Hitte tegenstander Oranje: "Kan er maar drie wisselen"

28 juni 2014, 16:56

Naast Mexico heeft Oranje zondag, als er om 13.00 uur afgetrapt wordt in Fortaleza, nog een tegenstander: de hitte. In de badplaats ligt de luchtvochtigheidsgraad dusdanig hoog, dat de omstandigheden volgens coach Louis van Gaal absoluut invloed gaan hebben op de wedstrijd. Hij hoopt dat de FIFA om die reden drinkpauzes inlast. "Sommige spelers verliezen wel vier liter vocht, dat is vier kilo."

in Fortaleza is het rond de dertig graden Celcius, een temperatuur die niet veel hoger ligt dan eerder deze week in Rio de Janeiro. Maar wie in Fortaleza een stap buiten de deur zet, merkt direct dat deze dertig graden heel anders aanvoelt dan die in Rio. Het is enorm benauwd en wie een inspanning levert, is snel buiten adem.

"Het valt me nog mee, want vorig jaar was het hier warmer", zei Van Gaal zaterdag tijdens zijn perspraatje in het stadion. Hij was een jaar geleden ook in Fortaleza, destijds speelstad bij de Confederations Cup. "Maar toch is de luchtvochtigheidsgraad ook nu dusdanig hoog, dat het invloed heeft op de wedstrijd. Om die reden hebben we de afgelopen weken geprobeerd om de spelers zo fit mogelijk te krijgen. Ik ben me ervan bewust dat Mexico ook last heeft van het klimaat, maar zij zijn daar meer aan gewend. Het is voor ons iets om rekening mee te houden, maar dat hebben we gedaan. De warmte is een extra tegenstander, waar we ons tegen wapenen."

Van Gaal hoopt dat de scheidsrechter, Pedro Proença, toestemming geeft voor drinkpauzes halverwege beide speelhelften. "En zo niet, zetten we zelf flesjes drinken langs het veld. Het is enorm belangrijk om te drinken, sommige spelers verliezen namelijk wel vier liter vocht. Dat is vier kilo, kan je je dat voorstellen? Er moet dan worden bijgetankt, anders ga je hallucineren. Dat weten al mijn spelers. De drank zal dus langs het veld staan, als de FIFA daar niet voor zorgt. Maar we hopen op verstandige begeleiding van de scheidsrechter."

Uit eigen ervaring weet Van Gaal hoe zwaar het kan zijn om in deze omstandigheden te voetballen. "Met Ajax hebben we ooit in Mexico-Stad tegen Mexico gespeeld. Mijn ervaring toen was dat spelers het maar 45 minuten volhielden. Negen van de elf spelers dienden gewisseld te worden, of vroegen zelf om een wissel. Maar nu kan ik er maar drie wisselen. Om die reden hebben we in de voorbereiding op dit WK ook zo hard getraind."

Overigens speelde Mexico dit WK al eerder in Fortaleza, tegen Brazilië. Die wedstrijd eindigde in 0-0. Oranje speelde zijn voorgaande drie wedstrijden op dit toernooi in steden waren het klimaat aanmerkelijk milder is.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen