Ajax eenvoudig verder na droomstart in leeg stadion Legia

Ger
26 februari 2015, 21:02   Bijgewerkt: 26 februari 2015, 22:21

De afgelopen drie jaar was de tweede ronde steeds het eindstation van Ajax in de Europa League, maar dit seizoen is de ploeg doorgedrongen tot de achtste finales. De formatie van Frank de Boer boekte vanavond (donderdag) een eenvoudige zege op Legia Warschau: 0-3. Alle doelpunten vielen voor de pauze. Arkadiusz Milik scoorde twee keer, de andere treffer werd gemaakt door Nick Viergever.

Ajax won vorige week met 1-0, maar die zege mocht geflatteerd worden genoemd. Met name op basis van de tweede helft, waarin Legia veel kansen kreeg op een doelpunt, mocht Ajax haar handjes dichtknijpen met het resultaat. Er werd dan ook verwacht dat Ajax behoorlijk aan de bak moest in het lege Stadion Wojska Polskiego. Dat bleek mee te vallen, want al na dertien minuten had Ajax een 0-2 voorsprong te pakken. Arkadiusz Milik opende de score, waarna Nick Viergever de marge verdubbelde. Kort voor de pauze zou diezelfde Milik voor de 0-3 zorgen, waardoor Ajax voor rust al in een zetel zat op weg naar de volgende ronde.

Viergever begon overigens in het hart van de defensie, samen met de weer fitte Joël Veltman. Nicolai Boilesen en Ricardo van Rhijn waren de andere verdedigers. Niklas Moisander en Lasse Schöne begonnen op de bank bij Ajax. Rechtsachter Van Rhijn was bijna verantwoordelijk voor de 1-2, nadat Ajax nochalanter werd. Hij wilde in de 36ste minuut een hoge voorzet met de borst rustig terugwerken op Cillessen, die daar niet op rekende. De rechtsachter moest het zelf herstellen en kon de bal ternauwernood van de doellijn glijden.

Door de comfortabele ruststand kreeg De Boer de kans om enkele spelers rust te geven, met het oog op de topper van zondag tegen PSV. Zo wisselde hij Klaassen in de rust voor Daley Sinkgraven, en kwam Mike van der Hoorn in de tweede helft voor Veltman. In het tweede bedrijf gebeurde er een stuk minder, al kreeg El Ghazi nog de kans om de score hoger te doen uitvallen. Hij schoot van afstand echter in de handen van doelman Kuciak. Ajax ging het wat rustiger aan doen na de pauze en werd wat nonchalanter. Zo speelde Cillessen de bal in de 73ste minuut zomaar in de voeten van Kucharczyk, die vergat het cadeautje uit te pakken. Hij had alle tijd maar pegelde van dichtbij erg hoog over. Uit een hoekschop leek Jodlowiec in de slotfase nog voor de eretreffer te tekenen, maar Cillessen hield die inzet er met zijn voeten prima uit en zorgde er zo voor dat Ajax zonder tegendoelpunten verder gaat in de Europa League.