De meest logische Oranje XI voor Frankrijk: twee basisdebutanten

22 maart 2023, 14:03   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ronald Koeman viert vrijdagavond zijn officiële rentree als bondscoach van het Nederlands elftal. De opvolger van Louis van Gaal kan meteen aan de bak, want in de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK van 2024 in Duitsland is tweevoudig wereldkampioen Frankrijk de tegenstander. Koeman kan geen beroep doen op Frenkie de Jong en Steven Bergwijn, normaliter twee basisspelers. Wie krijgen nu de kans? FCUpdate.nl bespreekt de meest logische opstelling voor de kraker tegen Frankrijk.

Doel: Jasper Cillessen

Voor velen was het een uitgemaakte zaak dat Jasper Cillessen eind vorig jaar met Oranje actief zou zijn tijdens het WK in Qatar. Cillessen was een paar maanden eerder teruggekeerd bij NEC om zich weer in de kijker van het Nederlands elftal te spelen en bewees nog altijd een balletje tegen te kunnen houden. Maar toenmalig bondscoach Van Gaal zorgde voor een enorme verrassing door Cillessen te passeren en zelfs helemaal thuis te laten. De doelman was op z'n zachtst gezegd niet blij met die beslissing en moest een tijdje helemaal niets van het Nederlands elftal weten. Maar onder Koeman krijgt hij een nieuwe kans. Verdiend, want hij keept uitstekend bij NEC. Daarom verdedigt Cillessen wat ons betreft het doel in en tegen Frankrijk.

Rechtsback: Lutsharel Geertruida

Toen het WK in Qatar steeds dichterbij kwam, ging er bijna geen dag voorbij zonder dat er werd gediscussieerd over de ideale opstelling van Oranje. Denzel Dumfries was één van de spelers die zeker was van zijn plek. De vleugelverdediger van Internazionale ontbreekt echter vanwege een schorsing in de kraker tegen Frankrijk. Jeremie Frimpong leek de logische vervanger van Dumfries, maar Frimpong zit niet eens bij de selectie. Kenny Tete hoefde eveneens niet op een uitnodiging te rekenen, waardoor Koeman zal kiezen tussen Jurriën Timber en Lutsharel Geertruida, waarbij de keuze voor de verdediger van Feyenoord in onze ogen het meest voor de hand ligt. Geertruida is bij zijn club uitgegroeid tot onmisbare kracht. Met zijn treffer in De Klassieker tegen Ajax bezorgde hij Feyenoord misschien wel de eerste landstitel sinds 2017.

Centrale verdediger: Matthijs de Ligt

Koeman liet er bij zijn presentatie als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal geen misverstand over bestaan: hij zou afstappen van het systeem dat Van Gaal speelde en terugkeren naar een defensie met vier verdedigers. Dat lijkt goed nieuws voor Matthijs de Ligt. De verdediger van Bayern München had in Qatar een basisplaats in de eerste groepswedstrijd tegen Senegal, maar hij leek zich totaal niet thuis te voelen in een vijfmans achterhoede. Na dat duel was De Ligt ook zo eerlijk om te bekennen dat concurrent Timber zich daarin beter staande weet te houden. De Ligt heeft zich na het WK echter ontpopt tot onomstreden kracht bij Bayern München en verdient wat ons betreft een kans tegen Frankrijk. Niet in de laatste plaats omdat Timber al maanden worstelt met zijn vorm.

Centrale verdediger: Virgil van Dijk

Eén van de opvallendste momenten gedurende het afgelopen WK in Qatar was de kritiek van Marco van Basten op Virgil van Dijk. De Nederlandse held van 1988 liet na het tweede groepsduel van Oranje met Ecuador weinig heel van de aanvoerder van het Nederlands elftal. De kritiek van de analist ging Van Dijk niet in de koude kleren zitten. Voor de camera van NOS reageerde hij gepikeerd. Dat was veelzeggend voor de Van Dijk van de laatste maanden. Nog niet zo heel lang geleden werd hij de beste verdediger ter wereld genoemd, maar dit seizoen is hij regelmatig het mikpunt van kritiek. Zeker na de pijnlijke uitschakeling van Liverpool in de Champions League. Zijn plek in het Nederlands elftal zal hij echter niet zo snel kwijtraken.

Linksback: Nathan Aké

Niet Frenkie de Jong, Memphis Depay of Virgil van Dijk, maar Nathan Aké is dit seizoen misschien wel de meest constante Oranje-international die in een Europese topcompetitie actief is. Aké was tijdens het WK in Qatar al één van de lichtpuntjes bij Oranje en trekt zijn goede vorm vrijwel moeiteloos door bij Manchester City. Daar {image[362652][right-half][]}maakt hij de laatste tijd veel indruk als linksback. In Qatar kon Daley Blind nog rekenen op een basisplaats en door zijn prestaties bij Manchester United klopte Tyrell Malacia hard op de deur, maar Aké is de onbetwiste eerste linksback van het Nederlands elftal. "Nathan is goed in de duels en zijn kracht bij dode spelmomenten is een bonus. Hij is een uitzonderlijke kerel", was Pep Guardiola laatst nog bijzonder lovend over Aké.

Middenvelder: Georginio Wijnaldum

Het ontbreken van Frenkie de Jong is een flinke klap voor het Nederlands elftal en bondscoach Koeman. De middenvelder van FC Barcelona is in balbezit onmisbaar voor Oranje. Maar Koeman zal ermee moeten dealen dat hij tegen Frankrijk geen beroep kan doen op zijn sterspeler. Gelukkig voor de keuzeheer is Georginio Wijnaldum wel weer van de partij. Wijnaldum stapte in de zomer van 2021 transfervrij over van Liverpool naar Paris Saint-Germain, maar zijn avontuur in Frankrijk werd een teleurstelling. Met een transfer naar AS Roma hoopte Wijnaldum zich weer in de kijker te spelen bij Oranje, maar een zware blessure gooide roet in het eten. Nu is hij weer fit en erop gebrand zich te laten gelden voor zijn land.

Lees ook: Koeman verklapt: "Ik weet niet of ik het moet zeggen

Middenvelder: Marten de Roon

Bijzonder complimenteus was Koeman maandag tijdens zijn persconferentie over Mats Wieffer. De middenvelder van Feyenoord is één van de nieuwe gezichten bij het Nederlands elftal en is een serieuze optie voor de kraker tegen Frankrijk. Het moet heel gek lopen, wil Wieffer tijdens deze interlandperiode niet zijn debuut maken. Maar wij denken niet dat dit gaat gebeuren als basisspeler tegen Frankrijk. Marten de Roon is, gezien zijn ervaring en status in het Nederlands elftal, een logischere keuze. Aan de bal is zijn impact zeer beperkt, maar als slot op de deur is er voor hem mogelijk een belangrijke rol weggelegd. Zeker omdat Wijnaldum en zijn andere kompaan op het middenveld zich nadrukkelijk met de aanval zullen bemoeien.

Middenvelder: Xavi Simons

Kan Ronald Koeman nog om Xavi Simons heen? Tijdens het WK in Qatar werd de roep om de talentvolle middenvelder van PSV al steeds luider, maar gunde Van Gaal hem enkel wat minuten in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. Simons is sinds het WK alleen nog maar beter gaan voetballen. Waar zijn teamgenoten keer op keer teleurstellen, bewijst Simons wekelijks dat hij het niveau van de Eredivisie eigenlijk al is ontgroeid. Zijn cijfers liegen er niet om: dertien doelpunten en zeven assists in 26 wedstrijden. Nu Frenkie de Jong ontbreekt en Oranje daardoor veel aan creativiteit en verrassing inlevert, is Simons de aangewezen persoon om het middenveld van de gewenste impulsen te voorzien.

Lees ook: Koeman: "Dat vind ik een tikkeltje overdreven

Rechtsbuiten: Steven Berghuis

De rechtsbuitenpositie is ook onder Koeman een groot vraagteken. Zijn voorganger Van Gaal zag zich door de  beperkte mogelijkheden zelfs genoodzaakt om zonder buitenspelers aan te treden. Koeman gaat echter een

nieuwe poging wagen. Maar wie een blik werpt op de selectie, komt tot de conclusie dat de spoeling opnieuw  heel dun is. Wij komen daarom uit bij Steven Berghuis. Is hij überhaupt nog een rechtsbuiten? Bij Ajax wordt hij immers gebruikt als middenvelder, maar in die rol lijkt hij nog altijd zoekende. In De Klassieker tegen Feyenoord toonde hij echter bij vlagen weer zijn klasse en daarom krijgt hij van ons het voordeel van de twijfel.

Centrumspits: Memphis Depay

Koeman moest zijn definitieve selectie voor de kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar nog bekendmaken of er hadden al twee spelers bedankt voor het Nederlands elftal. Luuk de Jong en Vincent Janssen stellen zich niet meer beschikbaar voor Oranje. Daardoor wordt ook de spoeling in de punt van de aanval erg dun. Maar Koeman had sowieso wel voor Memphis Depay gekozen, toch? Memphis was gedurende Koeman zijn eerste periode als bondscoach niet te houden en begint inmiddels ook bij zijn nieuwe club Atlético Madrid zijn goede vorm te naderen. Met de fitte Wijnaldum terug in de selectie kan Koeman zijn oude koningskoppel weer aan het werk zetten.

Linksbuiten: Cody Gakpo

Cody Gakpo bekroonde een ijzersterke eerste seizoenshelft bij PSV en een uitstekend optreden in Qatar met een toptransfer naar Liverpool. De aanvaller beleefde, ondanks tegenvallende resultaten, een prima start in Engeland. Maar ook als miljoenenaankoop word je afgerekend op je statistieken. Die heeft Gakpo de laatste weken een flinke boost gegeven. In de Premier League staat hij inmiddels op vier treffers, waarvan hij er twee maakte tijdens de historische 7-0 thuisoverwinning op Manchester United. Gakpo was tijdens het WK al onomstreden bij Oranje en wat ons betreft is hij een van de eerste namen die Koeman vrijdag op het wedstrijdformulier zet.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen