Kritiek neemt toe: "Ik vind Nijhuis niet meer geschikt als scheidsrechter"

21 februari 2023, 00:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De kritiek op Bas Nijhuis neemt toe. Valentijn Driessen noemde zijn optreden in de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard (3-1) 'beschamend' en NOS-commentator Arman Avsaroglu vindt Nijhuis 'niet meer geschikt' om wedstrijden te leiden.

"Ik vind Bas Nijhuis niet meer geschikt als scheidsrechter. Vrijdag was daar het zoveelste voorbeeld van", zegt Avsaroglu bij Langs De Lijn En Omstreken. "Ik heb dit seizoen vreemde situaties meegemaakt in wedstrijden waarin ik commentaar gaf, zoals Derry Murkin die een speler doormidden zaagt en geel krijgt van Nijhuis. Wat er in deze wedstrijd gebeurde, was ook heel vreemd", doelt hij op RKC – Fortuna.

Nijhuis stuurde Fortuna-trainer Julio Velázquez met twee gele kaarten naar de tribune voor zijn aanmerkingen op de wedstrijdleiding. Een ander opvallend moment deed zich een kwartier voor tijd voor. Etienne Vaessen kwam ver zijn doel uit om een voorzet uit de lucht te plukken, grabbelde en hield vervolgens Kristijan Bistrovic van de bal met een ingreep die Fortuna-spelers onreglementair vonden. In de aanval die erop volgde maakte RKC de 1-1. Zes minuten voor tijd leidde contact tussen Vaessen en Iñigo Córdoba niet tot een penalty.

Lees ookValentijn Driessen verbaast zich over Vaessen: "Wat is dat voor idioot gedrag?"

"Ik vind het apart dat je iemand doormidden mag zagen en geel krijgt, maar dat een trainer rood krijgt als hij iets zegt tegen Nijhuis wat niet respectvol is", aldus Avsaroglu. "Hij maakt zijn eigen regels. Het helpt ook niet dat hij regelmatig in de media komt om alles uit te leggen, ik vind dat hij eerst gewoon maar eens de regels moet naleven. Wat nog erger is, is dat de VAR niet durft in te grijpen als Nijhuis fluit of denkt dat hij toch niet gaat luisteren. Nijhuis is een soort dissonant in het scheidsrechterskorps."

Nijhuis zat maandagavond bij Vandaag Inside en lichtte zijn keuzes toe. Over het contact tussen Vaessen en Bistrovic zei hij: "Die keeper komt uit en komt in contact met de aanvaller. Ze vallen allebei en het spel gaat gewoon door. Ik vind dit gewoon normaal contact. Niks aan de hand." Ook het contact tussen Vaessen en Córdoba vond hij geen duidelijke overtreding. "Die keeper komt uit en werpt zich voor de bal. Cordoba komt in contact, de keeper tikt de bal met de hand weg, ze komen in botsing met elkaar in het lichaam. Ik vind het uitstekend dat de VAR hier niet ingrijpt. Als een scheidsrechter hiervoor fluit, prima. Anders moet je als VAR hier weg van blijven."

Reacties

Rosa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Klopt, die Nijhuis verpest het imago van het Nederlandse scheidsrechtercorps. Neem alleen al zijn gastoptredens bij VI, een zichzelf respecterende scheidsrechter zal het niet doen. Nijhuis wil graag populistisch zijn. Hij fluit ook altijd slecht, hij wil graag "Engels" fluiten, nou hij is gewoon een aanfluiting. Weg met die Nijhuis.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen