Sparta na sterke tweede helft ruim voorbij stadgenoot Excelsior

5 maart 2023, 14:15

Sparta Rotterdam heeft de Rotterdamse derby tegen Excelsior op Woudestein winnend afgesloten. Na een 1-1 ruststand liepen de Spartanen in de tweede helft snel uit op de kleinste Eredivisie-club van de stad en werd het uiteindelijk 1-4. Door de zege kruipen de Spartanen dicht tegen de vijfde plaats in de Eredivisie aan, terwijl Excelsior ternauwernood boven de degradatiestreep blijft staan. 

Excelsior is mede door een gebrek aan doelpunten afgegleden naar de vijftiende plaats van de ranglijst. Ook in de derby tegen Sparta was het tot scoren komen weer een groot probleem voor de Kralingers. Vooral Lazaros Lamprou mocht in de eerste helft het boetekleed aantrekken. De aanvaller miste twee prima kansen. Vooral zijn inzet vrij voor Sparta-doelman Nick Olij had een treffer moeten opleveren. De buitenspeler miste echter hopeloos. Het was niet alleen onkunde wat Excelsior tentoonspreidde. Olij liet wederom zien een prima Eredivisie-keeper te zijn. De Spartaan had zelf maar een Oranje tenue aangetrokken nu bondscoach Ronald Koeman het nog niet nodig vond om de goalie in zijn voorselectie op te nemen. 

Waar de thuisclub dus moeite had om het Sparta-net te vinden, lukte dat bij het eigen doel veel beter. De van een schorsing teruggekeerde aanvoerder Redouan el Yaakoubi gleed de bal onbedoeld én ongelukkig langs zijn eigen doelman Stijn van Gassel. Toch scoorde Excelsior na een droogte van 458 minuten ook weer eens in het doel van de tegenstander. Het was Couhaib Driouech die zijn ploeg vlak voor rust op gelijke hoogt bracht. Driouech begon op de bank, maar maakte al na acht minuten zijn opwachting om de geblesseerde Marouan Azarkan te vervangen. Voor de onderbreking diende Excelsior al drie tevergeefse verzoeken voor een strafschop in bij scheidsrechter Bas Nijhuis die er steeds goed het oog in had, getuige het feit dat ook de VAR niet ingreep.

Excelsior begon vol vertrouwen aan de tweede helft. Het thuispubliek ging er eens goed voor zitten toen Lamprou op de rand van het strafschopgebied van Sparta een vrije trap mocht nemen. Geheel in zijn stijl deze middag ging de inzet van de Griek over het Sparta-doel. Het waren de uitsupporters die vervolgens opveerden toen hun favorieten snel omschakelden en Koki Saito  de Spangenaren op 1-2 zette. De 1-3 leek daarna ook snel te vallen. Met een prima save voorkwam Van Gassel dat een schot van Vito van Crooij binnenviel. Het bleek uitstel van executie want uit de corner, genomen door Van Crooij, kopte Tobias Lauritsen alsnog raak. Niet veel later etaleerde de buitenspeler bij een volgende hoekschop opnieuw zijn traptechniek. Nu was het de beurt aan Bart Vriends op de perfect aangesneden bal van Van Crooij  binnen te koppen. Zo trok Sparta in een tijdsbestek van elf minuten de wedstrijd helemaal naar zich toe en won het voor het eerst in twintig jaar weer eens op Woudestein. 

Door de zege komt Sparta op 40 punten uit 24 duels, waarmee het nog altijd zesde staat in de Eredivisie. FC Twente, dat zaterdag op eigen veld twee punten liet liggen tegen sc Heerenveen (3-3), is echter met een puntje meer weer binnen bereik van de Kasteelheren. Excelsior blijft na zondag vijftiende, één plek boven de gevreesde degradatiestreep. De club verloor nu zes van de laatste zeven duels en moet nadrukkelijk de verrichtingen van de drie ploegen die het nu nog onder zich heeft in de gaten houden. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen