Ajax moet vak dicht houden tegen Salzburg

23 januari 2014, 17:59

Ajax moet voor de Europa League-wedstrijd tegen Red Bull Salzburg, op donderdag 20 februari, een tribune in de Amsterdam ArenA gesloten houden. Dit naar aanleiding van een kwetsend spandoek dat op 6 november vorig jaar in het stadion hing tijdens het Champions League-duel met Celtic.

Destijds was op het linnen achter één van de doelen de tekst 'Fenian Bastards' te lezen. Dat geldt in Schotland als een belediging naar de Celtic-supporters. 'Fenian' is een politieke term die verwijst naar de strijd om Ierse onafhankelijkheid aan het begin van de vorige eeuw. Het is een scheldwoord richting de katholieken.

De tuchtcommissie van de UEFA legde Ajax in eerste aanleg een boete van 25.000 euro op, maar dat was voor de aanklager niet genoeg. In hoger beroep werd deze week bepaald dat de geldstraf wordt kwijtgescholden, maar dat het vak waar het bewuste spandoek te zien was (vak 127) gesloten moet blijven voor de ontmoeting met Red Bull Salzburg. Dat meldt Ajax via de officiële kanalen.

Woensdag werd Ajax opnieuw in verlegenheid gebracht door een deel van de eigen supportersschare. Tijdens het bekerduel met Feyenoord (3-1 winst) was korte tijd een spandoek te zien dat refereerde aan een overleden Rotterdamse fan. Ajax distantieert zich van 'dergelijk verwerpelijk gedrag', klinkt het in een verklaring.

"Er hing gisteren een fantastische sfeer in een wederom volle ArenA. Voor ons is dit een smet op de verder goed verlopen avond", aldus directeur marketing Edwin van der Sar op Ajax.nl. "Het overgrote deel van het publiek deed nota bene in de rust nog mee aan de actie 'Sta op tegen kanker'. Ik begreep dat het een reactie was op eerdere, soortgelijke gedragingen van de Rotterdamse aanhang, maar dat neemt niet weg dat we dit afkeuren."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen