Flater van Koeman bij Oranje? Frimpong kan een Ziyech-switch maken

21 maart 2023, 12:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ronald Koeman heeft Jeremie Frimpong (22) genegeerd als international van het Nederlands elftal. Dat is opmerkelijk, vooral gezien de schorsing van Denzel Dumfries. Met Jurriën Timber en Lutsharel Geertruida heeft de bondscoach weliswaar twee goede opties aan de rechterkant tegen Frankrijk, toch is het naar Jong Oranje sturen van Frimpong een flater. 

Frimpong maakte dit seizoen zeven doelpunten bij Bayer Leverkusen. Dat zijn er drie meer dan Memphis Depay. Hij gaf negen (!) assists, dat zijn er drie meer dan Wout Weghorst – die er bij Manchester United tot dusver slechts twee gaf. De extra opgeroepen Donyell Malen had in dezelfde competitie als Frimpong acht keer een rechtstreeks aandeel in een doelpunt van koploper Borussia Dortmund. Dat is exact de helft van het aantal van de rechtsachter van die Werkself, al maakte die wel beduidend meer minuten. Niet voor niets wordt hij begeerd door meerdere Europese topclubs.

Natuurlijk is het alleen kijken naar de aanvallende cijfers niet zaligmakend, zeker als je de uitleg van bondscoach Koeman in acht neemt. Hij keek juist naar de defensieve kwetsbaarheid van Frimpong, wat met mogelijk Kylian Mbappé als directe opponent in het eerste duel ook geen gekke gedachte is. Bovendien presteert Feyenoord-back Geertruida dusdanig goed, dat hij zijn oproep meer dan verdiend heeft. Het een zou het ander echter niet moeten uitsluiten. 

Want als je een type-Dumfries zoekt, dan lijkt Frimpong de meest ideale vervanger. De voormalig PSV'er van Internazionale staat achterin weliswaar zijn mannetje, maar is met de nodige dreiging en diepgang vooral aanvallend goed aan de rechterkant. Met een gebrek aan een echte rechtsbuiten in de Oranje-selectie, kan een middenvelder of meer diepe spits op rechts met een omkomende back ook nog een optie zijn voor Koeman. Dan is het lekker om naast Dumfries daar nóg een optie getest te hebben.

Lees ookDeze twaalf spelers hebben de Oranje-selectie niet gehaald

Waarom kiest Koeman er niet voor om een van de meest productieve spelers van heel de Oranje-selectie een kans te geven om zich te laten zien in zijn eerste periode met de selectie? Dat hij niet in een viermansachterhoede speelt, zoals Koeman betoogde, is geen argument. Dat doet Dumfries bij Internazionale immers óók niet. Hij is in Italië sowieso regelmatig tweede keuze achter Matteo Darmian. Aan de linkerkant komt Daley Blind bij Bayern München überhaupt nauwelijks aan spelen toe.

Koeman had juist een Ziyech-scenario kunnen voorkomen. Door Frimpong een eerlijke kans te geven in een systeem met vier verdedigers en ter kennismaking had de bondscoach hem bij de schorsing van Dumfries moeten oproepen. Een (inval)kans tegen het brandweermannenteam van Gibraltar had sowieso gekund. Bij Jong Oranje krijgt hij in de komende twee interlands tegen Jong Noorwegen en Jong Tsjechië nog meer tegenstand. De enige Nederlander die een oproep voor Frimpong niet begrepen had, was vermoedelijk de ontevreden gepasseerde Kenny Tete. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen