. Dat Hartman niet bang hoeft te zijn dat hij achteraf geschorst wordt voor zijn onbesuisde tackle, heeft te maken met het feit dat Dieperink tijdens de wedstrijd de situatie al heeft beoordeeld. De aanklager kan hierdoor niet meer ingrijpen.

Het was niet de enige fout die Dieperink maakte. In de slotfase van de reguliere speeltijd gaf hij Philippe Sandler een rode kaart en Feyenoord een strafschop. Ook die fout had gecorrigeerd kunnen worden als er een VAR aanwezig was geweest. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond hoopt dat de video-scheidsrechter volgend seizoen al vanaf de achtste finales kan instromen. "We breiden steeds meer uit, het is een groeimodel. Maar daarvoor zijn we wel afhankelijk van mensen en middelen. De kans is aanwezig dat we voor volgend jaar een poging gaan doen om een ronde eerder gebruik te maken van de VAR. In de achtste finale is het al haast onvermijdelijk dat er twee topclubs tegenover elkaar staan", vertelt hij tegen het Algemeen Dagblad.

Dat er dit seizoen nog geen VAR was in de achtste finales, is een kwestie van praktische afwegingen. "Zeker vóór de achtste finales is het qua uitvoering gewoon niet te doen, daarvoor missen we mankracht en hebben we de techniek niet voorhanden. Ook in de achtste finale is dat een grote uitdaging. Als we dat hadden gewild, hadden we dat ruim van tevoren moeten afspreken. Dat is niet iets wat je op maandag beslist en dinsdagavond meteen uitvoert. Het is echt niet omdat we het niet willen, maar meer omdat dus praktisch lastig is."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik snap het dan niet. De penalty is toch ook beoordeeld en de rode kaart? Waarom kan dat dan wel worden gecompenseerd? Dat vind ik een beetje vaag. En misschien toch de regels maar eens aanpassen. Dat dit soort dingen of dat nou van Ajax PSV Feyenoord of FC bal op t dak is onbestraft laten (geen eens geel wat al veel te licht zou zijn) is gewoon een schande. En dit bewijst het nut van een VAR.

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

jammer dat ik niet scheidsrechter was bij deze wedstrijd. ik had hardman 1x donker rood gegeven voor vies vuil spel en daarop nog een x geel voor praten tegen de scheidsrechter!

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen