Wijndal heeft Bergwijn nodig: 'Dat is ook voor Heitinga te hopen'

13 februari 2023, 12:56   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

John Heitinga was na afloop van het bekerduel tussen FC Twente en Ajax lovend over Owen Wijndal. Ajax telde in de zomer tien miljoen euro neer om de vleugelverdediger op te halen bij AZ, maar onder Alfred Schreuder kwam Wijndal er niet aan te pas. Heitinga lijkt de back weer aan de praat te hebben gekregen, al liep het zondag tegen RKC Waalwijk ook bij hem erg moeizaam. Dat kan niet los worden gezien van de afwezigheid van Steven Bergwijn.

Heitinga is op zoek naar vastigheden in zijn elftal en hield in zijn eerste drie wedstrijden als hoofdtrainer van Ajax daarom vast aan dezelfde basiself. Maar voor de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk werd hij gedwongen een wijziging door te voeren. Bergwijn werd door de medische staf niet wedstrijdfit verklaard en kon daardoor niet in actie komen. Dat Heitinga Bergwijn moest vervangen, 'bracht onmiddellijk nieuwe hoofdbrekens met zich mee', schrijft het Algemeen Dagblad. 'Bergwijn mocht dan van het nieuwe aanvalstrio nog het minste rendement noteren, de linksbuiten werd vooral voor rust hard gemist bij Ajax', klinkt het.

'Tegen de stugge vijfmansdefensie was het te druk in het centrum, waar Ajax met Dusan Tadic als aanspeelpunt zo graag doorheen snijdt. Daardoor moest het gevaar nog meer van de vleugels komen', zag de krant. Heitinga wees Francisco Conceição aan als vervanger van Bergwijn. De Portugees was in de eerste weken van dit kalenderjaar een van de weinige lichtpuntjes bij Ajax, maar tegen RKC Waalwijk kon hij als linksbuiten geen potten breken. Volgens het AD is het niet alleen voor Heitinga, maar ook voor Wijndal 'te hopen dat de met bovenbeenklachten kampende Bergwijn op tijd fit is'.

'De linksback toonde progressie onder Heitinga, tot hij tegen RKC een koppel vormde met Conceição. Daarbij werd andermaal duidelijk dat Wijndal in zijn aanvalsdrift baat heeft bij een tandem met een rechtspoot, die van nature de dreiging heeft naar binnen te trekken', schrijft het AD. Dat Heitinga zich daarvan bewust is, bewees hij volgens de krant door invaller Brian Brobbey meer op links te posteren dan Tadic, 'ondanks dat de captain daar de voorbije jaren goals en assists aaneenreeg.'

Lees ook: Heitinga ziet één uitblinker: "Ajax mag blij zijn met zijn exceptionele kwaliteiten"

Union Berlin

Met zijn wissels in de rust slaagde Heitinga erin de wedstrijd te doen kantelen. Maar wil Ajax donderdag een kans maken tegen Union Berlin, dan zal het een stuk beter voor de dag moeten komen dan tegen RKC. 'Zaterdag nog maakte ook topclub RB Leipzig hardhandig kennis met het elftal van oud-Ajacieden Danilho Doekhi en Sheraldo Becker. Ajax kan zichzelf een boost bezorgen, maar als het drukzetten opnieuw als los zand gebeurt, is het verliezen van het momentum in de Europa League veel aannemelijker', stelt het AD.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen