Waarom Hakim Ziyech de droomaanwinst is voor Ajax

27 augustus 2016, 14:40

Hakim Ziyech, de kroonjuweel van FC Twente, stond de hele zomer al te glimmen in de etalage van De Grolsch Veste. De naam van de Marokkaan zong rond bij tal van clubs, maar Ajax wilde lange tijd van niets weten. Tot dit weekend. Opeens willen de Amsterdammers vol gas geven om de 23-jarige creatieveling in huis te kunnen halen. We kijken waarom Ziyech de gedroomde aanwinst van Ajax is.

Impuls

Iedereen zal het er over eens zijn dat Ajax wel een impuls kan gebruiken. Er werd een nieuwe weg ingeslagen met de komst van coach Peter Bosz, maar de opvolger van Frank de Boer heeft de boel nog niet bepaald aan de praat gekregen. Het inpassen van zijn voetbalfilosofie en -visie heeft tijd nodig, maar de eerste weken van het seizoen zijn allesbehalve hoopgevend. Zowel de resultaten als het vertoonde spel.

Fans

De aanhang van Ajax is kritisch, dat weten we allemaal. Met vier kampioenschappen op rij hadden ze twee jaar geleden weinig reden tot klagen, maar inmiddels neemt de onvrede bij de achterban wel toe. Directeur voetbalzaken Marc Overmars zou volgens een aanzienlijk deel van de fans te veel de hand op de knip houden. Door de ronduit magere resultaten aan het begin van het seizoen neemt de ontevredenheid alleen maar toe.

Amsterdam ArenA fans supporters publiek

Amsterdam ArenA fans supporters publiek

Creativiteit

Ajax was vorig seizoen solide en stabiel, het had de zaakjes defensief gezien best aardig op orde. Het kreeg slechts 21 goals tegen, dat waren er zelfs elf minder dan PSV. Toch kunnen we gerust stellen dat het voetbal van Ajax aanvallend gezien allesbehalve sprankelend en amusementsrijk was. Het was veelal 'tikkie breed', tot ergernis van het publiek. De Amsterdammers missen iemand die continu voor creatieve impulsen kan zorgen.

Rendement

Davy Klaassen nam Ajax de afgelopen weken op sleeptouw, maar kon het niet echt alleen doen. De aanvoerder van de Amsterdammers produceerde vorig seizoen dertien goals en acht assists in de Eredivisie. Uitstekende aantallen natuurlijk, maar voor de rest houdt het rendement niet over op het middenrif van Ajax. Spelers als Nemanja Gudelj (4 goals, 8 assists), Riechedly Bazoer (5 goals, 4 assists) en Lasse Schöne (4 goals, 4 assists) deden het zeker niet onaardig, maar kwamen bij lange na niet aan de productie van Ziyech.

Bravoure

Iets wat Ajax ook wel kan gebruiken, is bravoure en gogme. Dat zijn termen die vaak te horen zijn in de Amsterdam ArenA, maar nu niet vaak gebruikt worden bij het omschrijven van de Ajacieden. Deze eigenschappen kan je Ziyech niet ontzeggen. Niet alleen heeft de smaakmaker van Twente veel uitstraling in het veld, hij deinst er ook niet voor terug om de toeschouwers te vermaken. Bovendien onderstrepen de statistieken dat Ziyech een speler met lef is.

Het geld is aanwezig

Door: Koen Jans

[photo,100349,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen